Korte broeken in de kathedraal

2.28125 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Dienst voor pelgrims in Le Puy

De geestelijke doet professioneel zijn dagelijkse ding in de kathedraal Notre-Dame-du-Puy in Le-Puy-en-Velay. Het is nauwelijks zeven uur in de morgen, maar van een ochtendhumeur lijkt deze zaterdag in Frankrijk geen sprake. Met een vaste, gedragen stem leidt hij de dienst, bedoeld om tientallen pelgrims geestelijk gesteund vanuit de Auvergne op pad te sturen naar Santiago de Compostela in Spanje, ruim 1500 kilometer verderop.

De meeste aanwezigen luisteren in stilte, een enkeling rommelt nog wat nerveus aan de uitrusting. Rugzakken staan ruggelings tegen de kerkbanken, wandelstokken liggen soms kris kras op de vloer, de lopers dragen hun sportiefste kloffie, waarbij de meesten hebben gekozen voor de korte broek: een Franse kathedraal als outdoorcentrum.

Zilveren schelpje

Als de geestelijke is uitgesproken, krijgt het peloton een teken en scharen de wandelaars zich om hem en een non heen. Er wordt losjes geïnformeerd naar de herkomst van de deelnemers van vandaag (‘Frankrijk’, ‘Canada’, ‘Duitsland’), iedere aanwezige krijgt een kleine zilveren schelp – het symbool van de tocht - en dan begint voor velen de reis van hun leven. Het wegstervende geluid van de metalen punten van al die wandelstokken, van traditioneel tot lichtmetaal nordic walking, zal ik niet licht vergeten.

Kathedraal Notre-Dame-le-Puy b_187_187_16777215_00_images_stories_Frankrijk_auvergne_lepuyschelp.JPG b_250_187_16777215_00_images_stories_Frankrijk_auvergne_lepuyvertrek.JPG

Buiten, op de trappen van de kathedraal, tref ik een Franse wandelaar. Nadat ik op verzoek een foto van hem heb gemaakt voor het thuisfront, vraag ik naar zijn beweegredenen om 1522 kilometer te gaan lopen. Een vorm van boetedoening? Hij moet lachen om de suggestie. ,,Neen, het lijkt me gewoon heerlijk om één keer in je leven zoiets te ondernemen.” En dan gaat hij op pad, voor een geplande reis van twee maanden naar het noordwesten van Spanje, naar het graf van de apostel Jakobus.

Bisschop Godescale

b_150_113_16777215_00_images_stories_Frankrijk_auvergne_lepuymuur.JPGEn zo treedt mijn Franse vriend feitelijk in de voetsporen van bisschop Godescalc van Le Puy, die in 951 één van de eerste niet-Spaanse pelgrims was naar Santiago de Compostella. Mede door zijn inspanning is Le Puy-en-Velay wereldwijd bekend geraakt als vertrekpunt van de zogeheten Via Podiensis, die de Auvergne met Santiago verbindt. De naam is treffend gekozen: Via Podiensis is afgeleid van het Latijnse podium (‘platform’, ‘heuveltop’) en als er iets bij Le-Puy-en-Velay past, is het dat wel.

Ook wij besluiten een stukje Jacobsroute te doen. Vanaf de officiële start lopen we naar St. Christophe sur Dolaizon, een kleine 10 kilometer verderop. De stad blijkt vergeven met officiële dan wel officieuze verwijzingen naar de historische wandelroute: routekaarten, tableaus, koperkleurige schelpen op de grond. De camino is nooit ver weg, zullen we maar zeggen. Los van de lelijke buitenwijk van Le Puy lopen de eerste kilometers mooi vlak over een hoogvlakte, met weiden, kleurrijke natuur en vergezichten. De weg is goed begaanbaar en onderweg maken we nauwelijks iets spannends mee, al mag de speelse wegwijzer met de tekst ‘1517 kilometer’ niet onvermeld blijven. In St. Christophe sur Dolaizon zit onze wandeling er op, we hebben in de warmte een kleine twee uur van de echte Camino de Santiago gelopen. Toch wel benieuwd hoe het mijn Franse vriend vergaat.

b_220_165_16777215_00_images_stories_Frankrijk_auvergne_lepuybord.JPG b_220_165_16777215_00_images_stories_Frankrijk_auvergne_lepuywijzer.JPG b_220_165_16777215_00_images_stories_Frankrijk_auvergne_lepuypelgrims.jpg


Meer informatie over Frankrijk en Auvergne

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder