Vaccinatie voor de vakantie? Dacht het niet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

InjectiespuitVan de Nederlanders die binnenkort vakantie vieren in een land, gebied of regio met gezondheidsrisico’s, gaat 28 procent zonder enige vorm van vaccinatie op pad. Dit concludeert TNS NIPO op basis van onderzoek onder meer dan 800 toeristen, gedaan in opdracht van Gezondopreis.nl. Het cijfer naar populaire bestemmingen als Marokko, Turkije, Kroatië en Egypte ligt overigens nog hoger: ruim één op de drie vakantiegangers (37 procent) zegt zich niet te laten inenten.

Nederlanders naar Kroatië en Turkije laten zich het vaakst niet vaccineren. Naar Kroatië ziet bijna tweederde (64 procent) van vaccinatie af; naar Turkije gaat bijna 50 procent zonder bescherming op reis.
“Omdat Turkije en Kroatië makkelijk te bereiken bestemmingen zijn op slechts een paar uur vliegen van huis, denken mensen daar geen risico te lopen”, zegt Maarten Boomsma, arts en hoofd medische zaken bij GlaxoSmithKline. “Maar in beide landen komen infectieziekten, zoals hepatitis A en B, en tetanus nog altijd vaak voor. Tijdig een ‘gezond op reisadvies’ bij een deskundige halen, kan de kans op ziekte op vakantie een stuk verkleinen.”

Onderschatting

Slechts één op de vijf respondenten maakt zich zorgen over ziek worden op vakantie. Ook zoekt slechts 36 procent van de reizigers informatie op over gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Vakantiegangers naar Turkije (23 procent) en Kroatië (13 procent) gaan zelfs nog minder vaak op zoek naar deze informatie. De reizigers die gewend zijn om ver te reizen, doen dit juist vaker (62 procent).
“Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de mensen bij het boeken van de reis niet wordt gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Het is deels de verantwoordelijkheid van de reiziger om zich goed in te lezen, maar ook reisbureaus kunnen hier een rol in spelen. Zij kunnen reizigers bij het boeken van een vakantie eenvoudig aangeven waar zij terecht kunnen voor gezondheidsadvies”, aldus Boomsma.

Verhoogd risico

De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar risicolanden; landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n). Hierbij is in het bijzonder gekeken naar gedrag voor vakantiebestemmingen in Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.
Gezondopreis.nl, de opdrachtgever van het onderzoek, is een initiatief van GlaxoSmithKline. De organisatie stelt zich ten doel om vakantiegangers en zakenreizigers bewust te maken van het belang van het halen van een gezond op reisadvies als onderdeel van een gezonde voorbereiding op de reis. Een groot deel van de reizigers is namelijk onbekend met de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun reis kunnen lopen.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder