Smartphones niet of nauwelijks verzekerd​

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisTijd voor reisverzekeraars om de totale bagageschade op te maken over de zomermaanden van 2015. In de top vijf van reisverzekeraars Europeesche en Allianz Global Assistance staat de smartphone op nummer één. De toenemende populariteit van de smartphone is dus ook terug te zien in het aantal schades. Uit de polisvoorwaarden van reisverzekeraars blijkt echter dat smartphones soms niet, of in de meeste gevallen maar beperkt verzekerd zijn.

Smartphones blijven tijdens een dagje strand of een excursie niet meer in de kluis of het nachtkastje van het hotel of appartement liggen zoals vroeger, toen de mobiele telefoon eigenlijk alleen werd gebruikt in noodgevallen of om het thuisfront af en toe op de hoogte te houden. Tegenwoordig is de smartphone onmisbaar tijdens vakanties. Foto- en videocamera’s lijken overbodig te zijn geworden. Dit is een opvallend gegeven volgens verzekeraar Allianz Global Assistance. De camera komt dit jaar namelijk niet meer voor in hun top vijf reisschades.

Europeesche Verzekeringen                                                           Allianz Global Assistance

1. Smartphone/telefoon                                                                       1. Smartphone/telefoon
2. Tablet/e-reader                                                                                2. (Zonne)brillen
3. (Zonne)brillen                                                                                  3. Tablet/iPad/laptop
4. Camera                                                                                           4. Koffer
5. Laptop                                                                                             5. Handtas met inhoud

​Laura van Lingen, woordvoerder van Nationale Nederlanden, geeft aan dat schade aan of verlies van smartphones, tablets en brillen ook bij hun het meest geclaimd worden op de reisverzekering.

Maximale vergoedingen in polisvoorwaarden

De vergoeding voor bagage verschilt per reisverzekeraar. Dit geldt dus ook voor de smartphone. Uit een vergelijking van de polisvoorwaarden van doorlopende reisverzekeringen blijkt dat de smartphone niet of maar tot een bepaald bedrag verzekerd is. De meeste bedragen komen uit op 250 tot 500 euro per gebeurtenis of per reis, maar er zijn ook uitzonderingen.

Wie verzekert wat?

Verzekerden met een doorlopende reisverzekering van HEMA en InShared komen van een koude kermis thuis als hun mobiele telefoon kapot gaat of gestolen wordt tijdens de vakantie. Schade aan of diefstal van een smartphone is bij deze verzekeraars helemaal niet gedekt.
Reisverzekeraar Europeesche biedt geen vergoeding voor een smartphone bij de basisdekking. Verzekerden kunnen kiezen tussen basis, comfort of optimaal. De maximale vergoeding voor een telefoon is bij de basisdekking 100 euro. Maar daar staat tegelijkertijd een eigen risico van 100 euro tegenover. Dit betekent een vergoeding van 0 euro. Niets dus. Klaske Woolthuis, woordvoerder van Europeesche, bevestigt dit.

Reisverzekeraars met hoogste vergoeding

Verzekerden die veel waarde hechten aan hun bagage kunnen bij de meeste reisverzekeraars kiezen voor een doorlopende reisverzekering met een uitgebreidere dekking. Deze polissen bieden dan ook een betere dekking voor de smartphone. Bijvoorbeeld Allianz Global Assistance en de ANWB bieden een uitgebreidere dekking voor smartphones wanneer een verzekerde kiest voor de comfort-, premium- of excellentdekking. De maximale vergoeding kan dan oplopen tot 1750 euro.

Verzekerde kijkt naar prijs, niet naar polisvoorwaarden

Volgens Klaske Woolthuis van de Europeesche letten mensen bij het afsluiten nog steeds vooral op de premie. Pas op het moment dat er schade is, worden de polisvoorwaarden erbij gepakt. Het komt dus nog steeds voor dat de verzekeraar een verzekerde teleur moet stellen als blijkt dat er een beperkte vergoeding geldt voor bijvoorbeeld de smartphone. Polisvoorwaarden zijn dan ook een heel belangrijk onderdeel van een verzekering, zo meent verzekering.nl. Niet iedereen hecht waarde aan dezelfde dingen. Hou daar dus rekening mee in je zoektocht naar een goede reisverzekering.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder