Bloggen over eten

0.80769230769231 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Eten @ Puur op reis'Blog jij wel eens over eten?' Deze vraag werd me van de week gesteld toen ik vertelde dat ik net naar Amsterdam geweest was en daar spontaan een hapje gluten- en vleesvrij had gegeten. Het antwoord daarop is 'ja'. Maar eigenlijk alleen als ik ook daadwerkelijk iets te melden heb. 'En hoe doe je dat op reis?' was de volgende vraag.

Tja, dat is altijd even een dingetje. Want als ik op persreis ga moet ik echt wel vooraf melden dat ik glutenvrij (geen keus) en geen vlees (eigen keus) eet. En nee, dat betekent niet dat ik vegetarisch ben, want ik eet wel vis. Dit omdat het anders soms bijna onmogelijk wordt iets te verzinnen dat zowel glutenvrij als vlees- en visloos is. En ik wil het anderen niet al te moeilijk maken. Een ander 'dingetje' zijn (pers)bijeenkomsten met hapjes of pers- of relatielunches. Ook daar laat ik altijd weten dat ik een dieet volg, meestal met een smakelijk resultaat.

Even melden hoe en wat. Het hoort erbij. Verrassend genoeg blijkt het meestal dus geen enkel probleem te zijn. Nu maak ik er zelf geen drama van als ik twee keer per dag een bordje sla te eten krijg. Aangevuld met een glutenvrije cracker, die ik altijd bij me heb, is dat prima eten. Maar grappig genoeg krijg ik juist vaak super lekkere gerechten. Zo smakelijk en fantasievol dat het gezelschap met water in de mond naar mijn bordje staart terwijl zij voor hun neus het zoveelste vleeshompje hebben liggen. Dan ben ik de bofkont. Echt.

Wel of geen punt

Over dat vlees. Een andere vraag is vaak of ik er een probleem mee heb dat andere mensen dat eten. Welnee. Daar zeg ik ook nooit iets over omdat het mijn keus is om het niet te doen omdat ik het a. niet zo lekker vind, en b. vanwege de dieren en hoe we daarmee omgaan. Maar het is ook de keus van anderen om het wel te eten. Dat is voor mij geen enkel punt.

Wat ik wel een punt vind is als mensen denken dat die croutons wel even van mijn sla afgehaald kunnen worden. Nee. Helaas. Dat heet kruisbesmetting en dat is voor mij niet zo goed. En ook die friet, gebakken in de frituurpan met snacks, kan ik jammer genoeg niet eten.  En ijs... ook niet altijd glutenvrij. Net als drop, sauzen en soepen. Ook kan ik niet 'delen' met boter, jam en ander beleg. Daar moet ik wel een punt(je) van maken en dat leg ik dan ook graag even uit omdat het misschien wat 'hebberig' overkomt als je als eerste spullen van een schaal pakt.Echt. Dat heeft een reden.

Menukaart spellen

eten @ Puur op reisGa ik niet op persreis en wil ik spontaan ergens uit eten dan moet ik echt de menukaart spellen, elk ingrediënt navragen en de keuken op het hart drukken mijn visje niet op dezelfde plank te kruiden als die waar al een ander in de bloem gewenteld exemplaar heeft gelegen. En nootjes zijn geen probleem. Melk ook niet. En kaas... mmm, lekker!  

En dat bloggen: nu dus. Of wanneer ik ergens bijzonder verrassend en lekker heb gegeten, zoals in Riga en op Malta en Gozo. Want over die pareltjes onder de zwijnen heb ik het graag.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder