Bliksembezoek aan Ocho Rios, Jamaica

2.15 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Ocho Rios, Jamaica ©puuropreis.nl
Ocho Rios gezien vanaf de Carnival Sunshine

In de schamele slaapperiode tussen avondlijke dansactiviteiten en de eerste ochtendkoffie heeft de stuurman van de Carnival Sunshine mooi werk verricht. Het cruiseschip ligt snaarstrak aan de kade van Ocho Rios, constateer ik vanaf het bovendek. Het stadje aan de noordkust van Jamaica ligt er nog dromerig bij, de beboste heuvels in het achterland glimmen onder de eerste zonnestrepen van wat opnieuw een warme dag in de Cariben gaat worden.

Normaal gesproken sta je op zo’n moment als cruisereiziger voor wezenlijke keuzes. Ga je op de nieuwste bestemming mee op een georganiseerde groepsexcursie, dood je de tijd in de aanleghaven dolend door shopping malls of doe je spontaan op eigen houtje iets anders. Vandaag speelt keuzestress gelukkig niet, want in de voorbereiding hebben warme contacten met Hans van Wamel van de Jamaica Tourist Board in Woerden geleid tot een kort privéprogramma. In samenwerking met het lokale Olympia Tours Limited, waar de Nederlandse Karin Bakker de scepter zwaait, word ik een uur of zes langs de hoogtepunten van Ocho Rios en omgeving geleid.

Klokslag 9 uur tref ik op de kade Deryck Brown, mijn aimabele gids/chauffeur van vandaag. Normaal gesproken zouden we direct rechtsaf zijn geslagen, in westelijke richting, naar Dunn’s River Falls. Maar aangezien ik de beroemde watervallen al eens heb bedwongen trekken we de andere kant op, naar de kustplaats Oracabessa. Als een taxi nogal abrupt voor ons de weg opschiet, althans naar Westerse maatstaven, word ik direct geconfronteerd met de relaxte levensstijl op het eiland. ,,That’s Jamaica man, no worry”, klinkt het kalm.

Carnival Sunshine bij Ocho Rios

Erecties in hout

Het eerste hoogtepunt is binnen een mum van tijd bereikt. Fern Gully is een bijzondere doorsteek door het regenwoud. De weg van niet meer dan vijf kilometer kwam er in 1907, nadat een aardbeving een rivierbedding in een kloof had veranderd. In meer dan een eeuw tijd heeft het overdadige groen langs en boven de route een soort tunnel gecreëerd, waar het zonlicht op de mooiste manieren doorheen probeert te prikken. De ‘geul van varens’, zoals de letterlijke vertaling uit het Engels luidt, is echter om nog een reden interessant. Voor hun kramen langs de weg showen ambachtsmensen het mooiste houtsnijwerk, waaronder manshoge mannenfiguren met priemende erecties. Het laat zich raden dat menig toerist – of toeriste – zich juist hier tot een vakantiefoto laat verleiden.

Onderweg naar de volgende hotspot praat Deryck me even bij over de nationale en regionale economie. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron van Jamaica, gevolgd door de winning van bauxiet, zegt hij. En Ocho Rios, of zoals de inwoners zelf zeggen ‘Ochie’, is van een authentiek vissersdorp uitgegroeid tot een cruisehaven van importantie, wat een behoorlijke impuls heeft betekend voor de plaatselijke werkgelegenheid. Dan moet hij zijn volle aandacht weer even richten op het rijden, want inmiddels stuiteren we over een pad in de richting van de zee.

Het strand van Ursula Andress

Als we voor een hek parkeren, staan we voor een stukje filmgeschiedenis. Hier, op dit schiereilandje in de Caribische Zee, zijn opnamen gemaakt voor de allereerste James Bond, Dr. No uit 1962. ‘Bond Beach’ staat boven de poort, aan enkele bomen hangen verkleurde filmposters, maar verder moet ik het vooral doen met mijn herinneringen. Ursula Andress, die als Honey Rider in een witte bikini het strand opkomt, vanachter een boom gadegeslagen door Sean Connery/007… Vandaag niets van dat alles: de bar en het strand zijn leeg, alleen op het grote grasveld ernaast is het een drukte van belang. Basisscholieren hebben er hun sportdag, de meesten rennen werkelijk alsof hun leven ervan afhangt. Als we onze tour vervolgen en het pad vol verraderlijke kuilen en boze bulten opnieuw moeten bedwingen, grapt Deryck maar weer eens: ‘Een gratis massage!’

john_ocho_rios
jamaica_vrouw
jamaica_sunvalley_lornabinns
jamaica_sunvalley_kolibrie
jamaica_sunvalley_fruit
jamaica_rodebloem
jamaica_ochorios_winkel
jamaica_ochorios_straatbeeld
jamaica_ochorios_markt
jamaica_gelebloem
jamaica_bondbeach_kinderen
jamaica_bondbeach_stoel
jamaica_bondbeach_poster
jamaica_bondbeach_poort
jamaica_bondbeach_oever
jamaica_bondbeach_bord
01/16 
start stop bwd fwd

De smaken van Sun Valley

De weg naar Sun Valley Plantation, de volgende stop tijdens mijn bliksembezoek aan Ocho Rios en omgeving, ligt er gelukkig veel strakker bij. De plantage in Oracabessa ligt middenin het groen en is een lust voor alle zintuigen. Nolly en Lorna Binns laten je er proeven van Jamaica, ruiken en voelen aan Jamaica en kijken en luisteren naar Jamaica. Eerst zijn er schalen met waanzinnig lekker fruit, daarna vers sap van de kokosnoot, gevolgd door een wandeling met Lorna over het bloemrijke estate. Ik krijg onder meer uitleg over de nationale vrucht aki, die vanuit tropisch West-Afrika naar Jamaica kwam om als voedsel voor de slaven te dienen. Ze laat me verder mango en kaneel zien, oorspronkelijk uit India, en vanille en cacao, afkomstig uit Mexico, maar ook guave, nootmuskaat, grapefruit, kurkuma en gember. Al die tijd worden we in het woud van kokospalmen begeleid door Earl, Paul, Peter, Einstein en John; de vijf kolibries die op Sun Valley de tijd van het leven hebben.

Twee vrienden in Ocho Rios

Jerk pork en souvenirs

Na een hartelijk afscheid, met de toezegging binnenkort nog eens langs te komen voor een langer bezoek, maken we ons langzaam aan op voor de terugkeer naar Ocho Rios. Maar dan doemt onderweg weer Tower Jerk Center & Bar op, de cocktail bar voor sea food & jerk in Tower Isle, die ik op de heenweg ook al had gespot. En zo zitten we rond de klok van twee ineens op een terras aan de nationale lekkernij: jerk pork met rice and peas, Deryck met een watertje, ik met een Red Stripe biertje. Het aanbod van de serveerster voor een paar glaasjes witte rum sla ik af, met in gedachte de woorden van Deryck aan het begin van onze onderneming: ‘Eentje opent je ogen, de tweede doet ze dicht’. Ik reken in totaal inclusief fooi 21 dollar af, echt een schijntje.

De laatste stop is de ambachtenmarkt in Ocho Rios, waar menig cruisetoerist nog even een T-shirt met de beeltenis van Bob Marley of een ander souvenir inslaat alvorens aan het eind van de middag naar een nieuwe haven af te reizen. Het is druk in de stad, in de hoofdstraat stroopt het verkeer behoorlijk op. Het is een ideale situatie voor de straatverkopers, die zo op hun gemak de wachtende bestuurders hun waar kunnen aanbieden. Veel afzet is er desondanks niet, ook in de buitenbanden voor kinderfietsen blijkt niemand interesse te hebben.

Op de markt blijkt het een kwestie van afdwingen en afdingen, of andersom. Waar ik even stilsta om het aanbod te bekijken, moet ik binnenkomen. Doe ik dat niet, dan heeft buurman of buurvrouw echt een veel beter aanbod. Normaal gesproken kom ik er zonder kleerscheuren vanaf, om het zo maar eens te zeggen, maar in dit geval sta ik toch betrekkelijk snel met vier decoratieve kalebassen in mijn hand, keurig aan mij opgedrongen door marktman John. Daar staat wel tegenover dat ik hem daarvoor als tegenprestatie in alle rust mag fotograferen. Als ik dat korte tijd later bij mijn afscheid van Deryck vertel, weet hij slechts één ding te zeggen: ,,Dat is Jamaica, yeah man!”

TIME TO SMILE

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder