Fietsen en varen bij Tour de Manche

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Tour de MancheDe kust van het Kanaal ontdekken op de fiets, zowel aan de Franse als de Engelse kant. Dat kan met de Tour de Manche, een 1200 kilometer lange fietsroute langs de zuidwestelijke kust van Engeland, de kust van Bretagne en de binnenlanden van Normandië. De overtocht tussen beide landen wordt verzorgd door Brittany Ferries, partner in het overkoepelende project Cycle West.


De nieuwe langeafstandsfietsroute loopt in Frankrijk van Roscoff (Bretagne) tot Cherbourg (Normandië) en in Engeland van Poole (Dorset County) tot Plymouth (Devon County). Naast de Tour de Manche heeft Cycle West recentelijk ook de Vélodyssée, van Ifracombe tot Hendaye, en de Petit Tour de Manche; de verkorte versie van de Tour de Manche, ontwikkeld. De routes zijn mogelijk gemaakt met Europese subsidies, met als doel fietstoerisme als een duurzame vorm van toerisme te bevorderen. De volledig bewegwijzerde Tour de Manche - La Manche is overigens de Franse benaming voor het Kanaal - loopt voornamelijk over rustige wegen. De ronde is in korte etappes opgesplitst, zodat minder gevorderde fietsers niet direct worden afgeschrikt.

Poole, Corfe Castle, Dartmoor

In Engeland kom je onder meer langs de haven van Poole, de Jurassic Coast, de ruïnes van het Corfe Castle en langs de voormalige spoorlijn, die door Dartmoor National Park leidt. Voordat de overtocht bij Plymouth in zicht komt, moet je over de Plym Bridge. Deze brug geeft uitzicht over een vallei waar in de lente een deken van primula’s, boshyacinten en wilde knoflook groeit.

Morlaix, Cap Fréhel, Saint-Malo

Eenmaal in Bretagne gaat de route verder in Roscoff, aan het begin van de baai van Morlaix. De route loopt vervolgens door Morlaix, langs Château de Taureau, de Roze Granietkust, vissersdorpjes als Paimpol, het uitzichtpunt Cap Fréhel en het nabijliggende fort La Latte,  het middeleeuwse stadje Dinan met haar imposante uitkijk over de Rance en de piratenstad Saint-Malo. Fietsend langs de Mont Saint Michel en haar baai kom je vervolgens in Normandië langs de watervallen bij Mortain, het regionale natuurpark Cotentin en de moerassen van Bessin en buigt de route na St-Lô af naar het westen. Cherbourg vormt met haar historische centrum het einde van deze 1200 kilometer lange route.

Kleine ronde, met stop op Jersey

Wie de hele Frans-Britse ronde te lang of te zwaar vindt, kan kiezen voor een verkorte versie van 440 kilometer. Bij deze Petit Tour de Manche neem je in Engeland in Weymouth de boot naar Saint-Malo, of vice versa, en maak je een stop op het Kanaaleiland Jersey voor een extra rondje van bijna 12 kilometer.

Boek een fijne fietsvakantie bij Aktiva Tours

Een impressie zien van de Tour de Manche?
 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder