Noma opnieuw 's werelds beste restaurant
Moest je vorig jaar nog naar Spanje om in ’s werelds beste restaurant te eten, voor dit uitje moet je in 2014 weer naar Denemarken. Voor de vierde keer voert Noma van topkok René Redzepi de lijst aan van de 50 beste restaurants ter wereld, samengesteld door het Britse tijdschrift Restaurant Magazine. Noma, gelegen aan de Strandgade in Kopenhagen, stond in 2010, 2011 en 2012 ook al bovenaan de lijst. Vorig jaar won El Celler de Can Roca in Gerona de titel, dat nu een plek is gezakt. Op de derde plaats eindigde Osteria Francescana in Modena (Italië).
René Redzepi en zijn team gebruiken in het 2-sterrenrestaurant vooral ingrediënten uit Denemarken en de andere Scandinavische landen. Zo worden mos, rendiertong, zee-egels en IJslandse skyr, een soort yoghurt, gebruikt. Ook de naam van het restaurant verwijst naar de kookstijl: het is een samentrekking van de woorden nordisk (Scandinavisch) en mad (eten).
De Librije van Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle staat als 29ste op de lijst. Vorig jaar stond het Nederlandse restaurant niet op de lijst.