IJspret? IJswijn uit Duitsland!
De kou zorgt naast schaatspret ook voor andere genoegens. In Saale-Unstrut, de noordelijkste wijnregio van Duitsland, hebben twee wijnbouwers kwalitatief heel goede druiven geoogst voor het maken van ijswijn. Ze haalden in het gebied tussen Erfurt en Leipzig de druiven van de ranken bij -12° Celsius, behoorlijk ver onder de vereiste temperatuur van -7°. IJswijn, in het Duits Eiswein of Engels icewine, is een zoete geurige wijn, die vaak als dessertwijn wordt gedronken op een temperatuur tussen de 6° en 8°.
De bevroren druiven bevatten veel suiker, smaak- en geurstoffen. Tijdens de persing wordt het bevroren water verwijderd, waardoor een zeer geconcentreerde maar ook zoete wijn ontstaat. Door het hoge suikergehalte komt de gisting moeilijk op gang en dit proces neemt dan ook meer tijd in beslag dan bij andere wijnen. IJswijn is hierdoor ook veelal duurder. In tegenstelling tot andere witte wijnen kan ijswijn echter veel langer bewaard blijven.