Adembenemende stranden

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Whitehaven Beach, Australië
Whitehaven Beach, Australië
Mother Nature Network heeft onderzocht waar de meest ongerepte stranden op deze aarde liggen. In de top 8 komt Europa één keer voor, de andere spectaculaire kustlijnen liggen ver, vaak heel ver hier vandaan. Op nummer 1 staat Whitehaven Beach op Whitsunday Islands in Australië, althans volgens MNN. Whitehaven Beach is een wit, bijna lichtgevend zandstrand met een lengte van 6 kilometer. Het heeft verscheidene prijzen gewonnen, waaronder dat voor het schoonste strand van Queensland. Whitehaven Beach is niet zomaar te bezoeken: bezoekers moeten zich aanmelden bij de Great Barrier Reef Marine Park Authority en kunnen het eiland alleen met een gids betreden.


De andere 7 onderscheiden stranden zijn:
 

Playa Matapalo, Costa Rica
Playa Matapalo, Costa Rica
Playa Matapalo ligt op het Osa schiereiland in Costa Rica. Het eiland staat bekend als de longen van de aarde, vanwege de dichte bossen en de ecologische aanpak van de overheid. De helft van de 500.000 soorten flora en fauna in Costa Rica kan er worden gevonden. In het gebied ligt het prachtige Playa Matapalo, een zandstrand dat enorm populair is bij surfers.

 

  

Hanauma Bay Oahu (Hawaii)
Hanauma Bay op Oahu (Hawaii)

Hanauma Bay Nature Preserve op Oahu (Hawaii) is een voormalige vulkaankrater en het eerste Marine Life Conservation District in de Amerikaanse staat. Het aantal bezoekers is niet alleen beperkt; ze moeten voor binnenkomst verplicht een educatieve video over het behoud van het kwetsbare ecosysteem bekijken.

 

 
 

Koh Libong, Thailand
Koh Libong, Thailand
 Ambtenaren in de provincie Trang in Thailand doen er alles aan om Koh Libong te behouden voor het ecotoerisme. Dit grootste eiland in de provincie wordt beschermd met hulp van Zweedse milieudeskundigen. In het dunbevolkte gebied mogen niet veel toeristen komen, aangezien zij schade zouden kunnen aanrichten aan de populatie vogels, schildpadden of zeekoeien.

 
 

 

Las Islas Cies in Galicië (Spanje)
Las Islas Cies in Galicië (Spanje)
Las Islas Cies in Galicië (Spanje) heeft volgens velen de mooiste stranden van Europa. De kleine eilandengroep voor de kust van Pontevedra mag slechts beperkt worden bezocht; auto’s zijn verboden en overnachten mag alleen op de camping. Las Islas Cies zijn sinds 1980 beschermd gebied.

 

  

 

Bay Sancho, Brazilië
Bay Sancho, Brazilië
Het eiland Fernando de Noronha in Brazilië is een beschermd ecologisch reservaat, dat per keer slechts door 420 toeristen kan worden bezocht. Je vindt er helderblauw water en 15 zandstranden, waarvan Bay Sancho – omgeven door natuurlijke muren – het meest onbedorven is. Het strand is uitsluitend te bereiken via een ladder.

 

 

  

Short Sands Beach VS
Short Sands Beach VS
Veel routes leiden naar Short Sands Beach in Oswald West State Park in de Amerikaanse staat Oregon.  Het strand is weggestopt in een inham en wordt omringd door bergen, waardoor het afgezonderd lijkt van de rest van de wereld. Op een kleine 300 meter van de Stille Oceaan zijn 30 primitieve kampeerplekken ingericht.

 

 

 

Goosewing Beach Wing Preserve VS
Goosewing Beach Wing Preserve VS
 Strand, duinen en kust komen samen op deze unieke plek in de VS. Goosewing Beach Wing Preserve in Little Compton is eigendom van de natuurbeschermers van Rhode Island en andere groepen, in een poging om bedreigde kustvogels te beschermen. Het is een van de weinige broedplaatsen voor de plevier.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder