Met de fiets een stad ontdekken

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Fietsen
Fietsen
Steeds meer Nederlandse stedentrippers klimmen op de fiets om een stad te ontdekken. Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam naar stedentrippers en wat zij doen om een goede indruk van de stad te krijgen gaf maar liefst 29 procent van de 2521 ondervraagden aan een fietstoer te overwegen of al geboekt te hebben. Alleen de hop-on-hop-hoff bus is populairder (34 procent).

In eenzelfde onderzoek uit 2008 legde de vooral bij Nederlanders populaire fietstoer het nog af tegen een stadswandeling (huidige score 21 procent), maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. De populariteit van scootertours (8 procent) en metrowandelingen (2 procent) blijven achter.
Voor Nederlanders is de maand oktober de ideale maand voor het maken van een stedentrip: tussen zomervakantie en winterzon- of wintersportbestemming in. Naar schatting trekt ruim een half miljoen vakantiegangers er op uit om binnen of buiten Europa een stad te bezichtigen. Populair zijn Parijs, Londen, Berlijn, Barcelona en New York.

Fietsen gewend

Dat een fietstour onder Nederlanders zo succesvol is, komt volgens de onderzoekers omdat Nederlanders gewend zijn om te fietsen en - anders dan bij de andere activiteiten - er vaak een optie is om voor een Nederlands sprekende gids te kiezen. Nederlandse ondernemers vormen dan ook de drijvende kracht achter de opkomst van fietstoers in grote steden binnen en buiten Europa. "Ons bedrijf is op het terrein van fietstours en stadswandelingen met gids al actief in 13 steden. We maken het de stedentrippers erg gemakkelijk om op z'n Hollands een stad te kunnen ontdekken en ook nog in de eigen taal", aldus Rigtmar Brandenburg, die namens het Nederlandse bedrijf Baja Bikes deelnam aan het onderzoek.

Vrouwen bepalen de excursies

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen het laatste woord hebben in de planning en invulling van een stedentrip. Bijna driekwart van de stadsexcursies (74 procent) wordt geboekt door vrouwen.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 2521 Nederlandse stedentrippers (53 procent man, 47 procent vrouw, gelijkmatig verdeeld over de leeftijdsgroep 20-55 jaar), met een spreiding over heel Nederland.
Ontdek jij ook graag een stad per fiets? En wat is jouw favoriete stad? Laat het ons weten!

Reacties  

 
#1 Jos goedhart 17-05-2012 07:50
Ik ben sinds ik met dat baja bikes in barcelona heb gefietst met een gids ook fan.
Komende week in lissabon, zin in!
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Justin 24-03-2013 09:47
Fietsen met nederlandse gids van baja bikes is absolute aanrader. Vorige week met baja bikes gefietst in madrid en barcelona. Veel zien in weinig tijd, doen!
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder