Onrust in Hongkong belemmert vliegverkeer
Al dagen wordt gedemonstreerd op de luchthaven van Hongkong. Het gevolg daarvan is alle vertrekkende vluchten geschrapt zijn en er alleen nog toestellen mogen landen die al onderweg zijn naar Hongkong. Voor het gebied is dan ook een reisadvies afgegeven door de Nederlandse overheid.
Het reisadvies voor Hongkong
Op de website van de Rijksoverheid staat het volgende reisadvies:
“De luchthaven van Hongkong is geblokkeerd door demonstranten. Hierdoor zijn alle vluchten geannuleerd. Sommige aankomende vluchten kunnen nog landen. Reizigers kunnen hier last van ondervinden. Neem voor uw vertrek contact op met uw vliegmaatschappij of reisorganisatie.
In Hongkong Er vinden regelmatig demonstraties plaats. Deze eindigen vaak in geweld. Demonstraties komen voor in woonwijken maar ook in toeristische gebieden. Het openbaar vervoer raakt rond demonstraties regelmatig ontregeld. Ook voor de komende periode zijn protestacties aangekondigd. Wees alert. Vermijd samenscholingen en mogelijke confrontaties van de demonstranten en de politie. Blijf via de lokale media op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies op van de lokale autoriteiten.”
Omstreden wet
De onrust in de regio duurt al sinds 9 juni en voor China zijn de aanhoudende protesten ‘signalen van terrorisme’, zo meldt nu.nl. Oorzaak voor de stakingen en demonstraties in Hongkong is de voorgenomen uitleveringswet, waardoor criminelen aan China uitgeleverd kunnen. Dit betekent dat ze berecht kunnen worden door de Chinese overheid, terwijl dat nu door de autoriteiten in Hongkong gebeurt. Carrie Lam, de hoogste bestuurder in Hongkong wilde deze wet doorvoeren, maar heeft door de protesten de uitvoering daarvan voor onbepaalde tijd opgeschort. Dat gaat de demonstranten echter niet ver genoeg. Zij willen dat het wetsontswerp definitief wordt ingetrokken en dat de door Peking aangestelde Carrie Lam aftreedt en haar opvolger wordt verkozen.
Hongkong heeft na de afstand door Groot Brittannië in 1997, een aparte status binnen de Volksrepubliek China, onder het motto “een land, twee systemen”. Dit houdt in dat Hongkong in hoge mate autonoom is, op buitenlandse zaken en defensie na. China zegde in 1997 toe dat deze autonomie tot zeker 2047 van kracht zou blijven, maar door bijvoorbeeld het wetsvoorstel van Lam ontstaat de angst dat die autonomie nu al wordt ingeperkt.