Fietsen en varen bij Tour de Manche

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Tour de MancheDe kust van het Kanaal ontdekken op de fiets, zowel aan de Franse als de Engelse kant. Dat kan met de Tour de Manche, een 1200 kilometer lange fietsroute langs de zuidwestelijke kust van Engeland, de kust van Bretagne en de binnenlanden van Normandië. De overtocht tussen beide landen wordt verzorgd door Brittany Ferries, partner in het overkoepelende project Cycle West.


De nieuwe langeafstandsfietsroute loopt in Frankrijk van Roscoff (Bretagne) tot Cherbourg (Normandië) en in Engeland van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Naast de Tour de Manche heeft Cycle West recentelijk ook de Vélodyssée, van Ifracombe tot Hendaye, en de Petit Tour de Manche; de verkorte versie van de Tour de Manche, ontwikkeld. De routes zijn mogelijk gemaakt met Europese subsidies, met als doel fietstoerisme als een duurzame vorm van toerisme te bevorderen. De volledig bewegwijzerde Tour de Manche - La Manche is overigens de Franse benaming voor het Kanaal - loopt voornamelijk over rustige wegen. De ronde is in korte etappes opgesplitst, zodat minder gevorderde fietsers niet direct worden afgeschrikt.

Poole, Corfe Castle, Dartmoor

In Engeland kom je onder meer langs de haven van Poole, de Jurassic Coast, de ruïnes van het Corfe Castle en langs de voormalige spoorlijn, die door Dartmoor National Park leidt. Voordat de overtocht bij Plymouth in zicht komt, moet je over de Plym Bridge. Deze brug geeft uitzicht over een vallei waar in de lente een deken van primula’s, boshyacinten en wilde knoflook groeit.

Morlaix, Cap Fréhel, Saint-Malo

Eenmaal in Bretagne gaat de route verder in Roscoff, aan het begin van de baai van Morlaix. De route loopt vervolgens door Morlaix, langs Château de Taureau, de Roze Granietkust, vissersdorpjes als Paimpol, het uitzichtpunt Cap Fréhel en het nabijliggende fort La Latte,  het middeleeuwse stadje Dinan met haar imposante uitkijk over de Rance en de piratenstad Saint-Malo. Fietsend langs de Mont Saint Michel en haar baai kom je vervolgens in Normandië langs de watervallen bij Mortain, het regionale natuurpark Cotentin en de moerassen van Bessin en buigt de route na St-Lô af naar het westen. Cherbourg vormt met haar historische centrum het einde van deze 1200 kilometer lange route.

Kleine ronde, met stop op Jersey

Wie de hele Frans-Britse ronde te lang of te zwaar vindt, kan kiezen voor een verkorte versie van 440 kilometer. Bij deze Petit Tour de Manche neem je in Engeland in Weymouth de boot naar Saint-Malo, of vice versa, en maak je een stop op het Kanaaleiland Jersey voor een extra rondje van bijna 12 kilometer.

Boek een fijne fietsvakantie bij Aktiva Tours

Een impressie zien van de Tour de Manche?
 

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder