De Kleine Zeemeermin is 100 jaar jong

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kleine Zeemeermin
Kleine Zeemeermin
Ze is klein, je moet even zoeken naar het plekje waar ze staat, maar ze is wel wereldberoemd: het bronzen beeld van de Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het symbool van de Deense hoofdstad viert op 23 augustus haar 100ste verjaardag wereldwijd: gebodypainte zeemeerminnen zwermen uit over de wereld en brengen zo het sprookje van de beroemde Hans Christian Andersen tot leven.

Tijdens de wereldreis ter ere van de 100ste verjaardag doen de gebodypainte zussen van de Kleine Zeemeermin 14 steden in 12 landen aan. Ook Amsterdam wordt niet overgeslagen: op 23 augustus vaart een zeemeermin op haar rots door de Amsterdamse grachten. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, organiseert die dag een fotowedstrijd. Iedereen die de zeemeermin spot, een foto van haar maakt en deze deelt via Instagram of Twitter, maakt kans op een reis naar Denemarken. Gebruik wel de hashtag #littlemermaid100. Uit alle wereldwijde deelnemers wordt één winnaar gekozen die een reis voor twee personen naar Denemarken wint.

Over de zeemeermin

Het standbeeldje van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Slechts één keer heeft het beeldje gereisd: in 2010 naar de World Expo in Shanghai in 2010.

Boek een stedentrip naar Kopenhagen

Sprookjeseiland Funen

De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) woonde enige jaren in Kopenhagen, maar werd geboren in de stad Odense, op het Deense eiland Funen. In Odense kun je zijn museum en geboortehuis bezoeken. Ook leuk is de boottocht langs Odense Zoo naar Den Fynske Landsby, een openluchtmuseum dat laat zien hoe een Deens dorp in de tijd van Andersen eruit zag.
Het motto van Hans Christian Andersen was: Reizen is leven! Hij bezocht vaak kastelen en landhuizen op Funen en in de rest van Denemarken ter inspiratie voor zijn verhalen. Veel van deze locaties zijn toegankelijk voor publiek. En met de  stadswandelingen en diverse andere activiteiten treedt je letterlijk in de voetsporen van Hans Christian Andersen.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder