Panama richt focus op cruisetoerisme

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

PanamakanaalPanama gaat een eigen cruisemaatschappij opzetten. Op die manier wil het land in Midden-Amerika voorkomen dat het afhankelijk wordt van de internationale ondernemingen, die met name zijn gevestigd in de Verenigde Staten. De plannen zijn bevestigd door Salomón Shamah, general manager van de Panama Tourism Board (ATP). De cruise-industrie is een belangrijke bron van inkomsten voor Panama, dat vooral bekendheid geniet door het gelijknamige kanaal dat de Atlantische met de Grote Oceaan verbindt.

Eeuwfeest rond bijzonder kanaal

De doorsteek door het kanaal van 81 kilometer is voor veel cruiseliefhebbers de aanleiding om juist hier een reis te boeken. De schepen moeten bijvoorbeeld door de Miraflores-sluizen, een bijzonder staaltje ingenieurswerk. Het kanaal bestaat in 2014 precies 100 jaar, wat voor velen een bijzondere aanleiding zal zijn om het waterwerk per schip te ontdekken. Wie liever aan land blijft, kan overigens per trein een tocht langs het kanaal maken.
Een belangrijke stop tijdens een bezoek aan de hoofdstad Panama-Stad is het Miraflores Visitors Center en museum, bij een van de sluizen van het kanaal. Vanaf het terras en uitkijkplatform heb je een adembenemend uitzicht op de mammoetschepen, die met slechts enkele centimeters ruimte door de sluizen worden getrokken.
Het Panamakanaal is tussen de 70 en 300 meter breed. De sluizen zijn 305 meter (1000 voet) lang en 33,53 meter (110 voet) breed. Er kunnen schepen worden geschut met een maximale breedte van 32,3 meter. Schepen met deze omvang worden wel aangeduid als Panamax-schepen.

Een indruk van de doorsteek

Vertrekkende van de Atlantische Oceaan ontmoet een schip eerst de drie Gatúnsluizen. Vervolgens vaart het liefst 42 kilometer op het Lago Gatún en door de Gaillardkloof, het smalste stuk van het kanaal. Via de Centennial Bridge, de Pedro Miguelsluis, het Miraflores-meer en de twee sluizen van Miraflores gaat de reis langs de haven van Balboa. Dan vaart het schip onder de Bridge of the Americas door, onderdeel van de Pan-Amerikaanse snelweg, die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Daarna eindigt de doorsteek in de Stille Oceaan. De totale tijd om door het kanaal te varen, varieert van 8 tot 11 uur. Het Panamakanaal is de enige plek ter wereld waar de kapitein het volledige gezag over zijn schip moet overdragen tijdens de passage.

Twee oceanen op één dag

De geografische ligging van Panama als verbindende landtong tussen Midden- en Zuid-Amerika heeft een uniek voordeel: in één dag kun je de zon zien opkomen aan de Caribische kust en zien ondergaan in de Stille of Grote Oceaan.
Voor cruisereizigers is dit een bijzondere ervaring, omdat beide kustlijnen twee compleet verschillende karakters hebben. De ruim 300 eilanden in de San Blas-archipel, aan de Caribische kust, zijn niet of schaars bewoond en hebben prachtige koraalriffen. La Coiba in de Grote Oceaan is weer heel anders, want dit eiland ligt op de migratieroute van walvissen. Panama raakt dan ook bij cruiseliefhebbers meer en meer in trek, getuige de jongste bezoekersaantallen. In mei 2013 verwelkomde het land 203.585 cruisetoeristen; een groei van 1,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Een cruise maken door het Panamakanaal?

 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder