Rabothytta, design-berghut in Noorwegen
Bij berghutten denk je al snel aan basic bouwsels van boomstammen. Dat het ook heel anders kan, bewijst Den Norske Turistforeningen (DNT). De Noorse wandelorganisatie heeft in de bergen van Noord-Noorwegen, in Hemnes vlakbij de Okstindan gletsjer, een design-berghut geopend. De Rabothytta ligt op een hoogte van 1200 meter en is alleen lopend of skiënd te bereiken.
De nieuwste aanwinst van DNT, bij sommigen beter bekend onder de Engelse naam Norwegian Trekking Association, ligt niet alleen uniek, ook het ontwerp mag zo worden genoemd. De Rabothytta – genoemd naar de Franse glacioloog en geograaf Charles Rabot, die de noordelijke berggebieden heeft verkend – is ontworpen door het Noorse architectenbureau Jarmund/Vigsnæs. Geïnspireerd door het omringende gebergte is de hut ontworpen met grof uitstekende hoeken en schoorstenen, die de robuuste bergtoppen van de omgeving nabootsen. De grote ramen bieden een spectaculair uitzicht over de Okstindan gletsjer. De Rabothytta is gemaakt van lokaal materiaal dat bestand is tegen het strenge winterweer. Anders dan veel berghutten van haar soort, is de Rabothytta het hele jaar geopend. DNT beschikt inmiddels over zo’n 500 hutten, verdeeld over heel Noorwegen.
Alternatief voor kamperen
Er zijn vandaag de dag drie types DNT-hutten: ‘serviced’, ‘selfserviced’ en ‘unserviced’. Eerstgenoemde is van alle gemakken voorzien, inclusief restaurant. In het tweede type maak je je eigen eten, maar zijn wel voorraden aanwezig. Gasten van het derde (en meest avontuurlijke) type hut verzorgen zelf hun eten, door voldoende mee te nemen of gebruik te maken van de omringende natuur en bijvoorbeeld te gaan vissen. De Rabothytta is een ‘unserviced’ hut.
Prijzen variëren van ongeveer 25 euro per nacht in ‘selfserviced’ en ‘unserviced’ hutten tot ongeveer 35 euro per nacht in ‘serviced’ hutten voor leden van de DNT. Voor niet-leden gelden prijzen van respectievelijk ongeveer 38 en 45 euro per nacht. Een jaarlijks lidmaatschap kost ongeveer 70 euro. Steeds meer wandelaars maken gebruik van dit betaalbare alternatief voor kamperen.