Paphos en Aarhus zijn een jaar Europese culturele hoofdsteden
Voor zeker twee Europese steden is 2017 een bijzonder jaar. De havensteden Paphos op Cyprus (foto) en Aarhus in Denemarken mogen zich dit jaar culturele hoofdstad van Europa noemen. Voor volgend jaar heeft het Europees Parlement ook aan Nederland gedacht: Leeuwarden mag zich dan een jaar lang culturele hoofdstad noemen, evenals Valletta op Malta.
Met de jaarlijkse keuze wil het Europees Parlement de rijkdom, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen tot hun recht laten komen en ertoe bijdragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen.
Paphos - ook wel Pafos genoemd - is een havenstad met zo’n 35.000 inwoners in het zuidwesten van het eiland in de Middellandse Zee. Vanwege de grote archeologische waarde staat de hele stad op de werelderfgoedlijst van Unesco. Paphos is populair bij toeristen, en toerisme is dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Naast de mooie stranden komen de toeristen ook voor de natuur in en rond het Troodosgebergte. Niet ver van de stad steekt de rots van Aphrodite (Petra tou Romiou) uit zee op. Volgens legendes zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, hier zijn geboren uit de golven van de zee.
Boek je hotelkamer in Paphos of Aarhus
Aarhus - lokaal geschreven als Århus - is bijna een tegenpool van het kleine Paphos. De havenstad aan de noordoostkust van Jutland, het vasteland van Denemarken, is met bijna 300.000 inwoners de tweede stad van het land. Aarhus is een knooppunt van spoorwegen uit alle delen van het land. De hoofdattractie voor toeristen is Den Gamle By (de Oude Stad), een openluchtmuseum met oude gebouwen uit de Deense geschiedenis, die uit het hele land zijn verzameld. De 13de-eeuwse kathedraal is de grootste kerk van Denemarken.
Voor beide steden geldt dat er dit jaar een grote variëteit aan activiteiten op de agenda staat. De feestelijkheden in Denemarken beginnen overigens pas officieel in het weekeinde van de 20ste januari.