Vaccinatie voor de vakantie? Dacht het niet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

InjectiespuitVan de Nederlanders die binnenkort vakantie vieren in een land, gebied of regio met gezondheidsrisico’s, gaat 28 procent zonder enige vorm van vaccinatie op pad. Dit concludeert TNS NIPO op basis van onderzoek onder meer dan 800 toeristen, gedaan in opdracht van Gezondopreis.nl. Het cijfer naar populaire bestemmingen als Marokko, Turkije, Kroatië en Egypte ligt overigens nog hoger: ruim één op de drie vakantiegangers (37 procent) zegt zich niet te laten inenten.

Nederlanders naar Kroatië en Turkije laten zich het vaakst niet vaccineren. Naar Kroatië ziet bijna tweederde (64 procent) van vaccinatie af; naar Turkije gaat bijna 50 procent zonder bescherming op reis.
“Omdat Turkije en Kroatië makkelijk te bereiken bestemmingen zijn op slechts een paar uur vliegen van huis, denken mensen daar geen risico te lopen”, zegt Maarten Boomsma, arts en hoofd medische zaken bij GlaxoSmithKline. “Maar in beide landen komen infectieziekten, zoals hepatitis A en B, en tetanus nog altijd vaak voor. Tijdig een ‘gezond op reisadvies’ bij een deskundige halen, kan de kans op ziekte op vakantie een stuk verkleinen.”

Onderschatting

Slechts één op de vijf respondenten maakt zich zorgen over ziek worden op vakantie. Ook zoekt slechts 36 procent van de reizigers informatie op over gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Vakantiegangers naar Turkije (23 procent) en Kroatië (13 procent) gaan zelfs nog minder vaak op zoek naar deze informatie. De reizigers die gewend zijn om ver te reizen, doen dit juist vaker (62 procent).
“Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de mensen bij het boeken van de reis niet wordt gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Het is deels de verantwoordelijkheid van de reiziger om zich goed in te lezen, maar ook reisbureaus kunnen hier een rol in spelen. Zij kunnen reizigers bij het boeken van een vakantie eenvoudig aangeven waar zij terecht kunnen voor gezondheidsadvies”, aldus Boomsma.

Verhoogd risico

De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar risicolanden; landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n). Hierbij is in het bijzonder gekeken naar gedrag voor vakantiebestemmingen in Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.
Gezondopreis.nl, de opdrachtgever van het onderzoek, is een initiatief van GlaxoSmithKline. De organisatie stelt zich ten doel om vakantiegangers en zakenreizigers bewust te maken van het belang van het halen van een gezond op reisadvies als onderdeel van een gezonde voorbereiding op de reis. Een groot deel van de reizigers is namelijk onbekend met de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun reis kunnen lopen.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder