Panama richt focus op cruisetoerisme

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

PanamakanaalPanama gaat een eigen cruisemaatschappij opzetten. Op die manier wil het land in Midden-Amerika voorkomen dat het afhankelijk wordt van de internationale ondernemingen, die met name zijn gevestigd in de Verenigde Staten. De plannen zijn bevestigd door Salomón Shamah, general manager van de Panama Tourism Board (ATP). De cruise-industrie is een belangrijke bron van inkomsten voor Panama, dat vooral bekendheid geniet door het gelijknamige kanaal dat de Atlantische met de Grote Oceaan verbindt.

Eeuwfeest rond bijzonder kanaal

De doorsteek door het kanaal van 81 kilometer is voor veel cruiseliefhebbers de aanleiding om juist hier een reis te boeken. De schepen moeten bijvoorbeeld door de Miraflores-sluizen, een bijzonder staaltje ingenieurswerk. Het kanaal bestaat in 2014 precies 100 jaar, wat voor velen een bijzondere aanleiding zal zijn om het waterwerk per schip te ontdekken. Wie liever aan land blijft, kan overigens per trein een tocht langs het kanaal maken.
Een belangrijke stop tijdens een bezoek aan de hoofdstad Panama-Stad is het Miraflores Visitors Center en museum, bij een van de sluizen van het kanaal. Vanaf het terras en uitkijkplatform heb je een adembenemend uitzicht op de mammoetschepen, die met slechts enkele centimeters ruimte door de sluizen worden getrokken.
Het Panamakanaal is tussen de 70 en 300 meter breed. De sluizen zijn 305 meter (1000 voet) lang en 33,53 meter (110 voet) breed. Er kunnen schepen worden geschut met een maximale breedte van 32,3 meter. Schepen met deze omvang worden wel aangeduid als Panamax-schepen.

Een indruk van de doorsteek

Vertrekkende van de Atlantische Oceaan ontmoet een schip eerst de drie Gatúnsluizen. Vervolgens vaart het liefst 42 kilometer op het Lago Gatún en door de Gaillardkloof, het smalste stuk van het kanaal. Via de Centennial Bridge, de Pedro Miguelsluis, het Miraflores-meer en de twee sluizen van Miraflores gaat de reis langs de haven van Balboa. Dan vaart het schip onder de Bridge of the Americas door, onderdeel van de Pan-Amerikaanse snelweg, die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Daarna eindigt de doorsteek in de Stille Oceaan. De totale tijd om door het kanaal te varen, varieert van 8 tot 11 uur. Het Panamakanaal is de enige plek ter wereld waar de kapitein het volledige gezag over zijn schip moet overdragen tijdens de passage.

Twee oceanen op één dag

De geografische ligging van Panama als verbindende landtong tussen Midden- en Zuid-Amerika heeft een uniek voordeel: in één dag kun je de zon zien opkomen aan de Caribische kust en zien ondergaan in de Stille of Grote Oceaan.
Voor cruisereizigers is dit een bijzondere ervaring, omdat beide kustlijnen twee compleet verschillende karakters hebben. De ruim 300 eilanden in de San Blas-archipel, aan de Caribische kust, zijn niet of schaars bewoond en hebben prachtige koraalriffen. La Coiba in de Grote Oceaan is weer heel anders, want dit eiland ligt op de migratieroute van walvissen. Panama raakt dan ook bij cruiseliefhebbers meer en meer in trek, getuige de jongste bezoekersaantallen. In mei 2013 verwelkomde het land 203.585 cruisetoeristen; een groei van 1,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Een cruise maken door het Panamakanaal?

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder