Met de fiets een stad ontdekken

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen
Fietsen
Steeds meer Nederlandse stedentrippers klimmen op de fiets om een stad te ontdekken. Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar stedentrippers en wat zij doen om een goede indruk van de stad te krijgen gaf maar liefst 29 procent van de 2521 ondervraagden aan een fietstoer te overwegen of al geboekt te hebben. Alleen de hop-on-hop-hoff bus is populairder (34 procent).

In eenzelfde onderzoek uit 2008 legde de vooral bij Nederlanders populaire fietstoer het nog af tegen een stadswandeling (huidige score 21 procent), maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. De populariteit van scootertours (8 procent) en metrowandelingen (2 procent) blijven achter.
Voor Nederlanders is de maand oktober de ideale maand voor het maken van een stedentrip: tussen zomervakantie en winterzon- of wintersportbestemming in. Naar schatting trekt ruim een half miljoen vakantiegangers er op uit om binnen of buiten Europa een stad te bezichtigen. Populair zijn Parijs, Londen, Berlijn, Barcelona en New York.

Fietsen gewend

Dat een fietstour onder Nederlanders zo succesvol is, komt volgens de onderzoekers omdat Nederlanders gewend zijn om te fietsen en - anders dan bij de andere activiteiten - er vaak een optie is om voor een Nederlands sprekende gids te kiezen. Nederlandse ondernemers vormen dan ook de drijvende kracht achter de opkomst van fietstoers in grote steden binnen en buiten Europa. "Ons bedrijf is op het terrein van fietstours en stadswandelingen met gids al actief in 13 steden. We maken het de stedentrippers erg gemakkelijk om op z'n Hollands een stad te kunnen ontdekken en ook nog in de eigen taal", aldus Rigtmar Brandenburg, die namens het Nederlandse bedrijf Baja Bikes deelnam aan het onderzoek.

Vrouwen bepalen de excursies

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen het laatste woord hebben in de planning en invulling van een stedentrip. Bijna driekwart van de stadsexcursies (74 procent) wordt geboekt door vrouwen.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 2521 Nederlandse stedentrippers (53 procent man, 47 procent vrouw, gelijkmatig verdeeld over de leeftijdsgroep 20-55 jaar), met een spreiding over heel Nederland.
Ontdek jij ook graag een stad per fiets? En wat is jouw favoriete stad? Laat het ons weten!

Reacties

 
#1 Jos goedhart 17-05-2012 07:50
Ik ben sinds ik met dat baja bikes in barcelona heb gefietst met een gids ook fan.
Komende week in lissabon, zin in!
Melden aan beheerder
 
 
#2 Justin 24-03-2013 09:47
Fietsen met nederlandse gids van baja bikes is absolute aanrader. Vorige week met baja bikes gefietst in madrid en barcelona. Veel zien in weinig tijd, doen!
Melden aan beheerder
 

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder