České Budějovice, de smaak van geel

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Straatbeeld in České Budějovice ©puuropreis
Straatbeeld in České Budějovice ©puuropreis

Je hoeft in Ceské Budějovice niet ver te zoeken naar kleur. Vooral geel is in deze hoofdstad van Zuid-Bohemen oververtegenwoordigd, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de bekendste brouwerij van Tsjechië: Budweiser. Het predicaat 'České' (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van 'Moravské' Budějovice. Budějovice is 'Budweis' in het Duits, dat verklaart gelijk de naam van het Budweiser bier dat alleen in deze stad gebrouwen wordt. Jaarlijks wordt er per hoofd van de bevolking zo'n 160 liter gerstenat weggedronken. Dat je opvallend veel Tsjechische mannen met een bierbuikje ziet is dan ook niet zo verwonderlijk!

Perfect plein

Wat je in Tsjechië ook veel ziet zijn grote, grijze gebouwen, een erfenis uit de communistische periode toen kleur uit den boze was. De Tsjechen werken hard om deze grauwsluier uit te wissen en zijn noest met kwast aan de gang om de grote grijze woonkazernes van een kleurtje te voorzien. Zo'n verfbeurt hebben de gebouwen die aan het Premysl Otakar II plein in Ceské Budějovice liggen echter niet nodig. Deze veelal van oorsprong barokke gebouwen zijn in perfecte staat, hebben allemaal een arcade en vormen een harmonische omlijsting van het perfect vierkante plein van 133 bij 133 meter.
De 18de eeuwse weelderige Samsonfontein neemt een centrale plaats op het plein in. Niet ver van de fontein ligt de 'steen der dwaling'. Hierover gaan twee verhalen: de eerste vertelt dat op deze plek in 1478 tien jonge mannen zijn geëxecuteerd, het andere verhaal is dat hier vroeger een galg stond. Wat het juiste verhaal ook is, de afloop is hetzelfde: wie 's avonds over de steen loopt of hem aanraakt, komt volgens overlevering niet meer thuis. Oppassen dus! 

 Eerste trein op Europees vasteland
Bij Ceské Budějovice komen de rivieren Moldau en Malse samen en daardoor was de stad lange tijd een handelscentrum van grote betekenis. Dat werd nog eens versterkt toen in de 16de eeuw de Moldau vanaf de stad bevaarbaar gemaakt werd. Toen de stad in 1751 een provincieplaats werd won de al lang bestaande handelsroute met het Oostenrijkse Linz nog meer aan betekenis. In de 19de eeuw waren beide steden met elkaar verbonden door een paardentrein. Deze was aangelegd in 1832 en daarmee de eerste van zijn soort op het Europese vasteland. De restanten van het stationsgebouwtje staan er nu nog, maar zijn bijna opgeslokt door de gebouwen die in de tijd van de industrialisatie in de 19de eeuw uit de grond gestampt werden. Dat was ook de periode waarin de potlodenfabriek Koh-i-Noor zich in de stad vestigde.

 Fiets of auto
Architect Hyrs ontwikkelde Ceské Budějovice in een bijna perfecte ovaal rondom het marktplein. Slenterend door de straten merk je dat verdwalen in het stadscentrum bijna onmogelijk is. Wel moet je rekening houden met veel eenrichtingsverkeer en fietsstraten. De kans dat je per ongeluk ineens op een fietspad rijdt is groot. Ben je de drukke stad even beu? Loop dan naar de oevers van één van de twee rivieren of relax in het grote, openbare park. Wij sliepen in hotel Klika. Dit gezellige hotel ligt direct aan de rivier de Malse, op loopafstand van het centrum. Het hotel heeft verschillende nieuw gereconstrueerde stijlvol ingerichte kamers, en serveert in het restaurant - met zicht op de rivier - heerlijke kip- en vleesgerechten die bereid worden volgens het recept van D. Retigova, een van de meest beroemde Tsjechische koks.

Bezienswaardigheden:
De 17de eeuwse St. Nicolaaskerk, gebouwd in barokstijl.
De Cerna Vez, de Zwarte Toren uit de 16de eeuw. Gebouwd in renaissancestijl
Renaissancestijl Stadhuis
Belle Epoque treinstation

Tips van Puur
Masne Kramy: waanzinnig lekker eten in een prachtig oud pand waarvan de naam zoveel betekent als 'vleeswinkels'.
Budweiser: een rondleiding door de brouwerij. Kijk hier voor een korte impressie.


Uitstapjes

Hluboka: nabij České Budějovice staat het gelijknamige suikerzoet gekleurde kasteel Hluboka, vroeger bewoond door de in regio Zuid-Bohemen beroemde Schwarzenbergerfamilie. Bijna overal in het gebied vind je wel op de een of andere manier een verwijzing naar deze familie.
Lipnomeer: het grootste kunstmatig stuwmeer van Tsjechië en een bekend vakantiegebied.
Český Krumlov: het 'kromme dorp', met een kasteel, schitterende oude straatjes en veel leuke musea. 
Praag: in de Tsjechische hoofdstad hoef je je geen minuut te vervelen. Ook hier weer bier: in de bierspa.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder