Geef je paspoort niet af

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paspoorten
Paspoorten
Bij hotels en campings, maar ook bij sportscholen en evenementen wordt vaak gevraagd om het afgeven van een -kopie- van je paspoort of identiteitskaart. Toch is dit volgens de wet verboden. Wanneer ben je wel verplicht om een kopie van je paspoort af te geven en wat kun je doen in bijvoorbeeld Oost-Europa, waar hotel- of campingeigenaren wettelijk verplicht zijn een scan te maken van het paspoort van hun gasten?

 

Alleen bij werkgevers en banken

Op zich is het logisch dat bedrijven willen weten met wie ze te maken hebben,zo zegt het  College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het maken van kopietjes van paspoorten bijna vragen om identiteitsfraude.  
Volgens het College en de Rijksoverheid mogen alleen banken bij het openen van een rekening vragen om een kopie, net als werkgevers die werknemers in loondienst nemen.
Omdat er de afgelopen tijd duizenden meldingen binnenkwamen over het kopiëren van gegevens heeft het CBP verschillende organisaties aangesproken om hun beleid aan te passen. Ook de Belastingdienst werd op de vingers getikt. Die adviseerde bedrijven om mensen die zij inhuren van andere bedrijven om een kopie van hun paspoort te vragen. En dat mag niet volgens de wet.

Nederlanders mogen formeel hun paspoort niet afgeven, dus ook niet bij een camping of hotel. Bij de receptie mag ook officieel geen kopie van je paspoort gemaakt worden.

Wat kun je doen als het hotel of de camping daar toch om vraagt:

  • Laat het  nummer van je paspoort bij de receptie. Geef je paspoort dus niet meteen af.
  • Is dit niet  voldoende maak dan een kopie van je paspoort waarop je burgersservicenummer of je pasfoto is afgeschermd. Let op: je BSN staat op 2 plaatsen op het identiteitsdocument: onder ‘persoonsnummer’ en in de regels met letters en cijfers onder aan het document. Het handigst is om thuis al een paar kopietjes te maken.
  • Schrijf op de kopie van het paspoort ook dat het gaat om een kopie, geef aan voor wie deze bestemd is en schrijf de datum van afgifte van de kopie erop.
  • Vraag de kopie eventueel terug bij het uitchecken.

Heb jij nog tips?
Ga je naar Turkije? Lees hier meer over het visum!

 

Reacties  

 
#1 Spreij 01-08-2014 15:17
Geef uw paspoort niet af!

LINKS WORDEN DOOR HET SYSTEEM AUTOMATISCH VERWIJDERD.

in de link tref je een brief wat je kunt meenemen naar de a...modatie. In diverse talen beschikbaar
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder