Eten op sterrenniveau in een Tiroler hut

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Sterrenkoks koken bij Tiroler berghuttenIn de vakantieregio Paznaun-Ischgl (Tirol) wordt zondag 6 juli het startschot gegeven voor de ‘Kulinarischer Jakobsweg’. Onder leiding van Eckart ‘chef van de eeuw’ Witzigmann creëren vier internationale Michelin-sterrenkoks hun gerechten op basis van streekproducten voor een van de Alpenhutten in het Paznauntal. De sterwaardige gerechten worden tot 21 september geserveerd bij de Heidelberger Hütte bij Ischgl, Jamtalhütte bij Galtür, Niederelbehütte bij Kappl en Ascherhütte bij See.

Het culinaire concept biedt gasten door de hele zomer heen de kans om in vier Oostenrijkse berghutten gerechten te proeven, die zijn gecreëerd door gastkoks uit België, Duitsland, Engeland, Italië. Ook deze 6de editie staat onder leiding van de met drie Michelinsterren onderscheiden chef-kok Eckert Witzigmann. Regionale producten, traditionele voedzame gerechten, activiteiten en culinair genieten vormen de rode draad voor deze gastronomische routes.

Op vakantie naar Tirol?

Tijdens de exclusieve kick-off op 6 juli presenteren de vier chefkoks hun topgerecht in hun ‘eigen’ berghut. Ook na vertrek van de sterrenchefs blijven de gerechten op het dagmenu van de berghutten staan. Zo hebben wandelaars, mountainbikers en fijnproevers tussen 7 juli en 21 september 2014 de gelegenheid om de vier hutten langs de Culinaire Jakobsweg te verkennen en de gerechten te proeven.

De chefs en hun gerechten

Voor de Niederelbehütte bereidt de Belgische Limburger Giovani Oosters, eigenaar en chefkok van restaurant ‘VousLéVous’ in Hasselt, een risotto met Paznaun Alpenkaas, bacon en verse kruiden uit de regio met carpaccio van rode biet in Kriekbier met mosterd en honing uit Ischgl.

De Italiaanse chefkok Alfio Ghezzi van restaurant ‘Locanda Margon’ in Trento serveert in de Heidelberger Hütte tagliatelle met een stoofpot van kalfsvlees, Parmezaanse saus, Ferrari Maximum Brut en koffiepoeder.         

De Engelse chefkok Russell Brown van restaurant ‘Sienna’ in Dorset heeft voor de Jamtalhütte in Galtür een gerecht samengesteld van ‘Cheek of Beef’ gestoofd in bier en uien, geserveerd met aardappelen.    

In de Ascherhütte in See zwaait Dieter Müller, chefkok van het gelijknamige restaurant op het MS Europa cruiseschip de scepter. Zijn gerecht bestaat uit gebakken bergforelfilet met aardappelpuree, mierikswortel, mosterdsaus en rode biet.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder