Goede voornemens of juist niet?
Het nieuwe jaar is al weer minder groen dan om 1 minuut over 12 op 1 januari. Maar de goede voornemens zijn er bij een grote groep mensen nog steeds. En terecht, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Scientias. De start van een nieuw jaar blijkt een goede datum te zijn om jezelf nieuwe gewoonten aan te leren, en uiteraard te stoppen met waar je niet blij van wordt.
De conclusie van de onderzoekers is gebaseerd op een aantal experimenten met proefpersonen. Een van de experimenten was het zelf bepalen van de datum waarop je met je goede voornemen wilde beginnen. Het meest succesvol bleken dagen die een nieuwe periode inluiden, zoals 1 januari en de eerste dag van de lente. Dit wordt door de onderzoekers ook wel het 'Fresh Start Effect' genoemd. Volgens een onderzoek van fitness-tips gelooft 53 procent van de Nederlanders in goede voornemens.
Goed voorbereid aan je goede voornemen beginnen
Toch sneuvelen de goede voornemens geheel of gedeeltelijk bij 51 procent van de mensen. Om kans van slagen te hebben moet je daarom realistisch zijn in het stellen van je doel of doelen. Dit is in 16 procent van de goede voornemens de reden van falen. Wil je bijvoorbeeld meer gaan reizen, maar heb je net een nieuwe baan, weinig vrije tijd of wat minder geld dan kun je er bijna verzekerd van zijn dat je dit doel niet haalt. Ook doorzettingsvermogen, steun van familie en vrienden en de noodzaak voor het realiseren van je goede voornemen spelen een rol bij het al dan niet slagen.
Blijkt reizen een populair voornemen, het staat niet in de top 3. Op nummer 1 staat 'meer sporten', op 2 staat 'gezonder eten' en 'afvallen' neemt de 3e plek in beslag.
Wie wel iets ziet in de combinatie reizen, afvallen, gezonder eten en fitter worden kan eens kijken bij het aanbod aan gewichtsverlies- en fitnessreizen, zowel dichtbij als verder weg.