Legionella in 753 Europese vakantieverblijven

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douches kunnen legionella bevatten
Douches kunnen legionella bevatten

NRC Handelsblad schrijft dat in Europa toeristen in zeker 753 hotels, appartementen en op campings tussen 1990 en 2011 besmet zijn geraakt met de legionallabacterie. De krant baseert zich voor deze conclusie op een lijst met vertrouwelijke gegevens van de ECDC, de onafhankelijke gezondheidsorganisatie van de Europese Unie. De lijst stond op een internetsite van een Bulgaarse gezondheidsdienst, maar blijkt weer verwijderd.

Op de lijst staan zo'n 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij 753 daarvan hebben gasten dus gedurende meerdere jaren legionella, ook bekend als veteranenziekte, opgelopen.  Koploper bij accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië  met 247 locaties.
Het is niet bekend of er sinds 2011 nog besmettingen in de accommodaties zijn gemeld.

Keurmerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland is betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella en wil meer openheid en informatie via een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.' Daarnaast zou er volgens RIVM een certificertingssysteem voor vakantie-accommodaties moeten komen met een Europees keurmerk zodat de reiziger zekerheid heeft dat de waterleidingen van de betreffende accommodatie geinspecteerd en goedgekeurd is.

Hoe raak je besmet?
De waterleidingen zijn cruciaal in de besmetting met de legionellabacterie die leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en uitstekend gedijt in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Zoals bijvoorbeeld (oudere) waterleidingen. Je raakt besmet door inademing van besmette druppeltjes waternevel. Dat maakt douches in zwembaden en bubbelbaden gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.
Ook plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen zijn belangrijke besmettingsbronnen.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Twijfel je aan het douchesysteem op je vakantieaccommodatie laat dan zowel het koude en het warme water een aantal minuten lopen.
  • Laat je douche ook een aantal minuten doorspoelen als je na afwezigheid van langer dan een week weer thuiskomt.
  • Dompel de douchekop onder in een emmer water om verneveling van het 'oude water' te voorkomen.
  • Vul een bubbelbad met water dat warmer is dan 60°C. Laat na gebruik het bad leeglopen en maak het regelmatig schoon. Ook filters tijdig vervangen en schoonmaken.
  • Sluit een tuinslang aan op de koudwaterkraan en laat hem na gebruik leeglopen.

Welke ziekte krijg je van de legionellabacterie?
Van de legionellabacterie kun je veteranenziekte krijgen: een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen hieraan overlijden. Extra risicogroepen zijn mensen van boven de 40, rokers, mensen die overmatig alcohol gebruiken en mensen met een verminderde weerstand. Een milde vorm van een legionellainfectie is de legionellagriep.

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder