Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
dataroaming op vakantie
Gratis dataroaming in Europa©Jonas Lee-Unsplash

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Internetten zoals je gewend bent

Gratis dataroamen houdt in dat je in alle landen binnen de Europese Unie kunt bellen, sms’en en internetten, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit heet roam-like-at-home. Door nieuwe wetgeving blijft dit in ieder geval zo tot 2032.De nieuwe wet gaat zelfs nog een stapje verder. Behalve onbeperkt internet buitenland krijg je namelijk ook recht op dezelfde internetsnelheid als je thuis gewend bent. En is dit niet beschikbaar op je vakantiebestemming? Dan moet je provider je hierover informeren. Maar er zijn nog andere voordelen.

Geen verborgen (hoge) kosten

De nieuwe dataroaming-regels bieden je ook bescherming tegen (hoge) verborgen kosten. Providers moeten het je namelijk laten weten als diensten, die je in het buitenland wilt gebruiken, extra kosten met zich meebrengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in het buitenland een klantenservice, luchtvaartmaatschappij of de helpdesk van een verzekeringskantoor belt. Providers moeten je hiervoor waarschuwen met een automatisch sms-bericht. 

Je kunt ook met extra (hoge) kosten te maken krijgen als je je telefoon gebruikt in het vliegtuig of op de boot. Als je telefoon automatisch verbinding maakt met een beschikbaar netwerk aan boord, maak je gebruik van een niet-terrestrisch netwerk. En daar betaal je meestal hoge toeslagen voor. 

Om dit te voorkomen moeten providers je hiervan op de hoogte stellen en mobiele diensten uitzetten als je een vooraf bepaalde datalimiet hebt bereikt. Zo word je niet onverwachts geconfronteerd met hoge telefoonkosten.

112 voor noodgevallen op reis

In alle Europese Unie-landen geldt 112 als telefoonnummer voor noodgevallen. Maar behalve dit noodnummer zijn er ook andere manieren om hulpdiensten te bereiken, bijvoorbeeld via sms. Providers moeten je een automatisch bericht sturen met informatie over hoe je deze alternatieve manieren kunt gebruiken in geval van nood. Zo kun je dus vrijwel overal hulpdiensten inschakelen en veiliger reizen.

De nieuwe wet is op 1 juli 2022 ingegaan en geldt tot 2032. Je kunt de komende tien jaar internetten, bellen en sms’en in EU-landen, zonder zorgen over extra kosten. Zo blijf je tijdens je vakantie dus gewoon online.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder