Legionella in 753 Europese vakantieverblijven

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Douches kunnen legionella bevatten
Douches kunnen legionella bevatten

NRC Handelsblad schrijft dat in Europa toeristen in zeker 753 hotels, appartementen en op campings tussen 1990 en 2011 besmet zijn geraakt met de legionallabacterie. De krant baseert zich voor deze conclusie op een lijst met vertrouwelijke gegevens van de ECDC, de onafhankelijke gezondheidsorganisatie van de Europese Unie. De lijst stond op een internetsite van een Bulgaarse gezondheidsdienst, maar blijkt weer verwijderd.

Op de lijst staan zo'n 12.000 adressen op de lijst die allemaal ooit eens in verband zijn gebracht met een legionellabesmetting. Bij 753 daarvan hebben gasten dus gedurende meerdere jaren legionella, ook bekend als veteranenziekte, opgelopen.  Koploper bij accommodaties waar legionella periodiek voorkomt is Italië  met 247 locaties.
Het is niet bekend of er sinds 2011 nog besmettingen in de accommodaties zijn gemeld.

Keurmerk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland is betrokken bij de registratie van reisgerelateerde legionella en wil meer openheid en informatie via een 'goed toegankelijke site waarop iedereen kan zien of er in een accommodatie meerdere besmettingen zijn geweest.' Daarnaast zou er volgens RIVM een certificertingssysteem voor vakantie-accommodaties moeten komen met een Europees keurmerk zodat de reiziger zekerheid heeft dat de waterleidingen van de betreffende accommodatie geinspecteerd en goedgekeurd is.

Hoe raak je besmet?
De waterleidingen zijn cruciaal in de besmetting met de legionellabacterie die leeft in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater en uitstekend gedijt in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden. Zoals bijvoorbeeld (oudere) waterleidingen. Je raakt besmet door inademing van besmette druppeltjes waternevel. Dat maakt douches in zwembaden en bubbelbaden gevoelig voor de verspreiding van de bacterie.
Ook plantensproeiers, tuinslangen of waterpistolen die een tijdje in de zon hebben gelegen zijn belangrijke besmettingsbronnen.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Twijfel je aan het douchesysteem op je vakantieaccommodatie laat dan zowel het koude en het warme water een aantal minuten lopen.
  • Laat je douche ook een aantal minuten doorspoelen als je na afwezigheid van langer dan een week weer thuiskomt.
  • Dompel de douchekop onder in een emmer water om verneveling van het 'oude water' te voorkomen.
  • Vul een bubbelbad met water dat warmer is dan 60°C. Laat na gebruik het bad leeglopen en maak het regelmatig schoon. Ook filters tijdig vervangen en schoonmaken.
  • Sluit een tuinslang aan op de koudwaterkraan en laat hem na gebruik leeglopen.

Welke ziekte krijg je van de legionellabacterie?
Van de legionellabacterie kun je veteranenziekte krijgen: een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen hieraan overlijden. Extra risicogroepen zijn mensen van boven de 40, rokers, mensen die overmatig alcohol gebruiken en mensen met een verminderde weerstand. Een milde vorm van een legionellainfectie is de legionellagriep.

 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder