De Kleine Zeemeermin is 100 jaar jong

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kleine Zeemeermin
Kleine Zeemeermin
Ze is klein, je moet even zoeken naar het plekje waar ze staat, maar ze is wel wereldberoemd: het bronzen beeld van de Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het symbool van de Deense hoofdstad viert op 23 augustus haar 100ste verjaardag wereldwijd: gebodypainte zeemeerminnen zwermen uit over de wereld en brengen zo het sprookje van de beroemde Hans Christian Andersen tot leven.

Tijdens de wereldreis ter ere van de 100ste verjaardag doen de gebodypainte zussen van de Kleine Zeemeermin 14 steden in 12 landen aan. Ook Amsterdam wordt niet overgeslagen: op 23 augustus vaart een zeemeermin op haar rots door de Amsterdamse grachten. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, organiseert die dag een fotowedstrijd. Iedereen die de zeemeermin spot, een foto van haar maakt en deze deelt via Instagram of Twitter, maakt kans op een reis naar Denemarken. Gebruik wel de hashtag #littlemermaid100. Uit alle wereldwijde deelnemers wordt één winnaar gekozen die een reis voor twee personen naar Denemarken wint.

Over de zeemeermin

Het standbeeldje van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Slechts één keer heeft het beeldje gereisd: in 2010 naar de World Expo in Shanghai in 2010.

Boek een stedentrip naar Kopenhagen

Sprookjeseiland Funen

De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) woonde enige jaren in Kopenhagen, maar werd geboren in de stad Odense, op het Deense eiland Funen. In Odense kun je zijn museum en geboortehuis bezoeken. Ook leuk is de boottocht langs Odense Zoo naar Den Fynske Landsby, een openluchtmuseum dat laat zien hoe een Deens dorp in de tijd van Andersen eruit zag.
Het motto van Hans Christian Andersen was: Reizen is leven! Hij bezocht vaak kastelen en landhuizen op Funen en in de rest van Denemarken ter inspiratie voor zijn verhalen. Veel van deze locaties zijn toegankelijk voor publiek. En met de  stadswandelingen en diverse andere activiteiten treedt je letterlijk in de voetsporen van Hans Christian Andersen.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder