Nieuwjaarsduiken, van Amsterdam tot Zeewolde

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nieuwjaarsduik @Unox

Het nieuwe jaar beginnen met een gezonde duik, in een comfortabel binnenzwembad of in koud open water. De Nieuwjaarsduik is niet meer weg te denken uit Nederland. Op tientallen plekken in ons land gaan ook op de eerste dag van 2017 tienduizenden zwemmers het water in, bij wijze van spreken van Amsterdam tot Zeewolde. Hier en daar is al sprake van speciale thema's, zoals ludiek en sneeuw. En oh ja, in Zeeland kun je zelfs zonder kleren het zeewater in.

 

De bekendste en nog altijd belangrijkste duik is natuurlijk die van Scheveningen. Om 12 uur gaan op 1 januari de eerste deelnemers de koude Noordzee in, tot 13 uur gevolgd door nog eens duizenden durfals. Maximaal 10.000 belangstellenden, jong en oud, mogen aan de Duik ter hoogte van de Pier meedoen.

De inschrijving start om 10.30 uur. Rond 11.45 uur begint de collectieve warming-up, en een kwartiertje later volgt de daadwerkelijke duik. Meedoen aan de Unox Nieuwjaarsduik kost 3 euro per persoon, waarvan 1 euro naar een goed doel gaat. Dat is dit jaar de voedselbank. Iedere deelnemer ontvangt een Unox-muts, een herinneringsvaantje en het ‘Terugblik’, een speciale editie van de Unox-erwtensoep in blik.

Scheveningen is overigens niet de oudste Nieuwjaarsduik van ons land. De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik was op 1 januari 1960 in Zandvoort, de eerste duik in Scheveningen had plaats in 1965. Zeventien jaar geleden adopteerde Unox de Nieuwjaarsduik.

Een greep uit andere duiken in Nederland:

Zo’n 500 zwemmers worden op 1 januari verwacht voor de Nieuwjaarsduik op Centrumeiland, in de Amsterdamse wijk IJburg. Om 12 uur gaat iedereen te water.

Een heuse traditie is de duik op het strand van Lageveld in Wierden. Daar wordt al 15 jaar gedoken. Deelname is gratis, inschrijven op het strand zelf. Aanvang 13 uur.

Op zoek naar een Nieuwjaarsduik met een extraatje? Dan zou je naar Velsen-Zuid kunnen gaan. Bij SnowPlanet kun je met zomer- of zwemkleding heerlijk de sneeuw induiken. Aanvang 11 uur.

Opzwepende beats en erwtensoep zijn er bij de duik in de Harrijnse plas in Utrecht. Een fitnessinstructrice zorgt voor een stevige warming-up, burgemeester Jan van Zanen geeft om 11.30 uur het officiële startschot.

De duik bij Vinkeveen-Haven heeft een heus thema: Tarzan. Wie zich verkleedt als een van de hoofdpersonen en zo het water ingaat, maakt kans op de originaliteitsprijs. Een groep maakt zelfs kans op een wisselbeker. Aanmelden aan de Herenweg 144 vanaf 12 uur, duiken om 13 uur.

Op Walcheren zijn drie Nieuwjaarsduiken. De bekendste is die op het Badstrand in Vlissingen, waar om 13.30 uur wordt begonnen. Wie snel is, kan een halfuur later nog te water bij paviljoen Noordduine in Domburg. Bij beide evenementen is het inmiddels gebruikelijk dat de deelnemers zich feestelijk uitdossen.

Dat is niet het geval bij de derde duik op Walcheren. Bij paviljoen Aloha Beach, bij het strand Oranjezon in Vrouwenpolder, gaan zwemmers zonder kleren het water in. De blote Nieuwjaarsduik van naturistenzwemvereniging Delta Natuur wordt voor de 15de keer gehouden. Aanvang 14 uur.

Ludiek is de duik bij Zeewolde. In het Wolderwijd gaan de deelnemers zo ludiek mogelijk gekleed het water in. Wie echt zijn of haar best doet, kan op het strand bij Kaap Flevo de titel ‘Beachbabe’ of ‘Meest origine held’ in de wacht slepen. Kosten 2 euro, aanvang 14 uur.

Zoals gezegd: het is slechts een kleine greep uit het aantal Nieuwjaarsduiken in ons land. De website nieuwjaarsduik.info heeft becijferd dat op de eerste dag van 2017 in totaal 222 Nieuwjaarsduiken worden georganiseerd.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

In 2025 in één dag de wereld ontdekken? Dat kan op de Vakantiebeurs die van 8 tot en met 12 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs. Avontuur of natuur, glamping of basic, steden of paradijselijke stranden... je ziet het allemaal in Utrecht. En Puur op reis geeft ook dit jaar weer entreekaarten weg zodat je 'wereldreis' ook nog eens extra voordelig is.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder