Vier genomineerden voor fietsroute van 2014
Drie grensoverschrijdende routes, plus een traject door Italië. Een van deze vier wordt in februari gekozen tot Fietsroute van het Jaar 2014. De bekendmaking is op vrijdag 28 februari, aan de vooravond van de 10de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI. De genomineerden zijn de Pirinexus, Tour de Manche, het Valsuganapad en de Vennbahn. Alle routes zijn door testfietsers nagefietst en getoetst aan criteria als bewegwijzering, belevingswaarde en voorzieningen.
Pirinexus, Catalonië (Spanje en Frankrijk)
De Pirinexus is een ronde van 350 kilometer, waarvan 280 kilometer aan de Spaanse en 70 kilometer aan de Franse kant van de Pyreneeën ligt. Op dit moment is het de langste bewegwijzerde fietsroute van Zuid-Europa. Een deel gaat langs een rustig stukje Costa Brava. De route is overwegend vrij vlak; ze loopt gedeeltelijk over voormalige spoorbanen. Maar er zijn ook een paar Pyreneeën-cols in het parcours van 1000 tot 1500 meter. De hellingen zijn echter niet steil. Een deel van de Pirinexus wordt onderdeel van de EuroVelo 8 van Athene naar Cádiz.
Tour de Manche (Frankrijk en Engeland)
De Tour de Manche is een fietsroute rond Het Kanaal. Veerdiensten zorgen voor verbindingen tussen Engeland en Frankrijk. Er is de grote Tour de Manche van in totaal 1200 kilometer, maar ook een kleine van 440 kilometer via de Kanaaleilanden. De Tour de Manche volgt niet altijd de kust, maar gaat via voormalige spoorwegen en jaagpaden langs het riviertje Vire door het binnenland van Normandië. In het Engelse deel zijn enkele pittige klimmetjes. De fietser krijgt er een magnifiek uitzicht over de kliffen voor terug. De Tour de Manche sluit aan op de Vélodyssée.
Valsugana fietspad, Trentino (Italië)
De route van 80 kilometer volgt het dal van de rivier de Brenta in het Valsuganadal, tussen Pergine Valsugana en Bassano del Grappa. Je fietst vrijwel geheel over een vrijliggend fietspad door het groene dal en kruist geregeld riviertjes. Hoewel er een hoogteverschil is van 270 meter tussen west en oost, merk je daar nauwelijks iets van. In het westelijk deel kunnen extra lussen worden gemaakt rond een paar meren. De route sluit aan op de Etsch Radweg van Oostenrijk naar Verona en de Via Claudia Augusta naar de Adriatische kust.
Vennbahn (Duitsland, België en Luxemburg)
De Vennbahn is een fietspad over een voormalige spoorbaan van Aken naar het Luxemburgse Troisvierges met een lengte van 125 km. Vanaf Aken stijgt de route met een aantal grote slingers naar ruim 500 meter hoogte. Desondanks is het maximale stijgingspercentage hier slechts 2. De route loopt grotendeels door de natuur. Vooral vanaf Sankt Vith moet een paar keer geklommen worden. Vlak voor de Luxemburgse grens is er een klimmetje met 10 procent stijging. Onderweg is veel over de bewogen geschiedenis van deze spoorbaan te zien. De Vennbahn is opgenomen in het Fietskooppuntennetwerk van Oost-België en sluit aan op fietsroutes in de Eifel.