Vakantie? Pas op met Facebook en Twitter
Wie plakt er wel eens een briefje op de deur met de tekst: 'Dag... wij zijn er even niet. We zijn met vakantie van dan tot dan. Tot later.' Niemand toch! Maar veel mensen blijken wel op hun Facebook of Twitterpagina aan te kondigen dat ze op vakantie gaan. Compleet met datum van vertrek. En... ook leuk voor inbrekers: de dagelijkse updates vanaf het vakantieadres. Een open invitatie voor inbrekers die op dit soort berichten gespitst zijn.
Want al is het erg gemakkelijk om vrienden en bekenden te laten weten wat je plannen zijn, iedereen kan meelezen, zeker als je je profiel niet goed afschermt. En hoe gemakkelijk is het dan om te achterhalen waar je woont. Ook tijdens je vakantie berichten posten dat je zo heerlijk op dat Spaanse of Franse terrasje zit is vragen om moeilijkheden, vooral als er niemand 'thuis' is achtergebleven. Let ook op of je via je smartphone niet automatisch je locatie doorgeeft op social media en vraag aan vrienden en bekenden om niet via Facebook of Twitter te informeren of je het naar je zin hebt op je vakantieadres!
Meer preventietips
1. Doe alsof je thuis bent, ook als je met vakantie bent: vraag buren, vrienden of bekenden om gordijnen af en toe open en dicht te doen. Laat de post uit de brievenbus halen en deze stapel op een niet zichtbare plaats opbergen.
2. Staat normaal gesproken je auto voor de deur of op de oprit? Vraag dan of iemand af en toe een auto voor de deur wil parkeren.
3. Berg waardevolle spullen die je thuis laat goed op. Liefst in een kluis. Je kunt ook je kostbaarheden in bewaring geven bij iemand die niet met vakantie is.
4. Haal ladders, containers en andere zaken waar inbrekers mee naar binnen kunnen klimmen weg.
5. De politie heeft handige registratiekaarten voor je waardevolle spulletjes. Je kunt ook je spullen met speciale stiften markeren.
6. Maak foto's van je eigendommen. Handig om gestolen spullen sneller terug te kunnen krijgen. Bovendien, wie weet nog precies hoeveel kralen er aan die mooie ketting zaten?
7. Vraag buren om direct 1-1-2 te bellen als ze iets of iemand verdachts zien.
Bedenk dat een gemiddelde inbraak slechts 30 seconden duurt. Heeft een inbreker langer dan een paar minuten nodig dan staakt hij vaak zijn poging. De kans op woninginbraak daalt met 90 procent als een huis voorzien is van een Keurmerk Veilig Wonen.
Heb jij nog goede tips?