Niet meer struinen buiten paden op De Hoge Veluwe

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisOm de verstoring van herten, en in het bijzonder edelherten tegen te gaan mag je vanaf 1 januari 2016 niet meer 'struinen' buiten de paden van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Om toch wandelmogelijkheden te behouden en uit te breiden wordt het merendeel van de rustgebieden opgeheven. 

Edelherten leven onder natuurlijke omstandigheden in groepen van maximaal 10 à 12 dieren. Toch viel het medewerkers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe de laatste 10 jaren op dat de herten in het Park steeds vaker in groepen van tot wel 40 dieren te zien waren. Hoofd Bedrijfsvoering Jakob Leidekker: "Als de dieren de veiligheid opzoeken van een grotere groep, dan duidt dat op stress. We hebben daarom de mogelijke stressfactoren op een rij gezet, en die vervolgens zoveel mogelijk weggenomen."

Camouflagekleding

Zo is het jagen aan banden gelegd en werden beheer- en inventarisatiewerkzaamheden geclusterd. Toch leidden die maatregelen niet tot het gewenste resultaat. Leidekker: "Wij hebben nu sterke aanwijzingen dat de onrust onder de dieren uiteindelijk veroorzaakt wordt door een kleine groep bezoekers. Die verstoppen zich in camouflagekleding om zo dicht mogelijk bij het wild te komen. Dat mogen ze nu nog doen, want, behalve in de rustgebieden, mag je hier overal komen. Maar een hert dat plotseling schrikt van een mens op zeer korte afstand, raakt veel meer gestresst dan wanneer hij bijvoorbeeld een gezin op de fiets ziet naderen. Ook zijn er bezoekers aangetroffen die een soort drijfjacht hielden om dieren uit de dekking te jagen in de richting van verderop klaarstaande bezoekers, met fotocamera in de aanslag. Ook dat zijn traumatische ervaringen voor de dieren die het onnatuurlijke stressgedrag in de hand werken."

Overal wandelen

Het struinen buiten de wandelpaden mag dus niet meer vanaf 1 januari 2016 en om er toch voor te zorgen dat bezoekers alle gebieden kunnen doorkruisen, worden grote delen van de rustgebieden toegankelijk en worden extra wandelpaden aangelegd. Een voorbeeld daarvan is de oude Koningsweg over het Deelense Veld die nu als wandelpad gaat dienen.
Wie toch wil struinen kan dat doen onder begeleiding van een gids van het Park en in stuifzandgebied De Pollen en op de Schapenweide voor Jachthuis Sint Hubertus. De effecten van de maatregelen worden komende jaren in de gaten gehouden.

Overnachten in of vlakbij De Hoge Veluwe:
boek een hotel
Overnacht in een Boerenbed

Wandelkleding koop je bij de Wandelgeest

Kaarten en buitensportartikelen nodig? Zwerver heeft het

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder