De Kleine Zeemeermin is 100 jaar jong
Ze is klein, je moet even zoeken naar het plekje waar ze staat, maar ze is wel wereldberoemd: het bronzen beeld van de Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het symbool van de Deense hoofdstad viert op 23 augustus haar 100ste verjaardag wereldwijd: gebodypainte zeemeerminnen zwermen uit over de wereld en brengen zo het sprookje van de beroemde Hans Christian Andersen tot leven.
Tijdens de wereldreis ter ere van de 100ste verjaardag doen de gebodypainte zussen van de Kleine Zeemeermin 14 steden in 12 landen aan. Ook Amsterdam wordt niet overgeslagen: op 23 augustus vaart een zeemeermin op haar rots door de Amsterdamse grachten. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, organiseert die dag een fotowedstrijd. Iedereen die de zeemeermin spot, een foto van haar maakt en deze deelt via Instagram of Twitter, maakt kans op een reis naar Denemarken. Gebruik wel de hashtag #littlemermaid100. Uit alle wereldwijde deelnemers wordt één winnaar gekozen die een reis voor twee personen naar Denemarken wint.
Over de zeemeermin
Het standbeeldje van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Slechts één keer heeft het beeldje gereisd: in 2010 naar de World Expo in Shanghai in 2010.
Sprookjeseiland Funen
De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) woonde enige jaren in Kopenhagen, maar werd geboren in de stad Odense, op het Deense eiland Funen. In Odense kun je zijn museum en geboortehuis bezoeken. Ook leuk is de boottocht langs Odense Zoo naar Den Fynske Landsby, een openluchtmuseum dat laat zien hoe een Deens dorp in de tijd van Andersen eruit zag.
Het motto van Hans Christian Andersen was: Reizen is leven! Hij bezocht vaak kastelen en landhuizen op Funen en in de rest van Denemarken ter inspiratie voor zijn verhalen. Veel van deze locaties zijn toegankelijk voor publiek. En met de stadswandelingen en diverse andere activiteiten treedt je letterlijk in de voetsporen van Hans Christian Andersen.