Vaccinatie voor de vakantie? Dacht het niet!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

InjectiespuitVan de Nederlanders die binnenkort vakantie vieren in een land, gebied of regio met gezondheidsrisico’s, gaat 28 procent zonder enige vorm van vaccinatie op pad. Dit concludeert TNS NIPO op basis van onderzoek onder meer dan 800 toeristen, gedaan in opdracht van Gezondopreis.nl. Het cijfer naar populaire bestemmingen als Marokko, Turkije, Kroatië en Egypte ligt overigens nog hoger: ruim één op de drie vakantiegangers (37 procent) zegt zich niet te laten inenten.

Nederlanders naar Kroatië en Turkije laten zich het vaakst niet vaccineren. Naar Kroatië ziet bijna tweederde (64 procent) van vaccinatie af; naar Turkije gaat bijna 50 procent zonder bescherming op reis.
“Omdat Turkije en Kroatië makkelijk te bereiken bestemmingen zijn op slechts een paar uur vliegen van huis, denken mensen daar geen risico te lopen”, zegt Maarten Boomsma, arts en hoofd medische zaken bij GlaxoSmithKline. “Maar in beide landen komen infectieziekten, zoals hepatitis A en B, en tetanus nog altijd vaak voor. Tijdig een ‘gezond op reisadvies’ bij een deskundige halen, kan de kans op ziekte op vakantie een stuk verkleinen.”

Onderschatting

Slechts één op de vijf respondenten maakt zich zorgen over ziek worden op vakantie. Ook zoekt slechts 36 procent van de reizigers informatie op over gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Vakantiegangers naar Turkije (23 procent) en Kroatië (13 procent) gaan zelfs nog minder vaak op zoek naar deze informatie. De reizigers die gewend zijn om ver te reizen, doen dit juist vaker (62 procent).
“Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de mensen bij het boeken van de reis niet wordt gewezen op mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Het is deels de verantwoordelijkheid van de reiziger om zich goed in te lezen, maar ook reisbureaus kunnen hier een rol in spelen. Zij kunnen reizigers bij het boeken van een vakantie eenvoudig aangeven waar zij terecht kunnen voor gezondheidsadvies”, aldus Boomsma.

Verhoogd risico

De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar risicolanden; landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n). Hierbij is in het bijzonder gekeken naar gedrag voor vakantiebestemmingen in Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.
Gezondopreis.nl, de opdrachtgever van het onderzoek, is een initiatief van GlaxoSmithKline. De organisatie stelt zich ten doel om vakantiegangers en zakenreizigers bewust te maken van het belang van het halen van een gezond op reisadvies als onderdeel van een gezonde voorbereiding op de reis. Een groot deel van de reizigers is namelijk onbekend met de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun reis kunnen lopen.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder