De Kleine Zeemeermin is 100 jaar jong

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kleine Zeemeermin
Kleine Zeemeermin
Ze is klein, je moet even zoeken naar het plekje waar ze staat, maar ze is wel wereldberoemd: het bronzen beeld van de Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen. Het symbool van de Deense hoofdstad viert op 23 augustus haar 100ste verjaardag wereldwijd: gebodypainte zeemeerminnen zwermen uit over de wereld en brengen zo het sprookje van de beroemde Hans Christian Andersen tot leven.

Tijdens de wereldreis ter ere van de 100ste verjaardag doen de gebodypainte zussen van de Kleine Zeemeermin 14 steden in 12 landen aan. Ook Amsterdam wordt niet overgeslagen: op 23 augustus vaart een zeemeermin op haar rots door de Amsterdamse grachten. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, organiseert die dag een fotowedstrijd. Iedereen die de zeemeermin spot, een foto van haar maakt en deze deelt via Instagram of Twitter, maakt kans op een reis naar Denemarken. Gebruik wel de hashtag #littlemermaid100. Uit alle wereldwijde deelnemers wordt één winnaar gekozen die een reis voor twee personen naar Denemarken wint.

Over de zeemeermin

Het standbeeldje van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Slechts één keer heeft het beeldje gereisd: in 2010 naar de World Expo in Shanghai in 2010.

Boek een stedentrip naar Kopenhagen

Sprookjeseiland Funen

De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) woonde enige jaren in Kopenhagen, maar werd geboren in de stad Odense, op het Deense eiland Funen. In Odense kun je zijn museum en geboortehuis bezoeken. Ook leuk is de boottocht langs Odense Zoo naar Den Fynske Landsby, een openluchtmuseum dat laat zien hoe een Deens dorp in de tijd van Andersen eruit zag.
Het motto van Hans Christian Andersen was: Reizen is leven! Hij bezocht vaak kastelen en landhuizen op Funen en in de rest van Denemarken ter inspiratie voor zijn verhalen. Veel van deze locaties zijn toegankelijk voor publiek. En met de  stadswandelingen en diverse andere activiteiten treedt je letterlijk in de voetsporen van Hans Christian Andersen.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder