New Delhi lost Beijing af als meest vervuilde stad

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Smog in New DelhiHet is geen eretitel waarvoor je als burgemeester graag een onderscheiding in je kantoor hangt: de meest vervuilde stad ter wereld. Die twijfelachtige eer is sinds kort weggelegd voor de Indiase hoofdstad New Delhi, dat hiermee de Chinese hoofdstad Beijing van de troon heeft gestoten.

 


Het Centre for Science and Environment (CSE) heeft deze winter vastgesteld, aldus CNN, dat de luchtvervuiling in New Delhi liefst 60 keer hoger ligt dan het veilige niveau. Eén kubieke meter lucht bevat in de Indiase hoofdstad 575 microgram fijnstof PM2.5. In de studie van het CSE wordt hiermee verwezen naar stoffen als ammonia, koolstof, nitraten en sulfaten, die klein genoeg zijn om in de bloedstroom terecht te komen en zo kanker of emfyseem kunnen veroorzaken.

Met deze score doet New Delhi het veel slechter dan Beijing, dat op een gemiddelde winterdag ‘nauwelijks’ 400 microgram haalde. Een vergelijking met Europa: de stadslucht in Londen bevat een hoeveelheid van 20 microgram vervuilende stoffen, die als een veilige hoeveelheid wordt gezien.

Elke dag 1400 auto's erbij

Volgens de onderzoekers van het CSE heeft China maatregelen genomen die de luchtkwaliteit verbeteren, zoals het beperken van het aantal auto’s dat jaarlijks mag worden verkocht. In New Delhi, waar volgens de website van de lokale VVV bijna 14 miljoen mensen wonen, wordt bijna niets gedaan om de erbarmelijke situatie aan te pakken. Bovendien zorgt het design van de stad ervoor dat vuile lucht lang blijft hangen. De stad is destijds zo compact mogelijk gebouwd om reistijden in te korten. Bovendien is de infrastructuur van de stad bijna volledig gebaseerd op het gebruik van de auto.
Het aantal nieuwe auto’s in de straten van Delhi stijgt iedere dag met 1400 stuks. Indiase autoproducenten zijn bovendien niet verplicht complexe roetfilters en andere toestellen aan te brengen, die de uitstoot van CO2 reduceren.

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder