Bijzondere vondsten bij de Nederlandse Douane
Op dit moment reizen Nederlanders de hele wereld over. En als wereldreizigers,of we nu binnen of buiten Europa blijven, we nemen altijd wel wat mee naar huis. Dat levert soms bijzondere vondsten op bij de Nederlandse Douane. Welke dat zijn?
Wat mee terug mag, kun je zelf checken met de app Douane Reizen. Dat voorkomt onaangename verrassingen bij thuiskomst. Want dat wapens niet mogen, dat weten we wel. Maar hoe zit het nu met de zwaardvis? En wist je dat de ‘gevaarlijke’ piranha gewoon mee terug mag?
Bijzondere vondsten van de Douane
- Een zaklamp die een verborgen stroomstootwapen is. Dit mag dus absoluut niet mee.
- Een golfclub waarin cocaïne verstopt zat, net als in de wielen van de golftas. De reiziger is uiteraard aangehouden.
- De vleerhond is geen beschermde diersoort, en deze is op de juiste manier opgezet. De passagier mocht het exemplaar dus meenemen.
- Een sieraad dat voor enkele euro’s op een markt was gekocht, zo beweerde de reiziger die het om zijn pols droeg. De armband is gemaakt van ivoor, daar wordt vaak grof voor betaald. Het sieraad is in beslag genomen.
- In een wandelstok zat een zwaard verstopt en mag uiteraard niet mee terug naar huis.
- De huid van een Zuid-Afrikaanse zebra is ongebruikelijk, maar de zebra is niet beschermd, dus mocht het mee. Wel moest de reiziger er belasting over betalen, omdat de huid meer dan € 430,- waard is.
- Een gedroogde hertenpenis, in China een heel gebruikelijk verjaardagscadeau. Met een gezondheidscertificaat mag het toch mee.
- Gedroogde zeepaardjes zijn helaas een populair souvenir. Deze reiziger nam er maar liefst 150 mee, zonder vergunning. De zeepaardjes zijn in beslag genomen.
- Een reiziger nam oorbellen mee, gemaakt van het schild van de beschermde Karetschildpad, vandaar dat de sieraden in beslag werden genomen.
- In de bagage van een reiziger werd een levende rups aangetroffen. Rupsen kunnen veel schade toebrengen aan de natuur in Nederland, vandaar dat ze niet zomaar mee mogen.
- Delen van een zwaardvis. Die is niet beschermd, dus de reiziger mocht ze meenemen.
- Een cobra in een fles lost allerlei problemen op, van reuma tot rugpijn, althans, zo wordt verteld. De cobra is beschermd en mag op geen enkele manier mee. Maar de cobra was nep, en mocht daarom mee: met een ijzerdraadje in de slang is de reiziger genept.
- Piranha’s zijn niet gevaarlijk om thuis te eten. Daarom mochten ze mee, want de vis is niet bedreigd en piranha’s waren bovendien goed schoongemaakt.
Over de Douane en de app ‘Douane reizen’
In het hoogseizoen gaan miljoenen Nederlanders op reis naar bestemmingen binnen en de buiten de Europese Unie. De Douane controleert de in-, uit- en doorvoer van goederen aan de Nederlandse grens dus ook de koffers van de ‘wereldreizigers' die terugkomen van hun vakantie. De meeste Nederlandse reizigers weten wel dat er regels zijn over wat wel en niet mee terug mag, maar houden zich er niet altijd aan. Deels omdat ze de regels niet precies kennen maar ook omdat er veel en complexe regels zijn om te onthouden. Om reizigers te helpen heeft de Douane daarom de app Douane Reizen ontwikkelt. Met deze app kunnen reizigers vooraf en tijdens hun reis checken wat mee terug mag en ook hoeveel belastingvrij ingevoerd mag worden. In de app Douane Reizen staan de meest voorkomende zaken.