Er gaat niets boven kamperen

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisVele honderdduizenden Nederlanders kijken er elk jaar weer naar uit: de kampeervakantie. Heerlijk op pad met de tent, de caravan of de camper, en die neerzetten op een mooi plekje in binnen- of buitenland. In voor- of najaar of in de zomer; kamperen blijft onder Nederlanders heel populair. Gewoon even lekker weg, al krijgen we wel steeds meer moeite om het comfort van thuis los te laten. Zo wil het merendeel van de kampeerders dat er op de camping gratis Wifi wordt aangeboden, om toch contact met familie, vrienden en eventueel werk te kunnen onderhouden.

De kampeerder van vandaag de dag wil sowieso meer beleving, luxe, thema’s en bijzondere concepten dan vroeger, signaleert de Rabobank in het trendrapport 2015 voor de kampeerbranche. Glamorous camping (‘glamping’), verblijven in luxe kampeeraccommodaties, soms met eigen badkamer, is volgens de onderzoekers definitief doorgebroken als vakantie. Kamperen 2.0, zoiets. Terreinen met waterspeeltuinen, wellness-faciliteiten, uitgebreide horecagelegenheden, animatie voor jong en oud en nog veel meer… Een soort all inclusive, maar dan op het gebied van kamperen.

Terug naar de basis

Deze ‘luxe’ vorm van kamperen kent inmiddels ook een heuse tegenbeweging, constateert de bank in het trendrapport. Een groeiende groep mensen wil terug naar de basis. Tegenover glamping zien we dus bamping: basic camping. Kamperen op een primitieve manier, back to basic. Kamperen midden in de natuur zonder luxe, maar survivallen, zelf vuur maken en buiten slapen. De wereld ontdekken met lichtgewicht bepakking en weinig spullen. Gasten verwachten van de campingeigenaar bijvoorbeeld meer aandacht voor duurzaamheid (zonne-energie) en dat het kampeerterrein ook zodanig ligt, dat er inderdaad sprake is van een heuse natuurbeleving.

Terug naar de basis betekent dus niet terug naar dat ‘gedoe’ van vroeger, toen de tenten nog groot en zwaar waren en het uren duurde om ze op te zetten. Wie als kind mee op kampeervakantie was, kan zich vast de eindeloze discussies over het al dan niet gebruiken van de juiste tentstokken nog herinneren. En moest je vaak niet met je rolletje wc-papier onder je arm naar de niet zo uitgebreide toiletfaciliteiten? Maar als kind had je wel de tijd van je leven met al die nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, gewoon voor je eigen tentdeur. Daarnaast zijn de tenten en kampeeruitrusting tegenwoordig minder zwaar en veel compacter wat het kampeer avontuur weer gemakkelijker maakt voor zowel de ouders als de kids. Je houdt meer ruimte over in de auto en je hoeft niet meer te zoeken naar een plekje voor je overige vakantiebagage.

Kamperen in of bij een stad

Omdat de wereld niet zwart/wit is, kennen we uiteraard ook tussenvormen. Een daarvan is urban camping; kamperen in of bij een (wereld)stad. Zo combineer je de geneugten van kamperen met de frivoliteit van de stad. Overdag het bruisende stadsleven, ’s avonds de rust van het kampeerterrein. Goede mogelijkheden op dit gebied zijn er inmiddels bij Barcelona, Rome, Florence en Parijs.

Over Parijs gesproken, Frankrijk blijft de favoriete kampeerbestemming van de Nederlanders. Ruim één op de vijf kampeerders (20,7 procent) kiest voor dit populaire vakantieland, zo heeft recent onderzoek uitgewezen. Maar ook het eigen land is erg in trek met 17,4 procent. De top 5 wordt volgemaakt door Spanje (6,2 procent), Italië (5,9 procent) en Oostenrijk (4,3 procent).

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder