Spitsbergen, zomervakantie in het hoge noorden

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

IJsbeer op Spitsbergen

Op zoek naar iets heel anders in de zomervakantie? Zoiets als ’s nachts barbecueën, kajakken tussen walrussen, ijsberen spotten of varen in fjorden, die de rest van het jaar zijn dichtgevroren? Overweeg dan eens een reis naar Spitsbergen, de eilandengroep in de Noordelijke IJszee.

 

Svalbard – de officiële benaming voor Spitsbergen – ligt op breedtegraad 78°N. De IJslanders documenteerden Svalbard al in 1194 als het ‘land met de koude kusten’. Officieel zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz het land in 1596 op de kaart als Spitsbergen, naar de puntige bergtoppen op het centrale eiland. De eilandengroep heeft een apart statuut, onder Noors bewind en is rijk aan steenkool. Door de nabijheid van de Noordpool is het eveneens een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek.

Ontdek Spitsbergen met SNP Natuurreizen

De ligging op breedtegraad 78°N zorgt voor een uitzonderlijke beleving van de seizoenen. Van eind april tot eind augustus blijft de zon steeds boven de horizon staan en wordt het dus niet donker op Spitsbergen. En dat terwijl het er van eind oktober tot medio februari constant donker is.

Een boottocht maken is er in Spitsbergen niet altijd bij. Ongeveer negen maanden per jaar zijn de fjorden en zee-engten één grote ijsvlakte. Maar van juni tot en met augustus breekt het ijs en zijn de meeste routes tussen de verschillende eilanden bevaarbaar. Populaire tochten zijn die naar de Russische nederzetting Barentsburg en naar het spookdorp Pyramiden. Ook de veelal verlaten nederzettingen in Tempelfjorden, Skansbukta en Prins Karls Forland zijn populair voor dagtrips.

Kajakken en wandelen

Een kajaktocht is een andere populaire zomeractiviteit op het water. Uitgerust met ‘dry suits’ en reddingsvesten vaar je door de Adventfjorden. Tijdens zo’n tocht ga je twee keer aan land en bezoek je onder meer ‘Advent City’, een voormalig mijnwerkersdorp. Wees niet verbaasd als een zeehond of walrus voorbij komt drijven op een ijsschots.

Take a hike in de zomer! Dan zijn ongeveer alle trails toegankelijk. Ongeveer 60 procent van Spitsbergen bestaat uit gletsjers, de zomer is een uitgelezen kans om ‘gletsjer hiking’ te proberen. Beklim deze natuurfenomenen onder begeleiding van geoefende gidsen, al dan niet met sledehonden die de bagage voor je meenemen.

Spitsbergen is één van de extreemste eilandengroepen ter wereld. De flora en fauna zijn dan ook uniek. De meest tot de verbeelding sprekende bewoners van Spitsbergen zijn ongetwijfeld de ijsberen, vooral te zien op de oostelijke eilanden. Wie de bewoonde wereld op Spitsbergen verlaat moet altijd verplicht een wapen dragen om zich te beschermen tegen een mogelijke berenaanval.

Praktische informatie

Ook de flora is verbluffend. Zeker in de wetenschap dat door de permafrost op amper 6 tot 7 procent van het oppervlakte begroeiing mogelijk is; in de zomer ontdooit alleen de toplaag van de aarde. Het is een klein wonder dat ondanks de lage temperaturen, het gebrek aan neerslag en de arme ondergrond er 170 verschillende plantensoorten ontdekt zijn op Spitsbergen.

Hoe kom je er? Op Longyearbyen, de grootste plaats op Spitsbergen, wordt dagelijks gevlogen, vanuit Oslo en Tromsø. In deze plaats zijn ook de meeste hotels te vinden. Volledig georganiseerde trips worden in Nederland verzorgd door onder meer SNP Natuurreizen en Sawadee.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder