Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa
Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming.
Internetten zoals je gewend bent
Gratis dataroamen houdt in dat je in alle landen binnen de Europese Unie kunt bellen, sms’en en internetten, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit heet roam-like-at-home. Door nieuwe wetgeving blijft dit in ieder geval zo tot 2032.De nieuwe wet gaat zelfs nog een stapje verder. Behalve onbeperkt internet buitenland krijg je namelijk ook recht op dezelfde internetsnelheid als je thuis gewend bent. En is dit niet beschikbaar op je vakantiebestemming? Dan moet je provider je hierover informeren. Maar er zijn nog andere voordelen.
Geen verborgen (hoge) kosten
De nieuwe dataroaming-regels bieden je ook bescherming tegen (hoge) verborgen kosten. Providers moeten het je namelijk laten weten als diensten, die je in het buitenland wilt gebruiken, extra kosten met zich meebrengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in het buitenland een klantenservice, luchtvaartmaatschappij of de helpdesk van een verzekeringskantoor belt. Providers moeten je hiervoor waarschuwen met een automatisch sms-bericht.
Je kunt ook met extra (hoge) kosten te maken krijgen als je je telefoon gebruikt in het vliegtuig of op de boot. Als je telefoon automatisch verbinding maakt met een beschikbaar netwerk aan boord, maak je gebruik van een niet-terrestrisch netwerk. En daar betaal je meestal hoge toeslagen voor.
Om dit te voorkomen moeten providers je hiervan op de hoogte stellen en mobiele diensten uitzetten als je een vooraf bepaalde datalimiet hebt bereikt. Zo word je niet onverwachts geconfronteerd met hoge telefoonkosten.
112 voor noodgevallen op reis
In alle Europese Unie-landen geldt 112 als telefoonnummer voor noodgevallen. Maar behalve dit noodnummer zijn er ook andere manieren om hulpdiensten te bereiken, bijvoorbeeld via sms. Providers moeten je een automatisch bericht sturen met informatie over hoe je deze alternatieve manieren kunt gebruiken in geval van nood. Zo kun je dus vrijwel overal hulpdiensten inschakelen en veiliger reizen.
De nieuwe wet is op 1 juli 2022 ingegaan en geldt tot 2032. Je kunt de komende tien jaar internetten, bellen en sms’en in EU-landen, zonder zorgen over extra kosten. Zo blijf je tijdens je vakantie dus gewoon online.