Spoorwegmuseum viert 175 jaar spoorwegen met stoom

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

SpoorwegmuseumDit jaar bestaan de spoorwegen in Nederland precies 175 jaar. Op 20 september 1839 trokken de stoomlocomotieven De Arend en De Snelheid de eerste trein in Nederland. Op zaterdag 20 en zondag 21 september viert Het Spoorwegmuseum in Utrecht dit met het evenement Stoom! Alles in het museum komt onder stoom: treinen, walsen, trekkers en nog veel meer. Extra feestje: Puur op reis geeft kaarten weg voor een leuk dagje uit in het Spoorwegmuseum!

 

Programma 'Stoom'

Zaterdag 20 september om 18.00 uur gaan alle stoommachines die kunnen rijden in optocht door de binnenstad van Utrecht. Het hele weekend zijn allerlei bijzondere stoommachines te bewonderen: een stoomwals, stoomtrekkers, een vrachtauto op stoom, een stoomtractor, een stoomfiets en een locomobiel. Bijzonder is de brandweerspuit uit 1910 van de Stichting Stoomspuit Gorkum die op stoom werkt. De kar wordt getrokken door paarden! Verder rijden er op het kinderspoor treintjes die getrokken worden door kleine stoomlocomotieven. De EduTRAINers van het museum demonstreren met een speciale stoomkar de werking van stoom.

Locomotief Bello

Van Museumstoomtram Hoorn – Medemblik ontvangt Het Spoorwegmuseum de Bello (Locomotief NS 7742). Deze stoomlocomotief viert dit jaar haar 100e verjaardag. Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederlandsche Spoorwegen. De Bello trok tot 1955 de tram naar Bergen aan Zee. Dit voorjaar is Bello in de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik gerestaureerd en komt speciaal voor de verjaardag van de spoorwegen onder stoom in het Spoorwegmuseum.

Tentoonstellingen

Gelijktijdig met het evenement Stoom! zijn van 21 juli tot en met 21 september in Het Spoorwegmuseum twee tentoonstellingen over het begin van de spoorwegen te zien. Ingenieur Frederik Willem Conrad stond aan de basis van de aanleg van de eerste spoorlijn in Nederland. De tentoonstelling ‘F.W. Conrad, spoorwegpionier’ toont een  overzicht van zijn leven en werk. Tijdens ‘Iconen van het spoor’ komen de allereerste stoomlocomotieven uit het buitenland naar Utrecht. Ze vertellen het verhaal van het begin van de spoorwegen in Europa.

Win kaarten voor het Spoorwegmuseum

A:  Meld je, als je dat nog niet gedaan hebt, hier aan voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste vakantiereizen en de nieuwste artikelen, reportages en prijsvragen.
Een like van onze Facebookpagina vinden we trouwens ook leuk! https://www.facebook.com/Puuropreis

B. Geef antwoord op de volgende vragen:
1. Wat is de slogan van het Spoorwegmuseum? Kijk hier voor het antwoord.
2. Sinds wanneer is Marken verbonden met het vasteland? Kijk hier voor de link naar de reportage waar je het antwoord kunt vinden.

Stuur de goede oplossingen, vóór 1 september 2014 per email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   eb.   Vergeet niet je naam en adres te vermelden!

Prijswinnaars krijgen automatisch bericht.

Spoorwegmuseum praktisch

Het Spoorwegmuseum Maliebaanstation 3581 XW Utrecht Open: 10 – 17 uur. Entree: €16,00 (< 4 jr en museumkaart gratis).
Tentoonstellingen : F.W. Conrad, spoorwegpionier’ en 'Iconen van het spoor' van  21 juli t/m 21 september 2014 . (Voor deze tentoonstellingen gelden geen toeslagen).

 

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder