New Delhi lost Beijing af als meest vervuilde stad
Het is geen eretitel waarvoor je als burgemeester graag een onderscheiding in je kantoor hangt: de meest vervuilde stad ter wereld. Die twijfelachtige eer is sinds kort weggelegd voor de Indiase hoofdstad New Delhi, dat hiermee de Chinese hoofdstad Beijing van de troon heeft gestoten.
Het Centre for Science and Environment (CSE) heeft deze winter vastgesteld, aldus CNN, dat de luchtvervuiling in New Delhi liefst 60 keer hoger ligt dan het veilige niveau. Eén kubieke meter lucht bevat in de Indiase hoofdstad 575 microgram fijnstof PM2.5. In de studie van het CSE wordt hiermee verwezen naar stoffen als ammonia, koolstof, nitraten en sulfaten, die klein genoeg zijn om in de bloedstroom terecht te komen en zo kanker of emfyseem kunnen veroorzaken.
Met deze score doet New Delhi het veel slechter dan Beijing, dat op een gemiddelde winterdag ‘nauwelijks’ 400 microgram haalde. Een vergelijking met Europa: de stadslucht in Londen bevat een hoeveelheid van 20 microgram vervuilende stoffen, die als een veilige hoeveelheid wordt gezien.
Elke dag 1400 auto's erbij
Volgens de onderzoekers van het CSE heeft China maatregelen genomen die de luchtkwaliteit verbeteren, zoals het beperken van het aantal auto’s dat jaarlijks mag worden verkocht. In New Delhi, waar volgens de website van de lokale VVV bijna 14 miljoen mensen wonen, wordt bijna niets gedaan om de erbarmelijke situatie aan te pakken. Bovendien zorgt het design van de stad ervoor dat vuile lucht lang blijft hangen. De stad is destijds zo compact mogelijk gebouwd om reistijden in te korten. Bovendien is de infrastructuur van de stad bijna volledig gebaseerd op het gebruik van de auto.
Het aantal nieuwe auto’s in de straten van Delhi stijgt iedere dag met 1400 stuks. Indiase autoproducenten zijn bovendien niet verplicht complexe roetfilters en andere toestellen aan te brengen, die de uitstoot van CO2 reduceren.