Bijzondere vondsten bij de Nederlandse Douane

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis @douaneOp dit moment reizen Nederlanders de hele wereld over. En als wereldreizigers,of we nu binnen of buiten Europa blijven, we nemen altijd wel wat mee naar huis. Dat levert soms bijzondere vondsten op bij de Nederlandse Douane. Welke dat zijn? 

Wat mee terug mag, kun je zelf checken met de app Douane Reizen. Dat voorkomt onaangename verrassingen bij thuiskomst. Want dat wapens niet mogen, dat weten we wel. Maar hoe zit het nu met de zwaardvis? En wist je dat de ‘gevaarlijke’ piranha gewoon mee terug mag?

Bijzondere vondsten van de Douane

  1. Een zaklamp die een verborgen stroomstootwapen is. Dit mag dus absoluut niet mee.
  2. Een golfclub waarin cocaïne verstopt zat, net als in de wielen van de golftas. De reiziger is uiteraard aangehouden.
  3. De vleerhond is geen beschermde diersoort, en deze is op de juiste manier opgezet. De passagier mocht het exemplaar dus meenemen.
  4. Een sieraad dat voor enkele euro’s op een markt was gekocht, zo beweerde de reiziger die het om zijn pols droeg. De armband is gemaakt van ivoor, daar wordt vaak grof voor betaald. Het sieraad is in beslag genomen.
  5. In een wandelstok zat een zwaard verstopt en mag uiteraard niet mee terug naar huis.
  6. De huid van een Zuid-Afrikaanse zebra is ongebruikelijk, maar de zebra is niet beschermd, dus mocht het mee. Wel moest de reiziger er belasting over betalen, omdat de huid meer dan € 430,- waard is.
  7. Een gedroogde hertenpenis, in China een heel gebruikelijk verjaardagscadeau. Met een gezondheidscertificaat mag het toch mee.
  8. Gedroogde zeepaardjes zijn helaas een populair souvenir. Deze reiziger nam er maar liefst 150 mee, zonder vergunning. De zeepaardjes zijn in beslag genomen.
  9. Een reiziger nam oorbellen mee, gemaakt van het schild van de beschermde Karetschildpad, vandaar dat de sieraden in beslag werden genomen.
  10. In de bagage van een reiziger werd een levende rups aangetroffen. Rupsen kunnen veel schade toebrengen aan de natuur in Nederland, vandaar dat ze niet zomaar mee mogen.
  11. Delen van een zwaardvis. Die is niet beschermd, dus de reiziger mocht ze meenemen.
  12. Een cobra in een fles lost allerlei problemen op, van reuma tot rugpijn, althans, zo wordt verteld. De cobra is beschermd en mag op geen enkele manier mee. Maar de cobra was nep, en mocht daarom mee: met een ijzerdraadje in de slang is de reiziger genept.
  13. Piranha’s zijn niet gevaarlijk om thuis te eten. Daarom mochten ze mee, want de vis is niet bedreigd en piranha’s waren bovendien goed schoongemaakt.

Over de Douane en de app ‘Douane reizen’

In het hoogseizoen gaan miljoenen Nederlanders op reis naar bestemmingen binnen en de buiten de Europese Unie. De Douane controleert de in-, uit- en doorvoer van goederen aan de Nederlandse grens dus ook de koffers van de ‘wereldreizigers' die terugkomen van hun vakantie. De meeste Nederlandse reizigers weten wel dat er regels zijn over wat wel en niet mee terug mag, maar houden zich er niet altijd aan. Deels omdat ze de regels niet precies kennen maar ook omdat er veel en complexe regels zijn om te onthouden. Om reizigers te helpen heeft de Douane daarom de app Douane Reizen ontwikkelt. Met deze app kunnen reizigers vooraf en tijdens hun reis checken wat mee terug mag en ook hoeveel belastingvrij ingevoerd mag worden. In de app Douane Reizen staan de meest voorkomende zaken. Alleen bij Vliegtickets.nl boekt u met Air Miles

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

Vakantiebeurs voorpret: win entreekaarten

In 2025 in één dag de wereld ontdekken? Dat kan op de Vakantiebeurs die van 8 tot en met 12 januari gehouden wordt in de Jaarbeurs. Avontuur of natuur, glamping of basic, steden of paradijselijke stranden... je ziet het allemaal in Utrecht. En Puur op reis geeft ook dit jaar weer entreekaarten weg zodat je 'wereldreis' ook nog eens extra voordelig is.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder