Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
dataroaming op vakantie
Gratis dataroaming in Europa©Jonas Lee-Unsplash

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Internetten zoals je gewend bent

Gratis dataroamen houdt in dat je in alle landen binnen de Europese Unie kunt bellen, sms’en en internetten, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit heet roam-like-at-home. Door nieuwe wetgeving blijft dit in ieder geval zo tot 2032.De nieuwe wet gaat zelfs nog een stapje verder. Behalve onbeperkt internet buitenland krijg je namelijk ook recht op dezelfde internetsnelheid als je thuis gewend bent. En is dit niet beschikbaar op je vakantiebestemming? Dan moet je provider je hierover informeren. Maar er zijn nog andere voordelen.

Geen verborgen (hoge) kosten

De nieuwe dataroaming-regels bieden je ook bescherming tegen (hoge) verborgen kosten. Providers moeten het je namelijk laten weten als diensten, die je in het buitenland wilt gebruiken, extra kosten met zich meebrengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in het buitenland een klantenservice, luchtvaartmaatschappij of de helpdesk van een verzekeringskantoor belt. Providers moeten je hiervoor waarschuwen met een automatisch sms-bericht. 

Je kunt ook met extra (hoge) kosten te maken krijgen als je je telefoon gebruikt in het vliegtuig of op de boot. Als je telefoon automatisch verbinding maakt met een beschikbaar netwerk aan boord, maak je gebruik van een niet-terrestrisch netwerk. En daar betaal je meestal hoge toeslagen voor. 

Om dit te voorkomen moeten providers je hiervan op de hoogte stellen en mobiele diensten uitzetten als je een vooraf bepaalde datalimiet hebt bereikt. Zo word je niet onverwachts geconfronteerd met hoge telefoonkosten.

112 voor noodgevallen op reis

In alle Europese Unie-landen geldt 112 als telefoonnummer voor noodgevallen. Maar behalve dit noodnummer zijn er ook andere manieren om hulpdiensten te bereiken, bijvoorbeeld via sms. Providers moeten je een automatisch bericht sturen met informatie over hoe je deze alternatieve manieren kunt gebruiken in geval van nood. Zo kun je dus vrijwel overal hulpdiensten inschakelen en veiliger reizen.

De nieuwe wet is op 1 juli 2022 ingegaan en geldt tot 2032. Je kunt de komende tien jaar internetten, bellen en sms’en in EU-landen, zonder zorgen over extra kosten. Zo blijf je tijdens je vakantie dus gewoon online.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder