Reform, macrobiotisch, (bio)logisch?

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

kip
kip
Wakker Dier stapt naar de rechter om staatssecretaris Bleker te dwingen openheid te geven over schadelijke stoffen en resistente bacteriën die gevonden zijn op vlees. Het blijkt dat biologisch gehouden kippen veel minder antibiotica toegediend krijgen zodat deze vier keer minder ESBL bacteriën bevatten. Macrobiotisch, onbespoten, reform, biologisch, biologisch-dynamisch. Het klinkt allemaal oergezond, maar is dat ook zo? En wat betekenen die termen? Wat is het verschil tussen bijvoorbeeld reform- en macrobiotisch voedsel en betekent biologisch ook onbespoten? Is bio ook logisch? Puur op reis geeft uitleg.

Reformproducten
De reformbeweging ontstond in Duitsland aan het eind van de negentiende eeuw. Het doel was totale hervorming van de maatschappij, de manier van leven en het voedingspatroon. Reformproducten zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten. Ze bevatten geen chemische, synthetische of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Biologische producten/veehouderij
Biologisch voedsel
biologisch voedsel
De biologische landbouw is gebaseerd op behoud van milieu, natuur, landschap en het welzijn van dieren. Daarom hebben dieren meer ruimte dan in de gewone veehouderij en komen mestoverschotten niet voor.
Biologische producten bevatten natuurlijke ingrediënten die ook op biologische manier geteeld moeten zijn en waarbij geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Onkruid wordt bestreden met de hand of een machine en er wordt ook geen gentechnologie (genetische manipulatie) toegepast. Gentechnologie wordt gebruikt om erfelijke eigenschappen van levende organismen, 'micro-organismen' zoals bacteriën of schimmels, maar ook van planten, dieren of mensen te veranderen.
In Nederland hebben biologische producten het EKO-keurmerk.

Biologisch dynamische producten/veehouderij
Deze landbouwmethode is gebaseerd op de antroposofie. Deze levensvisie is begin vorige eeuw in Duitsland ontwikkeld door Rudolf Steiner. Uitgangspunt is de samenhang tussen mens, plant, dier, bodem en kosmos. Boeren gebruiken bij het zaaien dan ook een zaaikalender om rekening te kunnen houden met het ritme van de planeten en krachten (dynamisch) en de natuur (biologisch). Landbouw gebeurt alleen op grond die vrij is van restanten van kunstmest en gifstoffen. In de veehouderij worden homeopathische kruidenpreparaten gebruikt en streeft men naar een natuurlijke kringloop van voer en mest.
Biologisch-dynamische producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk. Demeter is de Griekse godin van groei en vruchtbaarheid. 

Macrobiotische producten
biologisch
biologisch eten
Macrobiotiek betekent ‘groot, rijk en zinvol leven’. Het basisprincipe van macrobiotiek is evenwicht. De balans tussen yin en yang. Yin is uitzettende, opwaartse energie en yang de samentrekkende, neerwaartse energie. Ook voedsel wordt ingedeeld in yin en yang: suiker, specerijen, alcohol en koffie zijn extreem yin. Vlees, eieren en zout zijn extreem yang.
Om dit evenwicht te bereiken moet de basis van de voeding bestaan uit producten die uit zichzelf al evenwichtig zijn. Bovendien moeten alle producten biologisch geteeld zijn. Macrobiotiek werd in het westen bekend door Sakurazaw Nyoti, ook bekend onder de naam George Oshawa.

Gezonder of niet?
Er is niet echt wetenschappelijk onderzoek waaruit blijk dat biologische producten altijd gezonder zijn dan niet-biologische voeding. Wel blijkt uit diverse onderzoeken dat er minder resten van bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen en dat sommige biologische producten meer vitamine C en minder water bevatten. Biologische melk bevat tot vier keer meer meervoudig onverzadigde vetzuren.
Biologische landbouw is wel milieuvriendelijker dan de gangbare, reguliere landbouw.

Veiliger of duurder?
Biologisch voedsel blijkt niet veiliger of onveiliger dan niet-biologisch voedsel omdat biologische groenten niet volledig vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Natuurlijke stoffen zoals het plantenextract pyrethrine (schadelijk voor bijen), en een enkele synthetische stof zoals piperonylbutoxide, worden wel toegepast. Dat biologisch voedsel gemiddeld 30 procent duurder is dan niet-biologisch voedsel komt door de intensievere landbouwmethode.

Waar te koop?
Biologische producten zijn te koop in natuurvoedingswinkels, reformwinkels en in sommige supermarkten. Veel biologische boeren verkopen op boerenmarkten of vanaf de boerderij.

Waarom biologisch voedsel wel:
  1. Minder resten van bestrijdingsmiddelen.
  2. Soms minder nitraat.
  3. Soms minder resten van diergeneesmiddelen in biologische melk- en vleesproducten.
  4. Omdat antibiotica slechts beperkt wordt gebruikt, is er minder kans dat er resistente bacteriën ontstaan.
  5. Kleinere kans op BSE. Biologische runderen eten geen diermeel. Diermeel wordt gemaakt van slachtafval en verwerkt in veevoer en wordt gezien als de grootste besmettingsbron voor BSE.
Waarom biologisch voedsel niet:
  1. Iets meer kans dat dieren met bacteriën of parasieten besmet worden. Dit geldt ook voor producten uit andere veehouderijsystemen waar de dieren een uitloop hebben, zoals scharrel- en graseieren en scharrelvlees. 
  2. Biologische eieren van kippen met uitloop (scharrel) bevatten iets meer dioxine dan niet-biologische. Mogelijke verklaring is dat biologische kippen buiten lopen en wormen uit de grond oppikken die door luchtvervuiling meer dioxine in hun lijf hebben.

Eet jij biologisch of macrobiotisch? Laat het ons weten.  

Reacties

 
#1 Gerard Mulder 21-05-2011 21:37
Ik voel me goed bij een macrobiotisch dieet. Hier door leer ik de begrijpen wat voeding met je lichaam doet,
Melden aan beheerder
 
 
#2 Gijs Theunissen 23-05-2011 13:10
Er is een Europees verbod op het gebruik van diermeel voor de productie van diervoeder. Daarnaast is kanabalisme (dus het geven van runderdiermeel aan runderen) Europees niet toegestaan. Dus ook bij niet biologisch gehouden runderen is het risico op BSE door deze Europese regelgeving nagenoeg nihil.
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder