Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
dataroaming op vakantie
Gratis dataroaming in Europa©Jonas Lee-Unsplash

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Internetten zoals je gewend bent

Gratis dataroamen houdt in dat je in alle landen binnen de Europese Unie kunt bellen, sms’en en internetten, zonder dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit heet roam-like-at-home. Door nieuwe wetgeving blijft dit in ieder geval zo tot 2032.De nieuwe wet gaat zelfs nog een stapje verder. Behalve onbeperkt internet buitenland krijg je namelijk ook recht op dezelfde internetsnelheid als je thuis gewend bent. En is dit niet beschikbaar op je vakantiebestemming? Dan moet je provider je hierover informeren. Maar er zijn nog andere voordelen.

Geen verborgen (hoge) kosten

De nieuwe dataroaming-regels bieden je ook bescherming tegen (hoge) verborgen kosten. Providers moeten het je namelijk laten weten als diensten, die je in het buitenland wilt gebruiken, extra kosten met zich meebrengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in het buitenland een klantenservice, luchtvaartmaatschappij of de helpdesk van een verzekeringskantoor belt. Providers moeten je hiervoor waarschuwen met een automatisch sms-bericht. 

Je kunt ook met extra (hoge) kosten te maken krijgen als je je telefoon gebruikt in het vliegtuig of op de boot. Als je telefoon automatisch verbinding maakt met een beschikbaar netwerk aan boord, maak je gebruik van een niet-terrestrisch netwerk. En daar betaal je meestal hoge toeslagen voor. 

Om dit te voorkomen moeten providers je hiervan op de hoogte stellen en mobiele diensten uitzetten als je een vooraf bepaalde datalimiet hebt bereikt. Zo word je niet onverwachts geconfronteerd met hoge telefoonkosten.

112 voor noodgevallen op reis

In alle Europese Unie-landen geldt 112 als telefoonnummer voor noodgevallen. Maar behalve dit noodnummer zijn er ook andere manieren om hulpdiensten te bereiken, bijvoorbeeld via sms. Providers moeten je een automatisch bericht sturen met informatie over hoe je deze alternatieve manieren kunt gebruiken in geval van nood. Zo kun je dus vrijwel overal hulpdiensten inschakelen en veiliger reizen.

De nieuwe wet is op 1 juli 2022 ingegaan en geldt tot 2032. Je kunt de komende tien jaar internetten, bellen en sms’en in EU-landen, zonder zorgen over extra kosten. Zo blijf je tijdens je vakantie dus gewoon online.

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder