De hotelhanddoek en de instructiebriefjes

0.98076923076923 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Handdoeken@Marla66-Pixabay
Handdoeken@Marla66-Pixabay

In bijna alle hotelkamers hangen, liggen of staan briefjes of bordjes met daarop de mededeling dat het een enorme belasting voor het milieu is om hotelhanddoeken al na één keer gebruik in de was te doen.

Het is een logisch verhaal. Want het aantal handdoeken dat wereldwijd per dag in hotels gewassen wordt loopt in de honderdenduizenden. Het waterverbruik gecombineerd met het wasmiddelverbruik is op zijn zachtst gezegd niet mileuvriendelijk.

Het is logisch dat handdoeken vervangen worden bij een eenmalige hotelovernachting,  maar als je ergens meerdere nachten verblijft dan kun je het milieu dus zeker een dienst bewijzen door de handdoek meerdere keren te gebruiken. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik doe thuis een handdoek ook bijna nooit na één keer gebruik in de was.

Volgens een onderzoek van TUI lukt het blijkbaar niet zo goed om hotelgasten te bewegen hun handdoek niet na een keer afdrogen in de was te doen. Maar het lukt het personeel in veel hotels ook niet om de boodschap ‘ik gebruik mijn handdoek nog een keer’, te lezen.

Wat staat er op de briefjes?

Handdoeken op de grond = verschonen.
Handdoeken op een haakje of op een rek, handdoekenstang of wat dan ook: niet verschonen,

In de praktijk ervaar ik echt heel vaak dat ondanks dat ik mijn handdoeken keurig ophang, ze toch vervangen zijn. Allemaal. Dan kan TUI de leukste teksten verzinnen om mensen te bewegen hun handdoek nogmaals te gebruiken, veel effect heeft dat niet.

Oplossing: vraag het aan de hotelgast én geef het schoonmaakpersoneel de vertaling van het antwoord van de hotelgast mee.

Dus: handdoek op de grond = verschonen, handdoek niet op de grond = nogmaals gebruiken.

Wanneer we samen deze boodschap begrijpen kunnen we het varkentje van overmatig handdoekgebruik wel wassen.

Reacties  

 
#1 Melané Fahner-Botha 27-08-2017 12:16
Helemaal mee eens! Heb weleens schoonmaakpersoneel gevraagd niet te wisselen en jahoor, toch weer schoon spul. Best erg hoe makkelijk we allemaal prima de 'anderen' wachten om verandering te laten gebeuren
Citeer | Melden aan beheerder
 
 
#2 Dennis 28-07-2019 00:16
Klopt, is ook mijn ervaring. Word er elke keer weer kwaad over als de schoonmakers toch weer die handdoeken meenemen. Zelfs als we maar twee nachtjes ergens verblijven. Gaat nergens over. Personeel bij de receptie gaat er maar schaapachtig mee om. Ze zouden boetes moeten uitdelen voor dit achteloze gedrag van die hotels.
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder