Jordanië zet in op ecotoerisme
In Jordanië is begonnen met de bouw van een groot project op het gebied van ecotoerisme. Het ‘econetwerk’ bestaat uit 22 toeristenkampen, die verrijzen in de gebieden Shammakh (bij Shawbak), Umm al-Amad (bij Finan) en het natuurreservaat Dana. Bij het megaproject ligt de nadruk voor de reiziger op het vergroten van zowel cultureel bewustzijn als het respect voor de natuur. In de kampen is zowel plaats voor toeristen als voor de lokale bevolking.
Drie ecokampen in Petra
De eerste drie ecokampen worden opgezet in de regio van Petra. “Het project is een waardevolle aanvulling op de huidige toeristische faciliteiten,” zegt Muhammad Abu al-Ghanam, voorzitter van de raad van commissarissen van Petra Development en de Tourism Region Authority. “Het ecologische netwerk moet toeristen aanmoedigen een langere periode te blijven en niet alleen Petra te ervaren, maar ook de wonderen van de natuur. De kampen passen in de omgeving, hebben minimale invloed op de natuur en respect voor de biodiversiteit van het gebied.”
Duidelijke focus: ecotoerisme
Jordanië is altijd trots geweest op haar natuurlijke en culturele schatten. De keuze voor het ontwikkelen van het ecotoerisme is dan ook gebaseerd op duidelijke principes: natuurbehoud en ondersteunen en stimuleren van lokale gemeenschappen. Ecotoerisme heeft ook voordelen voor de lokale gemeenschappen. Zo is elk kamp goed voor zeker 22 arbeidsplaatsen. Daarnaast worden lokale communities opgeleid. De eerste ontstaan in de dorpjes Amaiin op Baidha en Rajif, waar souvenirs worden gemaakt onder de merknaam ‘Made in Petra’. Dit onderdeel van het megaproject verbetert onder meer de werkgelegenheid van vrouwen. Het megaproject genereert volgens de initiatiefnemers bijna 500 arbeidsplaatsen.
Eerder kondigde Jordanië al grootse plannen op met de Dode Zee, waarin naast ecotoerisme ook wellness een belangrijke rol speelt.