Geef je paspoort niet af

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paspoorten
Paspoorten
Bij hotels en campings, maar ook bij sportscholen en evenementen wordt vaak gevraagd om het afgeven van een -kopie- van je paspoort of identiteitskaart. Toch is dit volgens de wet verboden. Wanneer ben je wel verplicht om een kopie van je paspoort af te geven en wat kun je doen in bijvoorbeeld Oost-Europa, waar hotel- of campingeigenaren wettelijk verplicht zijn een scan te maken van het paspoort van hun gasten?

 

Alleen bij werkgevers en banken

Op zich is het logisch dat bedrijven willen weten met wie ze te maken hebben,zo zegt het  College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het maken van kopietjes van paspoorten bijna vragen om identiteitsfraude.  
Volgens het College en de Rijksoverheid mogen alleen banken bij het openen van een rekening vragen om een kopie, net als werkgevers die werknemers in loondienst nemen.
Omdat er de afgelopen tijd duizenden meldingen binnenkwamen over het kopiëren van gegevens heeft het CBP verschillende organisaties aangesproken om hun beleid aan te passen. Ook de Belastingdienst werd op de vingers getikt. Die adviseerde bedrijven om mensen die zij inhuren van andere bedrijven om een kopie van hun paspoort te vragen. En dat mag niet volgens de wet.

Nederlanders mogen formeel hun paspoort niet afgeven, dus ook niet bij een camping of hotel. Bij de receptie mag ook officieel geen kopie van je paspoort gemaakt worden.

Wat kun je doen als het hotel of de camping daar toch om vraagt:

  • Laat het  nummer van je paspoort bij de receptie. Geef je paspoort dus niet meteen af.
  • Is dit niet  voldoende maak dan een kopie van je paspoort waarop je burgersservicenummer of je pasfoto is afgeschermd. Let op: je BSN staat op 2 plaatsen op het identiteitsdocument: onder ‘persoonsnummer’ en in de regels met letters en cijfers onder aan het document. Het handigst is om thuis al een paar kopietjes te maken.
  • Schrijf op de kopie van het paspoort ook dat het gaat om een kopie, geef aan voor wie deze bestemd is en schrijf de datum van afgifte van de kopie erop.
  • Vraag de kopie eventueel terug bij het uitchecken.

Heb jij nog tips?
Ga je naar Turkije? Lees hier meer over het visum!

 

Reacties

 
#1 Spreij 01-08-2014 15:17
Geef uw paspoort niet af!

LINKS WORDEN DOOR HET SYSTEEM AUTOMATISCH VERWIJDERD.

in de link tref je een brief wat je kunt meenemen naar de a...modatie. In diverse talen beschikbaar
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder