Vaccinatie voor de vakantie? Dacht het niet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

InjectiespuitVan de Nederlanders die binnenkort vakantie vieren in een land, gebied of regio met gezondheidsrisico’s, gaat 28 procent zonder enige vorm van vaccinatie op pad. Dit concludeert TNS NIPO op basis van onderzoek onder meer dan 800 toeristen, gedaan in opdracht van Gezondopreis.nl. Het cijfer naar populaire bestemmingen als Marokko, Turkije, Kroatië en Egypte ligt overigens nog hoger: ruim één op de drie vakantiegangers (37 procent) zegt zich niet te laten inenten.

Nederlanders naar Kroatië en Turkije laten zich het vaakst niet vaccineren. Naar Kroatië ziet bijna tweederde (64 procent) van vaccinatie af; naar Turkije gaat bijna 50 procent zonder bescherming op reis.
“Omdat Turkije en Kroatië makkelijk te bereiken bestemmingen zijn op slechts een paar uur vliegen van huis, denken mensen daar geen risico te lopen”, zegt Maarten Boomsma, arts en hoofd medische zaken bij GlaxoSmithKline. “Maar in beide landen komen infectieziekten, zoals hepatitis A en B, en tetanus nog altijd vaak voor. Tijdig een ‘gezond op reisadvies’ bij een deskundige halen, kan de kans op ziekte op vakantie een stuk verkleinen.”

Onderschatting

Slechts één op de vijf respondenten maakt zich zorgen over ziek worden op vakantie. Ook zoekt slechts 36 procent van de reizigers informatie op over gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Vakantiegangers naar Turkije (23 procent) en Kroatië (13 procent) gaan zelfs nog minder vaak op zoek naar deze informatie. De reizigers die gewend zijn om ver te reizen, doen dit juist vaker (62 procent).
“Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de mensen bij het boeken van de reis niet wordt gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Het is deels de verantwoordelijkheid van de reiziger om zich goed in te lezen, maar ook reisbureaus kunnen hier een rol in spelen. Zij kunnen reizigers bij het boeken van een vakantie eenvoudig aangeven waar zij terecht kunnen voor gezondheidsadvies”, aldus Boomsma.

Verhoogd risico

De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar risicolanden; landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n). Hierbij is in het bijzonder gekeken naar gedrag voor vakantiebestemmingen in Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.
Gezondopreis.nl, de opdrachtgever van het onderzoek, is een initiatief van GlaxoSmithKline. De organisatie stelt zich ten doel om vakantiegangers en zakenreizigers bewust te maken van het belang van het halen van een gezond op reisadvies als onderdeel van een gezonde voorbereiding op de reis. Een groot deel van de reizigers is namelijk onbekend met de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun reis kunnen lopen.

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder