Geef je paspoort niet af

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paspoorten
Paspoorten
Bij hotels en campings, maar ook bij sportscholen en evenementen wordt vaak gevraagd om het afgeven van een -kopie- van je paspoort of identiteitskaart. Toch is dit volgens de wet verboden. Wanneer ben je wel verplicht om een kopie van je paspoort af te geven en wat kun je doen in bijvoorbeeld Oost-Europa, waar hotel- of campingeigenaren wettelijk verplicht zijn een scan te maken van het paspoort van hun gasten?

 

Alleen bij werkgevers en banken

Op zich is het logisch dat bedrijven willen weten met wie ze te maken hebben,zo zegt het  College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het maken van kopietjes van paspoorten bijna vragen om identiteitsfraude.  
Volgens het College en de Rijksoverheid mogen alleen banken bij het openen van een rekening vragen om een kopie, net als werkgevers die werknemers in loondienst nemen.
Omdat er de afgelopen tijd duizenden meldingen binnenkwamen over het kopiëren van gegevens heeft het CBP verschillende organisaties aangesproken om hun beleid aan te passen. Ook de Belastingdienst werd op de vingers getikt. Die adviseerde bedrijven om mensen die zij inhuren van andere bedrijven om een kopie van hun paspoort te vragen. En dat mag niet volgens de wet.

Nederlanders mogen formeel hun paspoort niet afgeven, dus ook niet bij een camping of hotel. Bij de receptie mag ook officieel geen kopie van je paspoort gemaakt worden.

Wat kun je doen als het hotel of de camping daar toch om vraagt:

  • Laat het  nummer van je paspoort bij de receptie. Geef je paspoort dus niet meteen af.
  • Is dit niet  voldoende maak dan een kopie van je paspoort waarop je burgersservicenummer of je pasfoto is afgeschermd. Let op: je BSN staat op 2 plaatsen op het identiteitsdocument: onder ‘persoonsnummer’ en in de regels met letters en cijfers onder aan het document. Het handigst is om thuis al een paar kopietjes te maken.
  • Schrijf op de kopie van het paspoort ook dat het gaat om een kopie, geef aan voor wie deze bestemd is en schrijf de datum van afgifte van de kopie erop.
  • Vraag de kopie eventueel terug bij het uitchecken.

Heb jij nog tips?
Ga je naar Turkije? Lees hier meer over het visum!

 

Reacties

 
#1 Spreij 01-08-2014 15:17
Geef uw paspoort niet af!

LINKS WORDEN DOOR HET SYSTEEM AUTOMATISCH VERWIJDERD.

in de link tref je een brief wat je kunt meenemen naar de a...modatie. In diverse talen beschikbaar
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder