Legionella in 753 Europese vakantieverblijven

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douches kunnen legionella bevatten
Douches kunnen legionella bevatten

NRC Handelsblad schrijft dat in Europa toeristen in zeker 753 hotels, appartementen en op campings tussen 1990 en 2011 besmet zijn geraakt met de legionallabacterie. De krant baseert zich voor deze conclusie op een lijst met vertrouwelijke gegevens van de ECDC, de onafhankelijke gezondheidsorganisatie van de Europese Unie. De lijst stond op een internetsite van een Bulgaarse gezondheidsdienst, maar blijkt weer verwijderd.

Op de lijst staan zo'n 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij 753 daarvan hebben gasten dus gedurende meerdere jaren legionella, ook bekend als veteranenziekte, opgelopen.  Koploper bij accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië  met 247 locaties.
Het is niet bekend of er sinds 2011 nog besmettingen in de accommodaties zijn gemeld.

Keurmerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland is betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella en wil meer openheid en informatie via een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.' Daarnaast zou er volgens RIVM een certificertingssysteem voor vakantie-accommodaties moeten komen met een Europees keurmerk zodat de reiziger zekerheid heeft dat de waterleidingen van de betreffende accommodatie geinspecteerd en goedgekeurd is.

Hoe raak je besmet?
De waterleidingen zijn cruciaal in de besmetting met de legionellabacterie die leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en uitstekend gedijt in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Zoals bijvoorbeeld (oudere) waterleidingen. Je raakt besmet door inademing van besmette druppeltjes waternevel. Dat maakt douches in zwembaden en bubbelbaden gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.
Ook plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen zijn belangrijke besmettingsbronnen.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Twijfel je aan het douchesysteem op je vakantieaccommodatie laat dan zowel het koude en het warme water een aantal minuten lopen.
  • Laat je douche ook een aantal minuten doorspoelen als je na afwezigheid van langer dan een week weer thuiskomt.
  • Dompel de douchekop onder in een emmer water om verneveling van het 'oude water' te voorkomen.
  • Vul een bubbelbad met water dat warmer is dan 60°C. Laat na gebruik het bad leeglopen en maak het regelmatig schoon. Ook filters tijdig vervangen en schoonmaken.
  • Sluit een tuinslang aan op de koudwaterkraan en laat hem na gebruik leeglopen.

Welke ziekte krijg je van de legionellabacterie?
Van de legionellabacterie kun je veteranenziekte krijgen: een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen hieraan overlijden. Extra risicogroepen zijn mensen van boven de 40, rokers, mensen die overmatig alcohol gebruiken en mensen met een verminderde weerstand. Een milde vorm van een legionellainfectie is de legionellagriep.

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder