Spoorwegmuseum viert 175 jaar spoorwegen met stoom

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

SpoorwegmuseumDit jaar bestaan de spoorwegen in Nederland precies 175 jaar. Op 20 september 1839 trokken de stoomlocomotieven De Arend en De Snelheid de eerste trein in Nederland. Op zaterdag 20 en zondag 21 september viert Het Spoorwegmuseum in Utrecht dit met het evenement Stoom! Alles in het museum komt onder stoom: treinen, walsen, trekkers en nog veel meer. Extra feestje: Puur op reis geeft kaarten weg voor een leuk dagje uit in het Spoorwegmuseum!

 

Programma 'Stoom'

Zaterdag 20 september om 18.00 uur gaan alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht. Het hele weekend zijn allerlei bijzondere stoommachines te bewonderen: een stoomwals, stoomtrekkers, een vrachtauto op stoom, een stoomtractor, een stoomfiets en een locomobiel. Bijzonder is de brandweerspuit uit 1910 van de Stichting Stoomspuit Gorkum die op stoom werkt. De kar wordt getrokken door paarden! Verder rijden er op het kinderspoor treintjes die getrokken worden door kleine stoomlocomotieven. De EduTRAINers van het museum demonstreren met een speciale stoomkar de werking van stoom.

Locomotief Bello

Van Museumstoomtram Hoorn – Medemblik ontvangt Het Spoorwegmuseum de Bello (Locomotief NS 7742). Deze stoomlocomotief viert dit jaar haar 100e verjaardag. Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen. De Bello trok tot 1955 de tram naar Bergen aan Zee. Dit voorjaar is Bello in de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik gerestaureerd en komt speciaal voor de verjaardag van de spoorwegen onder stoom in het Spoorwegmuseum.

Tentoonstellingen

Gelijktijdig met het evenement Stoom! zijn van 21 juli tot en met 21 september in Het Spoorwegmuseum twee tentoonstellingen over het begin van de spoorwegen te zien. Ingenieur Frederik Willem Conrad stond aan de basis van de aanleg van de eerste spoorlijn in Nederland. De tentoonstelling ‘F.W. Conrad, spoorwegpionier’ toont een  overzicht van zijn leven en werk. Tijdens ‘Iconen van het spoor’ komen de allereerste stoomlocomotieven uit het buitenland naar Utrecht. Ze vertellen het verhaal van het begin van de spoorwegen in Europa.

Win kaarten voor het Spoorwegmuseum

A:  Meld je, als je dat nog niet gedaan hebt, hier aan voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste vakantiereizen en de nieuwste artikelen, reportages en prijsvragen.
Een like van onze Facebookpagina vinden we trouwens ook leuk! https://www.facebook.com/Puuropreis

B. Geef antwoord op de volgende vragen:
1. Wat is de slogan van het Spoorwegmuseum? Kijk hier voor het antwoord.
2. Sinds wanneer is Marken verbonden met het vasteland? Kijk hier voor de link naar de reportage waar je het antwoord kunt vinden.

Stuur de goede oplossingen, vóór 1 september 2014 per email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   eb.   Vergeet niet je naam en adres te vermelden!

Prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Spoorwegmuseum praktisch

Het Spoorwegmuseum Maliebaanstation 3581 XW Utrecht Open: 10 – 17 uur. Entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis).
Tentoonstellingen : F.W. Conrad, spoorwegpionier’ en 'Iconen van het spoor' van  21 juli t/m 21 september 2014 . (Voor deze tentoonstellingen gelden geen toeslagen).

 

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder