Opdrogend Duitsland nodigt toeristen uit

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Hoog water in DuitslandDuitsland is klaar om weer veel toeristen te ontvangen, ook in de gebieden die recentelijk zijn getroffen door ernstige overstromingen. De toeristische infrastructuur is in de probleemgebieden inmiddels grotendeels hersteld, zo is bekendgemaakt door het Duits verkeersbureau in Amsterdam. Uit de verklaringen blijkt onder meer dat het historische centrum van Dresden gespaard is gebleven.


De situatie in vakantieland Duitsland is bijna genormaliseerd, aldus het verkeersbureau. Her  en der zijn er nog wel beperkingen, maar die kunnen een prettig verblijf niet in de weg staan, is de algemene overtuiging van de stem van de toeristische sector.
De situatie in de overstroomde gebieden rond de Elbe wordt steeds beter en ook in Noord-Duitsland daalt het waterpeil langzaam. In het noorden blijft het alarm de komende dagen bestaan, omdat een aantal dijken volledig is verzadigd.

Saksen: bijna alles weer bereikbaar

SaksenIn de deelstaat Saksen, die grenst aan Polen en Tsjechië, is 95 procent van de ruim 2000 accommodaties en het grootste deel van de bezienswaardigheden bereikbaar, aldus een mededeling van het verkeersbureau op 20 juni. In de volgende regio's zijn geen beperkingen voor toeristen: de Oberlausitz, Sächsische Schweiz, het Ertsgebergte, het Vogtland, grote delen van het Burgen- und Heideland en de plaatsen en attracties in het Saksische Elbland, die niet direct aan de Elbe liggen.

Dresden

Het oude centrum van Dresden, de hoofdstad van de deelstaat Saksen, is bij de overstromingen dus gespaard gebleven. Ook de Semperoper, de Zwinger, de Hofkirche en de residentie zijn gewoon bereikbaar. Verder zijn de Große Garten van Dresden, het Blaue Wunder en het park en slot Pilnitz weer open voor het publiek. De tentoonstellingsruimtes van het Wasserpalais, de Fliederhof en het bezoekerscentrum zijn nog dicht. Ook op de Elbweg en bij de Freitreppe gelden beperkingen. De eerste veerponten voor voetgangers varen weer.
 
Sächsische Schweiz

Neustadt, Sebnitz, Lohmen, Gohrisch en veel andere plaatsen in het aan Tsjechië grenzende deel van de Sächsische Schweiz hebben het hoogwater goed doorstaan. De hotels, pensions, attracties en burchten kunnen weer worden bezocht. Ook het Bieladal in de Sächsische Schweiz, is onbeperkt toegankelijk. De veerboten in bijvoorbeeld Heidenau en de Stadt Wehlen varen weer volgens de normale dienstregeling.

Sächsische Elbland

Ondanks enkele lokale beperkingen zijn in het Sächsische Elbland de meeste toeristische faciliteiten en hotels weer bereikbaar.  Verder verbetert de situatie in Meißen in toenemende mate: de winkels en de porseleinfabriek, de Albrechtsburcht, de Dom en enkele hotels kunnen weer worden bezocht. Ook vinden er weer stadsrondleidingen plaats.

Burgenland

In de burchten en kastelen van het Burgenland zijn bezoekers weer welkom. In Ellenburg zijn de hotels en restaurants geopend. In Grimma is het opruimen in volle gang, zonder problemen kan hier onderdak geboden worden. Een aantal evenementen vindt plaats op een andere locatie. Het Göschenhaus Grimma is gespaard gebleven en bezoekers zijn hier net als in het Wilhelm Ostwald Park en de kunstgalerie St. Georgenkapelle welkom. Ook de kastelen Rochlitz, Trebsen en Colditz zijn weer open voor het publiek.

Beieren: Seinen weer op groen

RegensburgPassau en Regensburg aan de Donau kunnen het signaal 'velig' geven, meldt het Duits verkeersbureau op 21 juni. Het grootste aaneengesloten UNESCO-Werelderfgoed in Duitsland – het oude centrum van Regensburg – stond niet onder water. Alleen de scheepvaart en het gebouwencomplex bij de Steinerne Brücke ondervinden hinder van de overstroming. In het middeleeuwse centrum gelden geen beperkingen. 

Passau

Het is de bewoners van Passau gelukt: de opruimwerkzaamheden zijn bijna klaar. Slechts enkele bedrijven zijn nog met 'verfraaiingswerkzaamheden' bezig.  De St. Stephansdom, het barokke centrum en de musea zijn weer toegankelijk voor het publiek. Rondvaarten op de drie rivieren vinden volgens de normale dienstregeling plaats. De snelweg A3 tussen Passau en Regensburg is sinds afgelopen zaterdag weer in beide richtingen geopend.

Waterkwaliteit

Uit wateronderzoek in de Chiemsee bij Bernau en Chieming blijkt dat zwemmen onbeperkt mogelijk is. Dit geldt ook voor veel andere meren in de omgeving. Volgens het Bureau voor Gezondheid en Voedselveiligheid zijn alle tests bacteriologisch gezien goed. De fiets- en wandelroutes zijn op enkele uitzonderingen na - hiervoor worden alternatieve routes aangeboden - weer vrij. Boten op de Chiemsee varen weer normaal. De ronde van Chieming kan gewoon geboekt worden. Deze start nu in het kuuroord Übersee.

Ammersee

Nu het waterpeil in Beieren enorm is gezakt, is ook scheepvaart bijna onbeperkt mogelijk. Boten varen op de Ammersee en Tegernsee weer normaal. Ook op de Königssee kunnen gasten regelmatig volgens de dienstregeling een tocht maken. Vanwege de hoge waterstand leggen boten op de Starnberger See voorlopig alleen bij Starnberg en Tutzing aan, dit gebeurt volgens het reguliere vaarschema.

Saksen-Anhalt: cultureel erfgoed veiliggesteld

WittenbergIn Saksen-Anhalt is het cultureel erfgoed met succes veiliggesteld. Het historische stadscentrum en de Luther-gedenkplaatsen in Wittenberg, de domschatten van Merseburg en andere bezienswaardigheden en accommodaties zijn toegankelijk. Alleen in direct aan de rivier gelegen gebieden zijn de gevolgen van de overstroming nog merkbaar, aldus het bericht op 24 juni van het Duits verkeersbureau. Het Natuur- en Nationale Park de Harz heeft geen hinder van het hoogwater ondervonden.


Brandenburg

Brandenburg kan weer opgelucht ademhalen. Het Spreewald, de Prignitz, het Elbe-Elster- en Havelland kunnen weer zonder beperkingen worden bezocht. Op de route langs de Oder en Neiße zijn fietsers welkom. Vele hotels, restaurants en attracties hebben hun deuren weer voor het publiek geopend. Het historische centrum van Mühlberg is eveneens onbeschadigd gebleven. 

Actief in het Spreewald

Nu het hoogwater in Brandenburg is gezakt, is het in grote delen van het Spreewald ook weer mogelijk om in een punter of kano te varen. Bezoekers kunnen de meeste riviertjes als vanouds per boot ontdekken. Hiertoe behoort de Große Fließ in het Hochwald en Unterspreewald – Ook de Spreelagune is met zijn natuurstrand gewoon toegankelijk.

Fietsenfabriek annex herberg

In Saksen-Anhalt wordt de situatie met de dag beter. Bij Schönebeck kunnen fietsers weer langs de Elbe rijden. De aan de oever gevestigde Weltrad Manufaktur heeft geen last van het hoogwater gehad. De fietsenfabriek annex herberg is voor ambitieuze fietsers in deze regio al jaren een echte Geheimtipp. In de regio Saale-Unstrut zijn gebieden die op enige afstand van deze rivieren liggen zonder beperkingen bereikbaar.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder