Sneek ontdekken per boot

2.8333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sneek
Sneek vanaf het water©Dassel-Pixabay

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Sneek te water

Want wil je Snits, zoals Sneek heet in het Fries, ontdekken dan kun je heel eenvoudig een boot huren en de grachten te verkennen. En de stad heeft heel wat grachten, zoals de Koopmansgracht, de Prinsengracht, Kerkgracht en de Waterspoortgracht. Je kunt zelfs varen door een Rijksmonument: de stadsgracht die ondermeer langs het Hoogend, Leeuwenburg en Grootzand loopt.

Vanaf het water en vanaf het land is de Sneker Waterpoort met de twee achtkantige torens, beeldbepalend voor Sneek. Het stenen bouwwerk is vermoedelijk gebouwd rond 1492 als onderdeel van de stadswal rondom de stad. Met de poort werd het mogelijk de toegang naar de stad af te sluiten. Sinds 1613 heeft de Waterpoort geen verdedigingsfunctie meer en werd het verbouwd tot sierpoort.

Met al dat water in in de stad zijn er uiteraard ook veel bruggen. Tijdens het vaarseizoen (meestal van 1 april tot en met 31 oktober) worden deze dagelijks bediend.

Sneek te voet

Wil je even van het water af dan meer je aan in een van de jachthavens voor een ontdekkingstocht door Sneek te voet.  Vaak kun je je boot wel aanleggen in de stadsgracht tegenover de Woudvaartsbrug. Ook op het land krijg je te maken metwater, zoals bij de Fontein van Fortuna. Midden in het water staat een mannenfiguur op een gouden bol. Hij houdt een Hoorn des Overvloeds vast die verwijst naar een beeld van de godin Fortuna, beschermvrouw van steden, families en volkeren. De fontein maakt deel uit van de 11 fonteinen van Sneek die je met een stadwandeling kunt bezichtigen.

Meer over geschiedenis van Sneek en het water leer je in het veelzijdige Fries Sscheepvaartmuseum waarin je letterlijk in de historie stapt van de Friese scheepvaart van de 17e tot de 20ste eeuw.

Varen rondom Sneek

Huur je voor een paar dagen een boot in Sneek dan kun je na je ontdekkingstocht van het water in de stad, ook het water daarbuiten ontdekken. Het Sneekermeer (Snitser Mar) is een heel populair watersportgebied dat ligt tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp.
Wist je trouwens dat  Friesland zo’n 300 vrije aanlegplaatsen midden in de natuur heeft? Ze worden  gratis aangeboden door de Marrekrite. Het is een heel eenvoudig systeem: je mag als bezoeker drie dagen gratis op een plek liggen. Daarna moet je je reis via het water vervolgen om weer op een andere plek in de natuur aan te kunnen meren.

Elfstedentocht vanuit Sneek

Huur je voor een nog langere periode een boot in Sneek dan kun je vanaf hier zelfs een deel van de Elfstedentocht via het water maken. De oorspronkelijke route begint in Leeuwarden. Van daaruit volgt Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren en  Hindeloopen (schaatsmuseum!). Dan door naar Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker met als eindpunt Dokkum. Onderweg kom je ook onder het bekende het bekende Elfstedenbruggetje van Bartlehiem door.
Uiteraard kun je zelf bepalen welke, en hoeveel van de elf steden, je aandoet.

Tip: op zo’n negen kilometer afstand van Leeuwarden vind je het Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder