Nieuwjaarsduiken, van Amsterdam tot Zeewolde

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Nieuwjaarsduik @Unox

Het nieuwe jaar beginnen met een gezonde duik, in een comfortabel binnenzwembad of in koud open water. De Nieuwjaarsduik is niet meer weg te denken uit Nederland. Op tientallen plekken in ons land gaan ook op de eerste dag van 2017 tienduizenden zwemmers het water in, bij wijze van spreken van Amsterdam tot Zeewolde. Hier en daar is al sprake van speciale thema's, zoals ludiek en sneeuw. En oh ja, in Zeeland kun je zelfs zonder kleren het zeewater in.

 

De bekendste en nog altijd belangrijkste duik is natuurlijk die van Scheveningen. Om 12 uur gaan op 1 januari de eerste deelnemers de koude Noordzee in, tot 13 uur gevolgd door nog eens duizenden durfals. Maximaal 10.000 belangstellenden, jong en oud, mogen aan de Duik ter hoogte van de Pier meedoen.

De inschrijving start om 10.30 uur. Rond 11.45 uur begint de collectieve warming-up, en een kwartiertje later volgt de daadwerkelijke duik. Meedoen aan de Unox Nieuwjaarsduik kost 3 euro per persoon, waarvan 1 euro naar een goed doel gaat. Dat is dit jaar de voedselbank. Iedere deelnemer ontvangt een Unox-muts, een herinneringsvaantje en het ‘Terugblik’, een speciale editie van de Unox-erwtensoep in blik.

Scheveningen is overigens niet de oudste Nieuwjaarsduik van ons land. De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik was op 1 januari 1960 in Zandvoort, de eerste duik in Scheveningen had plaats in 1965. Zeventien jaar geleden adopteerde Unox de Nieuwjaarsduik.

Een greep uit andere duiken in Nederland:

Zo’n 500 zwemmers worden op 1 januari verwacht voor de Nieuwjaarsduik op Centrumeiland, in de Amsterdamse wijk IJburg. Om 12 uur gaat iedereen te water.

Een heuse traditie is de duik op het strand van Lageveld in Wierden. Daar wordt al 15 jaar gedoken. Deelname is gratis, inschrijven op het strand zelf. Aanvang 13 uur.

Op zoek naar een Nieuwjaarsduik met een extraatje? Dan zou je naar Velsen-Zuid kunnen gaan. Bij SnowPlanet kun je met zomer- of zwemkleding heerlijk de sneeuw induiken. Aanvang 11 uur.

Opzwepende beats en erwtensoep zijn er bij de duik in de Harrijnse plas in Utrecht. Een fitnessinstructrice zorgt voor een stevige warming-up, burgemeester Jan van Zanen geeft om 11.30 uur het officiële startschot.

De duik bij Vinkeveen-Haven heeft een heus thema: Tarzan. Wie zich verkleedt als een van de hoofdpersonen en zo het water ingaat, maakt kans op de originaliteitsprijs. Een groep maakt zelfs kans op een wisselbeker. Aanmelden aan de Herenweg 144 vanaf 12 uur, duiken om 13 uur.

Op Walcheren zijn drie Nieuwjaarsduiken. De bekendste is die op het Badstrand in Vlissingen, waar om 13.30 uur wordt begonnen. Wie snel is, kan een halfuur later nog te water bij paviljoen Noordduine in Domburg. Bij beide evenementen is het inmiddels gebruikelijk dat de deelnemers zich feestelijk uitdossen.

Dat is niet het geval bij de derde duik op Walcheren. Bij paviljoen Aloha Beach, bij het strand Oranjezon in Vrouwenpolder, gaan zwemmers zonder kleren het water in. De blote Nieuwjaarsduik van naturistenzwemvereniging Delta Natuur wordt voor de 15de keer gehouden. Aanvang 14 uur.

Ludiek is de duik bij Zeewolde. In het Wolderwijd gaan de deelnemers zo ludiek mogelijk gekleed het water in. Wie echt zijn of haar best doet, kan op het strand bij Kaap Flevo de titel ‘Beachbabe’ of ‘Meest origine held’ in de wacht slepen. Kosten 2 euro, aanvang 14 uur.

Zoals gezegd: het is slechts een kleine greep uit het aantal Nieuwjaarsduiken in ons land. De website nieuwjaarsduik.info heeft becijferd dat op de eerste dag van 2017 in totaal 222 Nieuwjaarsduiken worden georganiseerd.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder