Fietsen en varen bij Tour de Manche

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Tour de MancheDe kust van het Kanaal ontdekken op de fiets, zowel aan de Franse als de Engelse kant. Dat kan met de Tour de Manche, een 1200 kilometer lange fietsroute langs de zuidwestelijke kust van Engeland, de kust van Bretagne en de binnenlanden van Normandië. De overtocht tussen beide landen wordt verzorgd door Brittany Ferries, partner in het overkoepelende project Cycle West.


De nieuwe langeafstandsfietsroute loopt in Frankrijk van Roscoff (Bretagne) tot Cherbourg (Normandië) en in Engeland van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Naast de Tour de Manche heeft Cycle West recentelijk ook de Vélodyssée, van Ifracombe tot Hendaye, en de Petit Tour de Manche; de verkorte versie van de Tour de Manche, ontwikkeld. De routes zijn mogelijk gemaakt met Europese subsidies, met als doel fietstoerisme als een duurzame vorm van toerisme te bevorderen. De volledig bewegwijzerde Tour de Manche - La Manche is overigens de Franse benaming voor het Kanaal - loopt voornamelijk over rustige wegen. De ronde is in korte etappes opgesplitst, zodat minder gevorderde fietsers niet direct worden afgeschrikt.

Poole, Corfe Castle, Dartmoor

In Engeland kom je onder meer langs de haven van Poole, de Jurassic Coast, de ruïnes van het Corfe Castle en langs de voormalige spoorlijn, die door Dartmoor National Park leidt. Voordat de overtocht bij Plymouth in zicht komt, moet je over de Plym Bridge. Deze brug geeft uitzicht over een vallei waar in de lente een deken van primula’s, boshyacinten en wilde knoflook groeit.

Morlaix, Cap Fréhel, Saint-Malo

Eenmaal in Bretagne gaat de route verder in Roscoff, aan het begin van de baai van Morlaix. De route loopt vervolgens door Morlaix, langs Château de Taureau, de Roze Granietkust, vissersdorpjes als Paimpol, het uitzichtpunt Cap Fréhel en het nabijliggende fort La Latte,  het middeleeuwse stadje Dinan met haar imposante uitkijk over de Rance en de piratenstad Saint-Malo. Fietsend langs de Mont Saint Michel en haar baai kom je vervolgens in Normandië langs de watervallen bij Mortain, het regionale natuurpark Cotentin en de moerassen van Bessin en buigt de route na St-Lô af naar het westen. Cherbourg vormt met haar historische centrum het einde van deze 1200 kilometer lange route.

Kleine ronde, met stop op Jersey

Wie de hele Frans-Britse ronde te lang of te zwaar vindt, kan kiezen voor een verkorte versie van 440 kilometer. Bij deze Petit Tour de Manche neem je in Engeland in Weymouth de boot naar Saint-Malo, of vice versa, en maak je een stop op het Kanaaleiland Jersey voor een extra rondje van bijna 12 kilometer.

Boek een fijne fietsvakantie bij Aktiva Tours

Een impressie zien van de Tour de Manche?
 

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder