Spoorwegmuseum viert 175 jaar spoorwegen met stoom

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

SpoorwegmuseumDit jaar bestaan de spoorwegen in Nederland precies 175 jaar. Op 20 september 1839 trokken de stoomlocomotieven De Arend en De Snelheid de eerste trein in Nederland. Op zaterdag 20 en zondag 21 september viert Het Spoorwegmuseum in Utrecht dit met het evenement Stoom! Alles in het museum komt onder stoom: treinen, walsen, trekkers en nog veel meer. Extra feestje: Puur op reis geeft kaarten weg voor een leuk dagje uit in het Spoorwegmuseum!

 

Programma 'Stoom'

Zaterdag 20 september om 18.00 uur gaan alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht. Het hele weekend zijn allerlei bijzondere stoommachines te bewonderen: een stoomwals, stoomtrekkers, een vrachtauto op stoom, een stoomtractor, een stoomfiets en een locomobiel. Bijzonder is de brandweerspuit uit 1910 van de Stichting Stoomspuit Gorkum die op stoom werkt. De kar wordt getrokken door paarden! Verder rijden er op het kinderspoor treintjes die getrokken worden door kleine stoomlocomotieven. De EduTRAINers van het museum demonstreren met een speciale stoomkar de werking van stoom.

Locomotief Bello

Van Museumstoomtram Hoorn – Medemblik ontvangt Het Spoorwegmuseum de Bello (Locomotief NS 7742). Deze stoomlocomotief viert dit jaar haar 100e verjaardag. Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen. De Bello trok tot 1955 de tram naar Bergen aan Zee. Dit voorjaar is Bello in de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik gerestaureerd en komt speciaal voor de verjaardag van de spoorwegen onder stoom in het Spoorwegmuseum.

Tentoonstellingen

Gelijktijdig met het evenement Stoom! zijn van 21 juli tot en met 21 september in Het Spoorwegmuseum twee tentoonstellingen over het begin van de spoorwegen te zien. Ingenieur Frederik Willem Conrad stond aan de basis van de aanleg van de eerste spoorlijn in Nederland. De tentoonstelling ‘F.W. Conrad, spoorwegpionier’ toont een  overzicht van zijn leven en werk. Tijdens ‘Iconen van het spoor’ komen de allereerste stoomlocomotieven uit het buitenland naar Utrecht. Ze vertellen het verhaal van het begin van de spoorwegen in Europa.

Win kaarten voor het Spoorwegmuseum

A:  Meld je, als je dat nog niet gedaan hebt, hier aan voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste vakantiereizen en de nieuwste artikelen, reportages en prijsvragen.
Een like van onze Facebookpagina vinden we trouwens ook leuk! https://www.facebook.com/Puuropreis

B. Geef antwoord op de volgende vragen:
1. Wat is de slogan van het Spoorwegmuseum? Kijk hier voor het antwoord.
2. Sinds wanneer is Marken verbonden met het vasteland? Kijk hier voor de link naar de reportage waar je het antwoord kunt vinden.

Stuur de goede oplossingen, vóór 1 september 2014 per email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   eb.   Vergeet niet je naam en adres te vermelden!

Prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Spoorwegmuseum praktisch

Het Spoorwegmuseum Maliebaanstation 3581 XW Utrecht Open: 10 – 17 uur. Entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis).
Tentoonstellingen : F.W. Conrad, spoorwegpionier’ en 'Iconen van het spoor' van  21 juli t/m 21 september 2014 . (Voor deze tentoonstellingen gelden geen toeslagen).

 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder