Vaccinatie voor de vakantie? Dacht het niet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

InjectiespuitVan de Nederlanders die binnenkort vakantie vieren in een land, gebied of regio met gezondheidsrisico’s, gaat 28 procent zonder enige vorm van vaccinatie op pad. Dit concludeert TNS NIPO op basis van onderzoek onder meer dan 800 toeristen, gedaan in opdracht van Gezondopreis.nl. Het cijfer naar populaire bestemmingen als Marokko, Turkije, Kroatië en Egypte ligt overigens nog hoger: ruim één op de drie vakantiegangers (37 procent) zegt zich niet te laten inenten.

Nederlanders naar Kroatië en Turkije laten zich het vaakst niet vaccineren. Naar Kroatië ziet bijna tweederde (64 procent) van vaccinatie af; naar Turkije gaat bijna 50 procent zonder bescherming op reis.
“Omdat Turkije en Kroatië makkelijk te bereiken bestemmingen zijn op slechts een paar uur vliegen van huis, denken mensen daar geen risico te lopen”, zegt Maarten Boomsma, arts en hoofd medische zaken bij GlaxoSmithKline. “Maar in beide landen komen infectieziekten, zoals hepatitis A en B, en tetanus nog altijd vaak voor. Tijdig een ‘gezond op reisadvies’ bij een deskundige halen, kan de kans op ziekte op vakantie een stuk verkleinen.”

Onderschatting

Slechts één op de vijf respondenten maakt zich zorgen over ziek worden op vakantie. Ook zoekt slechts 36 procent van de reizigers informatie op over gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Vakantiegangers naar Turkije (23 procent) en Kroatië (13 procent) gaan zelfs nog minder vaak op zoek naar deze informatie. De reizigers die gewend zijn om ver te reizen, doen dit juist vaker (62 procent).
“Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de mensen bij het boeken van de reis niet wordt gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Het is deels de verantwoordelijkheid van de reiziger om zich goed in te lezen, maar ook reisbureaus kunnen hier een rol in spelen. Zij kunnen reizigers bij het boeken van een vakantie eenvoudig aangeven waar zij terecht kunnen voor gezondheidsadvies”, aldus Boomsma.

Verhoogd risico

De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar risicolanden; landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n). Hierbij is in het bijzonder gekeken naar gedrag voor vakantiebestemmingen in Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.
Gezondopreis.nl, de opdrachtgever van het onderzoek, is een initiatief van GlaxoSmithKline. De organisatie stelt zich ten doel om vakantiegangers en zakenreizigers bewust te maken van het belang van het halen van een gezond op reisadvies als onderdeel van een gezonde voorbereiding op de reis. Een groot deel van de reizigers is namelijk onbekend met de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun reis kunnen lopen.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder