Legionella in 753 Europese vakantieverblijven

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douches kunnen legionella bevatten
Douches kunnen legionella bevatten

NRC Handelsblad schrijft dat in Europa toeristen in zeker 753 hotels, appartementen en op campings tussen 1990 en 2011 besmet zijn geraakt met de legionallabacterie. De krant baseert zich voor deze conclusie op een lijst met vertrouwelijke gegevens van de ECDC, de onafhankelijke gezondheidsorganisatie van de Europese Unie. De lijst stond op een internetsite van een Bulgaarse gezondheidsdienst, maar blijkt weer verwijderd.

Op de lijst staan zo'n 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij 753 daarvan hebben gasten dus gedurende meerdere jaren legionella, ook bekend als veteranenziekte, opgelopen.  Koploper bij accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië  met 247 locaties.
Het is niet bekend of er sinds 2011 nog besmettingen in de accommodaties zijn gemeld.

Keurmerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland is betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella en wil meer openheid en informatie via een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.' Daarnaast zou er volgens RIVM een certificertingssysteem voor vakantie-accommodaties moeten komen met een Europees keurmerk zodat de reiziger zekerheid heeft dat de waterleidingen van de betreffende accommodatie geinspecteerd en goedgekeurd is.

Hoe raak je besmet?
De waterleidingen zijn cruciaal in de besmetting met de legionellabacterie die leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en uitstekend gedijt in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Zoals bijvoorbeeld (oudere) waterleidingen. Je raakt besmet door inademing van besmette druppeltjes waternevel. Dat maakt douches in zwembaden en bubbelbaden gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.
Ook plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen zijn belangrijke besmettingsbronnen.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Twijfel je aan het douchesysteem op je vakantieaccommodatie laat dan zowel het koude en het warme water een aantal minuten lopen.
  • Laat je douche ook een aantal minuten doorspoelen als je na afwezigheid van langer dan een week weer thuiskomt.
  • Dompel de douchekop onder in een emmer water om verneveling van het 'oude water' te voorkomen.
  • Vul een bubbelbad met water dat warmer is dan 60°C. Laat na gebruik het bad leeglopen en maak het regelmatig schoon. Ook filters tijdig vervangen en schoonmaken.
  • Sluit een tuinslang aan op de koudwaterkraan en laat hem na gebruik leeglopen.

Welke ziekte krijg je van de legionellabacterie?
Van de legionellabacterie kun je veteranenziekte krijgen: een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen hieraan overlijden. Extra risicogroepen zijn mensen van boven de 40, rokers, mensen die overmatig alcohol gebruiken en mensen met een verminderde weerstand. Een milde vorm van een legionellainfectie is de legionellagriep.

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder