5 tips voor een succesvolle winterwandeling

0.94444444444444 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Winterwandeling©pexels
Winterwandeling©pexels

Winterwandelen groeit aan populariteit, zeker nu skigebieden meer en meer winterwandelroutes uitzetten. Dit met het doel je even weg te voeren van de drukke pistes. Zo kun je genieten van de rust en de stilte van een winters natuurlandschap, terwijl de sneeuw zachtjes onder je voeten knarst. Met deze tips maak je van een winterwandeling een succes.

Wandel als een pinguïn

Winterwandelen is helemaal niet moeilijk, maar een kleine aanpassing aan je looptechniek is soms wel nodig, zeker als het glad is. En als er een dier is dat weet hoe je over gladde oppervlaktes moet lopen, is het een pinguïn. Een klein beetje de kunst afkijken kan dus geen kwaad. Wat moet je doen? Leun een klein beetje naar voren, zodat je met je gewicht op je voorste been steunt. Zet vervolgens een kleine stap en verplaats je gewicht. Je gang wordt dan een beetje waggelend –net als een pinguïn- maar je blijft wel op je voeten staan! Goed ingelopen wandelschoenen met een goede zool die veel grip geeft, zijn een must. Eventueel kun je nog snowspikes of snowsteps onderbinden voor extra grip.

Juiste kleding

‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’. Dat cliché is in de winter misschien wel het meest van toepassing. De buitentemperatuur is koud, maar van binnen warm je door je inspanning flink op. Het drielagenprincipe is hier echt een must. Hou eventueel nog een extra isolerende laag paraat voor als je pauze houdt. Dat je een muts en handschoenen mee moet nemen, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Kou komt ook van onderen. Je voeten staan de hele tijd in die koude sneeuw. Zorg dus dat je goed geïsoleerde wandelschoenen hebt en bijpassende warme wandelsokken. Kijk hier voor heerlijke wandelkleding.

Warm eten en drinken

Net als bij een zomerse wandeling hou je natuurlijk even pauze en neem je tussendoor een snack. Omdat het koud is, verbrandt je lichaam meer energie, dus zorg ervoor dat je lekker veel energierepen bij je hebt. Ook is het fijn als je iets warms bij je hebt. Instant-soep en zoete thee zijn goede opwarmertjes tijdens een pauze. Bewaar de schnapps voor na je wandeling, want hoewel je het niet voelt, krijg je het door de alcohol juist eerder koud.

Plan je route en oriënteer je goed

Meestal zijn de paden van winterwandelroutes goed uitgezet en geprepareerd, zodat je de weg makkelijk kan vinden, maar het kan zijn dat een flinke sneeuwbui het pad en alle markeringen ondersneeuwt. Zorg er dus voor dat je je route goed uitstippelt en dat je route niet door een gebied met een hoog lawine-risico loopt.  Hou een kaart of GPS bij de hand en zorg dat je goed kan bijhouden waar je bent. 

Bewaar je camera en telefoon op een warme plek

Kou en elektronica gaan niet goed samen. Veel apparaten beginnen kuren te vertonen als de temperatuur naar beneden gaat. Bewaar je telefoon en camera daarom op een warme plek, het liefst op je lichaam onder je jas (telefoon). Het zou toch vervelend zijn als je dat ene perfecte fotomoment mist omdat je camera uitvalt door de kou.

Wil je nog meer handige wandeltips voor in het binnen- en buitenland? Het tijdschrift Wandelmagazine verschijnt 4 keer per jaar bij je thuis op de mat en je hebt al een abonnement vanaf €16,95!

Artikel aangeleverd door Wandelmagazine

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder