WSPA start campagne 'Stap van de olifant af'

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Olifant
Olifant
Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een show bezoeken met deze machtige dieren. Niet voor niets bieden veel reisorganisaties dit soort excursies aan. ‘Een onvergetelijke ervaring,’ aldus de reclameslogans. Helaas is de ervaring vooral voor de olifant zelf onvergetelijk. WSPA (World Society for the Protection of Animals) komt daarom in actie met de campagne ‘Stap van de olifant af!’ en roept toeristen op olifantvriendelijk te reizen.

De harde waarheid

Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen.
Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen op zijn rug waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendige positie voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Toeristen in actie

Op de campagnesite  kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenritjes te maken en olifantenshows te bezoeken. En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale ‘Stap van de olifant af!’ sticker en bagagelabel opvragen via deze website om zelf de boodschap al reizend te verspreiden. Daarnaast bevat de site informatie en tips voor een olifantvriendelijke vakantie. Ons advies is hierbij om olifanten alleen in hun natuurlijke omgeving te bekijken, zo weet je zeker dat je niet bijdraagt aan olifantenleed.

Reisorganisaties: stop met olifantenritjes - en shows

WSPA roept Nederlandse reisorganisaties al enkele jaren op om olifantenritjes en -shows te schrappen uit hun reisaanbod. Marktleider TUI Nederland, bekend van de merken Arke, Holland International en KRAS.NL, biedt al geruime tijd alleen nog olifantvriendelijke excursies aan. Reisorganisatie Oad Reizen gaf in september 2012 gehoor aan de oproep van WSPA, en beloofde haar reizen en excursieprogramma’s aan te passen. WSPA vindt dat meer reisorganisaties deze goede voorbeelden moeten volgen en zal hier de komende tijd bij hen op aandringen.

De Aziatische olifanten zijn net als Afrikaanse olifanten een bedreigde diersoort. Er lopen er nog maar heel weinig van rond, zeker in het wild. Een extra reden om zuinig te zijn op deze mooie dieren en te kiezen voor olifantvriendelijke vakanties!

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder