Slovenië wacht op ontdekking

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Slovenië

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Over Slovenië

Slovenie: het meer van Bled, de druipsteengrotten van Postojna, de havenstad Koper aan de Adriatische Zee, Lipica als naamgever van het paardenras lipizzaner, de hoofdstad Ljubljana; zaken waar je internationaal mee voor de dag kunt komen. Slovenië – in de eigen taal Slovenija - is vandaag de dag een kleine, zelfstandige republiek. Het land ten zuiden van de Alpen is eeuwenlang onderdeel geweest van andere landen of staatsvormen. Eerst van Oostenrijk, later van Italië, het koninkrijk Joegoslavië, Hitler Duitsland en uiteindelijk van de Joegoslavische federatie.
In 1991 werd de republiek in Midden-Europa onafhankelijk. Aan dit besluit ging de Tiendaagse Oorlog vooraf: de Sloveense onafhankelijkheidstrijd, die ontstond met de inval op 25 juni van het Joegoslavische leger. Het conflict werd bezworen met het Akkoord van Brioni, dat op 7 juli 1991 werd getekend op het gelijknamige eiland van Kroatië. Slovenië is sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie en heeft zich ook aangesloten bij de NAVO en de OESO. Op 1 januari 2007 is het land officieel toegetreden tot de eurozone. Die beslissing betekende het einde van de eigen munt, de tolar.

Lees onze ervaring in Slovenië 

Wellness in Slovenië

Een ware rijkdom aan natuurlijke, ongerepte schatten heeft in Slovenië geleid tot de ontwikkeling van veel kuuroorden. Thermaal water, mineraalwater, zeewater; je kunt je er in het hele land mee laten behandelen. Onder de leus ‘Met de natuur naar gezondheid’ hebben vijftien toeristische kuuroorden/gezondheidscentra programma’s ontwikkeld, die zijn gericht op wellness, op het voorkomen van ziekten of op het bevorderen van de gezondheid. De kuuroorden in Slovenië werken inmiddels al meer dan vijftig jaar intensief met elkaar samen. In die periode is het kuuroordtoerisme, ook wel thermalisme genoemd, steeds meer ontwikkeld. Veel bedrijven zijn in de afgelopen jaren gemoderniseerd en noemen zich sindsdien therme, thalassocentrum of spa. Een belangrijke ontwikkeling was enkele jaren geleden de opening van Vitarium Spa & Clinique, het eerste medische wellnesscentrum van het land.

Ecotoerisme in Slovenië

Slovenië bestaat voor bijna de helft uit bos. De simpele conclusie is dan ook, dat bijna elk toeristisch uitstapje je in contact brengt met de natuur. Vanuit je hotel, pension of andere accommodatie ben je steeds vrij snel in een ongerept gebied, waar je als wandelaar of fietser in alle rust aan je trekken kunt komen. In de Karawanken en de Julische Alpen is bergwandelen populair, een Sloveense volkssport. Over de toppen van beide gebergten loopt een beroemd langeafstand-bergwandelpad, de Planinska Transverzala. Het bekendste skioord van het land is Kranjska Gora, de hoogste berg is de Triglav van 2864 meter. Voor veel Slovenen is het een must ooit de top van de nationale berg te hebben bezocht.
Minder avontuurlijk, maar wel sterk in opkomst is het agrotoerisme. Over het hele land zijn boerenbedrijven, waarvan de eigenaren zich ook op het toerisme hebben gestort. De ondernemingen zijn herkenbaar aan een logo met appels: van één voor een accommodatie met eenvoudige kamers en een gezamenlijke badkamer en wc, tot vier voor boerderijen met kamers met eigen badkamer en wc plus een gevarieerd menu. Als het om natuurlijke schoonheid gaat, mogen twee Sloveense toppers niet onvermeld blijven: de grotten van Postojna en het meer van Bled. Fantastische bezienswaardigheden: de ene keer onder, in het andere geval boven de grond.

Naturisme in Slovenië

Wat voor het toerisme in het algemeen geldt, geldt voor het naturisme in het bijzonder. Voor honderdduizenden Duitse, Nederlandse, Belgische, Italiaanse, Oostenrijkse en Franse naturisten is Slovenië een transitland, de poort naar Kroatië en de accommodaties en stranden langs de Adriatische Zee. Wie echter even halt durft te houden, ontdekt een kleinschalige vorm van naaktrecreatie. De Zveza Drustev Naturistov Slovenije (ZDNS), de landelijke federatie van naturisten, heeft 500 leden en ongeveer 1000 sympathisanten. Die kunnen in eigen land naar Smlednik of Terme Banovci; textielcampings die beide een naturistisch gedeelte hebben.
Verder zijn er 20 sauna’s, waar op gezette tijden naturisten terecht kunnen. In 2011 opende de eerste naturistencamping van het land bij de stad Novo mesto.

‘Vraag de hemel om een goede oogst en werk verder’
(Sloveens spreekwoord)

Ontdek Slovenië zelf. Boek je vakantie naar dit mooie land bijAktiva Tours

Ook bij TUI kun je reizen boeken naar Slovenië

Slovenië kort en bondig

slovenië vlag
slovenië vlag

 

 

 

Hoofdstad:

Ljubljana

Staatsvorm: republiek
Aantal inwoners: 2.005.692 (2009)
Taal: Sloveens
Godsdienst: rooms-katholiek (84%)
Oppervlakte: 20.256 km² (0,5 x Nederland)
Munteenheid: euro
Feestdag: 25 juni (Dag van de Staatshervorming)
Hoogste berg: Triglav (2864 meter)
Lid Europese Unie: ja (2004)
Amsterdam-Ljubljana: hemelsbreed ca 985 kilometer

Weet je…

slovenië architect Jože Plečnik
slovenië architect Jože Plečnik
dat de Sloveense architect Jože Plečnik (1872-1957) begraven ligt op de begraafplaats van Žale, die hij zelf heeft ontworpen?

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder