De Kleine Zeemeermin is 100 jaar jong

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kleine Zeemeermin
Kleine Zeemeermin
Ze is klein, je moet even zoeken naar het plekje waar ze staat, maar ze is wel wereldberoemd: het bronzen beeld van de Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het symbool van de Deense hoofdstad viert op 23 augustus haar 100ste verjaardag wereldwijd: gebodypainte zeemeerminnen zwermen uit over de wereld en brengen zo het sprookje van de beroemde Hans Christian Andersen tot leven.

Tijdens de wereldreis ter ere van de 100ste verjaardag doen de gebodypainte zussen van de Kleine Zeemeermin 14 steden in 12 landen aan. Ook Amsterdam wordt niet overgeslagen: op 23 augustus vaart een zeemeermin op haar rots door de Amsterdamse grachten. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, organiseert die dag een fotowedstrijd. Iedereen die de zeemeermin spot, een foto van haar maakt en deze deelt via Instagram of Twitter, maakt kans op een reis naar Denemarken. Gebruik wel de hashtag #littlemermaid100. Uit alle wereldwijde deelnemers wordt één winnaar gekozen die een reis voor twee personen naar Denemarken wint.

Over de zeemeermin

Het standbeeldje van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Slechts één keer heeft het beeldje gereisd: in 2010 naar de World Expo in Shanghai in 2010.

Boek een stedentrip naar Kopenhagen

Sprookjeseiland Funen

De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) woonde enige jaren in Kopenhagen, maar werd geboren in de stad Odense, op het Deense eiland Funen. In Odense kun je zijn museum en geboortehuis bezoeken. Ook leuk is de boottocht langs Odense Zoo naar Den Fynske Landsby, een openluchtmuseum dat laat zien hoe een Deens dorp in de tijd van Andersen eruit zag.
Het motto van Hans Christian Andersen was: Reizen is leven! Hij bezocht vaak kastelen en landhuizen op Funen en in de rest van Denemarken ter inspiratie voor zijn verhalen. Veel van deze locaties zijn toegankelijk voor publiek. En met de  stadswandelingen en diverse andere activiteiten treedt je letterlijk in de voetsporen van Hans Christian Andersen.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder