Adembenemende stranden

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Whitehaven Beach, Australië
Whitehaven Beach, Australië
Mother Nature Network heeft onderzocht waar de meest ongerepte stranden op deze aarde liggen. In de top 8 komt Europa één keer voor, de andere spectaculaire kustlijnen liggen ver, vaak heel ver hier vandaan. Op nummer 1 staat Whitehaven Beach op Whitsunday Islands in Australië, althans volgens MNN. Whitehaven Beach is een wit, bijna lichtgevend zandstrand met een lengte van 6 kilometer. Het heeft verscheidene prijzen gewonnen, waaronder dat voor het schoonste strand van Queensland. Whitehaven Beach is niet zomaar te bezoeken: bezoekers moeten zich aanmelden bij de Great Barrier Reef Marine Park Authority en kunnen het eiland alleen met een gids betreden.


De andere 7 onderscheiden stranden zijn:
 

Playa Matapalo, Costa Rica
Playa Matapalo, Costa Rica
Playa Matapalo ligt op het Osa schiereiland in Costa Rica. Het eiland staat bekend als de longen van de aarde, vanwege de dichte bossen en de ecologische aanpak van de overheid. De helft van de 500.000 soorten flora en fauna in Costa Rica kan er worden gevonden. In het gebied ligt het prachtige Playa Matapalo, een zandstrand dat enorm populair is bij surfers.

 

  

Hanauma Bay Oahu (Hawaii)
Hanauma Bay op Oahu (Hawaii)

Hanauma Bay Nature Preserve op Oahu (Hawaii) is een voormalige vulkaankrater en het eerste Marine Life Conservation District in de Amerikaanse staat. Het aantal bezoekers is niet alleen beperkt; ze moeten voor binnenkomst verplicht een educatieve video over het behoud van het kwetsbare ecosysteem bekijken.

 

 
 

Koh Libong, Thailand
Koh Libong, Thailand
 Ambtenaren in de provincie Trang in Thailand doen er alles aan om Koh Libong te behouden voor het ecotoerisme. Dit grootste eiland in de provincie wordt beschermd met hulp van Zweedse milieudeskundigen. In het dunbevolkte gebied mogen niet veel toeristen komen, aangezien zij schade zouden kunnen aanrichten aan de populatie vogels, schildpadden of zeekoeien.

 
 

 

Las Islas Cies in Galicië (Spanje)
Las Islas Cies in Galicië (Spanje)
Las Islas Cies in Galicië (Spanje) heeft volgens velen de mooiste stranden van Europa. De kleine eilandengroep voor de kust van Pontevedra mag slechts beperkt worden bezocht; auto’s zijn verboden en overnachten mag alleen op de camping. Las Islas Cies zijn sinds 1980 beschermd gebied.

 

  

 

Bay Sancho, Brazilië
Bay Sancho, Brazilië
Het eiland Fernando de Noronha in Brazilië is een beschermd ecologisch reservaat, dat per keer slechts door 420 toeristen kan worden bezocht. Je vindt er helderblauw water en 15 zandstranden, waarvan Bay Sancho – omgeven door natuurlijke muren – het meest onbedorven is. Het strand is uitsluitend te bereiken via een ladder.

 

 

  

Short Sands Beach VS
Short Sands Beach VS
Veel routes leiden naar Short Sands Beach in Oswald West State Park in de Amerikaanse staat Oregon.  Het strand is weggestopt in een inham en wordt omringd door bergen, waardoor het afgezonderd lijkt van de rest van de wereld. Op een kleine 300 meter van de Stille Oceaan zijn 30 primitieve kampeerplekken ingericht.

 

 

 

Goosewing Beach Wing Preserve VS
Goosewing Beach Wing Preserve VS
 Strand, duinen en kust komen samen op deze unieke plek in de VS. Goosewing Beach Wing Preserve in Little Compton is eigendom van de natuurbeschermers van Rhode Island en andere groepen, in een poging om bedreigde kustvogels te beschermen. Het is een van de weinige broedplaatsen voor de plevier.

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder