Legionella in 753 Europese vakantieverblijven

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douches kunnen legionella bevatten
Douches kunnen legionella bevatten

NRC Handelsblad schrijft dat in Europa toeristen in zeker 753 hotels, appartementen en op campings tussen 1990 en 2011 besmet zijn geraakt met de legionallabacterie. De krant baseert zich voor deze conclusie op een lijst met vertrouwelijke gegevens van de ECDC, de onafhankelijke gezondheidsorganisatie van de Europese Unie. De lijst stond op een internetsite van een Bulgaarse gezondheidsdienst, maar blijkt weer verwijderd.

Op de lijst staan zo'n 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij 753 daarvan hebben gasten dus gedurende meerdere jaren legionella, ook bekend als veteranenziekte, opgelopen.  Koploper bij accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië  met 247 locaties.
Het is niet bekend of er sinds 2011 nog besmettingen in de accommodaties zijn gemeld.

Keurmerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland is betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella en wil meer openheid en informatie via een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.' Daarnaast zou er volgens RIVM een certificertingssysteem voor vakantie-accommodaties moeten komen met een Europees keurmerk zodat de reiziger zekerheid heeft dat de waterleidingen van de betreffende accommodatie geinspecteerd en goedgekeurd is.

Hoe raak je besmet?
De waterleidingen zijn cruciaal in de besmetting met de legionellabacterie die leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en uitstekend gedijt in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Zoals bijvoorbeeld (oudere) waterleidingen. Je raakt besmet door inademing van besmette druppeltjes waternevel. Dat maakt douches in zwembaden en bubbelbaden gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.
Ook plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen zijn belangrijke besmettingsbronnen.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Twijfel je aan het douchesysteem op je vakantieaccommodatie laat dan zowel het koude en het warme water een aantal minuten lopen.
  • Laat je douche ook een aantal minuten doorspoelen als je na afwezigheid van langer dan een week weer thuiskomt.
  • Dompel de douchekop onder in een emmer water om verneveling van het 'oude water' te voorkomen.
  • Vul een bubbelbad met water dat warmer is dan 60°C. Laat na gebruik het bad leeglopen en maak het regelmatig schoon. Ook filters tijdig vervangen en schoonmaken.
  • Sluit een tuinslang aan op de koudwaterkraan en laat hem na gebruik leeglopen.

Welke ziekte krijg je van de legionellabacterie?
Van de legionellabacterie kun je veteranenziekte krijgen: een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen hieraan overlijden. Extra risicogroepen zijn mensen van boven de 40, rokers, mensen die overmatig alcohol gebruiken en mensen met een verminderde weerstand. Een milde vorm van een legionellainfectie is de legionellagriep.

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder