Betalen met een creditcard. Tips en voorwaarden

1.625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Creditcard©Twopaddles
Creditcard©Twopaddles

Zeker bij een buitenlandse vakantie kun je bijna niet meer zonder een creditcard. Je boekt er je vliegtickets mee en hebt (bijna) altijd een creditcard nodig om een huurauto te reserveren. Ook voor het boeken van een hotelkamer heb je meestal een creditcard nodig. Waar moet je op letten als je een creditcard gebruikt en hoe zit dat als er een bedrag wordt afgeschreven waar je het niet mee eens bent?

Waar moet je op letten?

  • Noteer het telefoonnummer van de creditcardmaatschappij of je bank zodat je onmiddellijk kunt bellen als je creditcard gestolen of verloren is.
     
  • Bewaar pincode en kaart niet bij elkaar. Dit voorkomt dat je toch aansprakelijk bent als iemand jouw creditcard gebruikt heeft.
     
  • In Nederland en veel andere landen heb je voor een betaling met je creditcard je pincode nodig en moet je ook nog eens je handtekening zetten. Ga je naar de Verenigde Staten dan zul je merken dat in restaurants alleen een handtekening vaak voldoende is (en die wordt amper gecontroleerd). Betaal je in een supermarkt met Masterdard dan hoef je meestal niet eens een handtekening te zetten. 
     
  • Bij het reserveren van een huurauto of een huurcamper wordt een bedrag aan ‘eigen risico’ op je creditcard gereserveerd. Dit wordt niet afgeschreven als bij het inleveren geen schade is, maar de reservering is wel van invloed op het limietbedrag dat voor jouw creditcard geldt.
    Tip: let op de kleine lettertjes in het huurcontract van je huurauto . Heb je per ongeluk getekend voor extra verzekeringen etc. dan zijn die kosten niet terug te vorderen.

  • Neem bij voorkeur geen contact geld op met een creditcard. Hieraan zijn extra kosten verbonden.
     
  • Elke creditcardmaatschappij/banken/uitgevers van creditcards heeft eigen voorwaarden. Lees ze goed na. Eer zijn verschillen in bijvoorbeeld aankoopverzekeringen, teruggave eigen risico als dit is ingehouden vanwege schade etc.
     
  • Betaal op tijd. De aankopen doen met een creditcard zijn vrijwel altijd gratis. De rente voor te late betalingen aan de creditcardmaatschappij is heel hoog.
     
  • Zet een limiet op de bestedingen op je creditcard en stel notificaties in als er voor een bepaald bedrag betaald wordt met de kaart.
     
  • Betaal online uitsluitend als de verbinding beveiligd is. Lees hier waar je op moet letten.

Wat moet je doen bij misbruik van je creditcard?

Is je creditcard niet verloren of gestolen en wordt er een bedrag afgeschreven waar je het niet mee eens bent? Kijk dan eerst goed in je agenda of loop de dag van de afschrijving nog eens door om zeker te weten dat je inderdaad niet toch iets gekocht of betaald hebt. Soms gebruikt de winkel een andere naam voor de afschrijving.

Heb je de betaling inderdaad niet gedaan? Neem dan contact op met de creditcardmaatschappij. Zij nemen dan met jou de procedure door.

Is de kaart verloren of gestolen en zijn er betalingen gedaan nét voor of nadat je de creditcard als vermist hebt opgegeven dan krijg je deze betwiste bedragen meestal zonder veel problemen terug als blijkt dat je niet nalatig bent geweest (pincode en creditcard samen bewaren bijvoorbeeld).

Wat moet je doen als je wel betaald hebt, maar er gaat iets mis met de aankoop?

Het kan gebeuren dat je iets hebt gekocht, bij een online winkel bijvoorbeeld, maar dat het product niet aankomt. Neem in alle gevallen waarin iets mis is gegaan allereerst contact op met de verkoper. Lukt het niet, dan kun je de transactie betwisten.
Dit moet binnen 3 maanden na de afschrijving op de creditcard. Voor de maatschappij is het ook belangrijk dat je aan kunt tonen (brief, email) dat je geprobeerd hebt om met de verkoper tot een oplossing te komen. Er zijn voor allerlei situaties betwistingsformulieren te downloaden bij www.icscards.nl.

Verzamel alle bewijs en stuur het in pdf formaat als bijlage bij een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,. Zet in het onderwerp uw ICS klantnummer. De betwisting wordt vervolgens in behandeling genomen en je krijgt bericht over de voortgang of verzoek om nog meer toelichting.

Heb je een artikel geretourneerd en is dat niet bij de verkoper aangekomen? Dan is de betaling helaas niet terug te draaien, tenzij het terugsturen aangetekend is gebeurd.

Tips voor je paspoort

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder