Reform, macrobiotisch, (bio)logisch?

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

kip
kip
Wakker Dier stapt naar de rechter om staatssecretaris Bleker te dwingen openheid te geven over schadelijke stoffen en resistente bacteriën die gevonden zijn op vlees. Het blijkt dat biologisch gehouden kippen veel minder antibiotica toegediend krijgen zodat deze vier keer minder ESBL bacteriën bevatten. Macrobiotisch, onbespoten, reform, biologisch, biologisch-dynamisch. Het klinkt allemaal oergezond, maar is dat ook zo? En wat betekenen die termen? Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld reform- en macrobiotisch voedsel en betekent biologisch ook onbespoten? Is bio ook logisch? Puur op reis geeft uitleg.

Reformproducten
De reformbeweging ontstond in Duitsland aan het eind van de negentiende eeuw. Het doel was totale hervorming van de maatschappij, de manier van leven en het voedingspatroon. Reformproducten zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Ze bevatten geen chemische, synthetische of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Biologische producten/veehouderij
Biologisch voedsel
biologisch voedsel
De biologische landbouw is gebaseerd op behoud van milieu, natuur, landschap en het welzijn van dieren. Daarom hebben dieren meer ruimte dan in de gewone veehouderij en komen mestoverschotten niet voor.
Biologische producten bevatten natuurlijke ingrediënten die ook op biologische manier geteeld moeten zijn en waarbij geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Onkruid wordt bestreden met de hand of een machine en er wordt ook geen gentechnologie (genetische manipulatie) toegepast. Gentechnologie wordt gebruikt om erfelijke eigenschappen van levende organismen, 'micro-organismen' zoals bacteriën of schimmels, maar ook van planten, dieren of mensen te veranderen.
In Nederland hebben biologische producten het EKO-keurmerk.

Biologisch dynamische producten/veehouderij
Deze landbouwmethode is gebaseerd op de antroposofie. Deze levensvisie is begin vorige eeuw in Duitsland ontwikkeld door Rudolf Steiner. Uitgangspunt is de samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. Boeren gebruiken bij het zaaien dan ook een zaaikalender om rekening te kunnen houden met het ritme van de planeten en krachten (dynamisch) en de natuur (biologisch). Landbouw gebeurt alleen op grond die vrij is van restanten van kunstmest en gifstoffen. In de veehouderij worden homeopathische kruidenpreparaten gebruikt en streeft men naar een natuurlijke kringloop van voer en mest.
Biologisch-dynamische producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk. Demeter is de Griekse godin van groei en vruchtbaarheid. 

Macrobiotische producten
biologisch
biologisch eten
Macrobiotiek betekent ‘groot, rijk en zinvol leven’. Het basisprincipe van macrobiotiek is evenwicht. De balans tussen yin en yang. Yin is uitzettende, opwaartse energie en yang de samentrekkende, neerwaartse energie. Ook voedsel wordt ingedeeld in yin en yang: suiker, specerijen, alcohol en koffie zijn extreem yin. Vlees, eieren en zout zijn extreem yang.
Om dit evenwicht te bereiken moet de basis van de voeding bestaan uit producten die uit zichzelf al evenwichtig zijn. Bovendien moeten alle producten biologisch geteeld zijn. Macrobiotiek werd in het westen bekend door Sakurazaw Nyoti, ook bekend onder de naam George Oshawa.

Gezonder of niet?
Er is niet echt wetenschappelijk onderzoek waaruit blijk dat biologische producten altijd gezonder zijn dan niet-biologische voeding. Wel blijkt uit diverse onderzoeken dat er minder resten van bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen en dat sommige biologische producten meer vitamine C en minder water bevatten. Biologische melk bevat tot vier keer meer meervoudig onverzadigde vetzuren.
Biologische landbouw is wel milieuvriendelijker dan de gangbare, reguliere landbouw.

Veiliger of duurder?
Biologisch voedsel blijkt niet veiliger of onveiliger dan niet-biologisch voedsel omdat biologische groenten niet volledig vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke stoffen zoals het plantenextract pyrethrine (schadelijk voor bijen), en een enkele synthetische stof zoals piperonylbutoxide, worden wel toegepast. Dat biologisch voedsel gemiddeld 30 procent duurder is dan niet-biologisch voedsel komt door de intensievere landbouwmethode.

Waar te koop?
Biologische producten zijn te koop in natuurvoedingswinkels, reformwinkels en in sommige supermarkten. Veel biologische boeren verkopen op boerenmarkten of vanaf de boerderij.

Waarom biologisch voedsel wel:
  1. Minder resten van bestrijdingsmiddelen.
  2. Soms minder nitraat.
  3. Soms minder resten van diergeneesmiddelen in biologische melk- en vleesproducten.
  4. Omdat antibiotica slechts beperkt wordt gebruikt, is er minder kans dat er resistente bacteriën ontstaan.
  5. Kleinere kans op BSE. Biologische runderen eten geen diermeel. Diermeel wordt gemaakt van slachtafval en verwerkt in veevoer en wordt gezien als de grootste besmettingsbron voor BSE.
Waarom biologisch voedsel niet:
  1. Iets meer kans dat dieren met bacteriën of parasieten besmet worden. Dit geldt ook voor producten uit andere veehouderijsystemen waar de dieren een uitloop hebben, zoals scharrel- en graseieren en scharrelvlees. 
  2. Biologische eieren van kippen met uitloop (scharrel) bevatten iets meer dioxine dan niet-biologische. Mogelijke verklaring is dat biologische kippen buiten lopen en wormen uit de grond oppikken die door luchtvervuiling meer dioxine in hun lijf hebben.

Eet jij biologisch of macrobiotisch? Laat het ons weten.  

Reacties

 
#1 Gerard Mulder 21-05-2011 21:37
Ik voel me goed bij een macrobiotisch dieet. Hier door leer ik de begrijpen wat voeding met je lichaam doet,
Melden aan beheerder
 
 
#2 Gijs Theunissen 23-05-2011 13:10
Er is een Europees verbod op het gebruik van diermeel voor de productie van diervoeder. Daarnaast is kanabalisme (dus het geven van runderdiermeel aan runderen) Europees niet toegestaan. Dus ook bij niet biologisch gehouden runderen is het risico op BSE door deze Europese regelgeving nagenoeg nihil.
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder