5 Tips voor het maken van mooie reisfoto’s

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Reisfoto's maken
Reisfoto ©Free-Photos

Natuurlijk hebben we allemaal onze mobiele telefoon bij de hand voor het maken van foto’s. En die zijn kwalitatief helemaal niet slecht. Maar foto’s met een digitale fotocamera hebben nét wat meer. Zeker voor wie wat gedetailleerdere foto’s wil, en niet automatisch fotografeert op standje ‘automatisch’, is een systeemcamera een aanwinst.

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera heeft een digitale zoeker en een spiegelreflexcamera heeft een spiegelsysteem als zoeker. Met een systeemcamera, zoals de Canon systeemcamera kun je direct zien wat je in beeld krijgt. Deze camera’s zijn ook compacter en lichter en daardoor gemakkelijker mee te nemen op reis. In tegenstelling tot een compact camera zijn de lenzen van een systeemcamera verwisselbaar zodat je voor elke situatie de juiste lens kunt kiezen.

Hoe maak je mooie foto’s?

  1. Hoe werkt je camera?

    Verdiep je in de gebruiksaanwijzing zodat je niet staat te stuntelen, en daardoor het fotomoment mist. Leer over scherptediepte, diafragma, sluitertijd… het klinkt ingewikkelder dan het is. Kijk ook welke lenzen je mee wilt nemen en of ze op je toestel passen. Canon heeft bijvoorbeeld twee typen systeemcamera’s met ieder hun eigen Canon objectieven. Verdiep je ook in hoe objectieven werken en wat je wilt gaan fotograferen. Heb je een zoomlens, een macrolens of juist een portretobjectief nodig? Of misschien wel alle drie. Je kunt uiteraard ook een min of meer ‘standaard’lens gebruiken als je niet met zoveel lenzen op pad wilt gaan.
     
  2. Gebruik het gouden uur

    Je hebt er vast wel eens over gehoord: het gouden uur. Eigenlijk zijn het twee momenten op een dag die eigenlijk zelfs maar minuten zijn: de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang, wanneer er meer indirect zonlicht is dat roder en zachter is en een heel mooie goudkleurige gloed geeft. Mis je het gouden uur? Ook wanneer het fel zonlicht is kun je met een systeemcamera prachtige foto’s maken als je hem goed hebt ingesteld. Zie tip 1!
     
  3. Vooraf bedenken wat je gaat doen

    Er zijn uiteraard spontane momenten die je wilt en kunt fotograferen, maar zeker ook met reisfoto’s met een statische achtergrond, zoals bergen, meren en parken kun je vooraf goed bedenken wat je camera-instellingen moeten zijn. Zeker bij landschapsfotografie is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je foto diepte krijgt door bijvoorbeeld iets op de voorgrond mee te fotograferen. Loop je door een stad dan kan het lastig zijn om steeds de instellingen van je camera te wijzigen. Handig is dan om een instelling te gebruiken waarmee je foto’s goed belicht worden én je bewegingen kunt vastleggen. Bekijk, voor je door de stad gaat struinen, welke instelling dat moet zijn.
     
  4. Doe eens iets geks

    De basisregels van een fotocompositie zijn de gulden snede of de regels van derden waarbij je een onderwerp tegen of op denkbeeldige lijnen plaatst. Lees hier meer uitleg over deze basisregels. Maar die regels betekenen niet dat je niet creatief bezig kunt zijn. Integendeel. Neem eens een ander standpunt in, maak verticale foto’s, ga op je knieën of stap juist op iets hoogs. Leg een uitzicht in zijn geheel vast of focus op een detail. Experimenteer!
     
  5. Neem de tijd

    Je bent op vakantie. Je wilt mooie foto’s maken. Neem daar rustig de tijd voor. Zoek het voor jou perfecte plaatje, dat misschien technisch niet perfect is, maar wat precies weergeeft wat je hebt gezien of wilt zeggen. Wissel je onderwerpen af: mensen, gebouwen, natuur, stad, kunst… Fotograferen met een systeemcamera vereist basiskennis van de techniek, maar nog belangrijker is ‘oog’ hebben voor wat je fotografeert. Veel fotoplezier!

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder