Hoe een e-bike mij voorgoed heeft verpest

0.88235294117647 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reis
Puur op reis: Madeleine
En dan bedoel ik voor het fietsen op een gewone fiets. Want sinds ik twee weken een e-bike heb getest, staat mijn eigen motorloze stalen ros nog werklozer in de schuur dan hij al stond. Want met Nederlandse tegenwind en fysiek niet in topvorm, kan ik niet langer fietsen dan een minuut of 10, en is het bladstil dan is een half uur het maximum.

Denk nu niet dat ik lui ben. Ik doe genoeg, beweeg regelmatig (dank je wel, hond) en doe mijn dagelijkse boodschapjes lopend. Omdat ik niet genoeg energie heb is fietsen gewoon niet zo ‘mijn ding’ .Of eigenlijk, WAS niet zo mijn ding. Tot de dag dat ‘hij’ werd afgeleverd. Mijn Shimano steps. Nou ja, mijn… voor eventjes dan.

puur op reispuur op reisToen ik wist dat ik dit elektrische paradepaardje mocht gaan testen belde ik gelijk mijn vriendin. Want hoe kun je nou beter een fiets testen dan door er een langere fietstocht mee te maken? En wat is er leuker dan dit met een vriendin te doen. Hoe dan ook altijd goed voor een vrolijk avontuur.

 

Voorpret

puur op reisVriendin is er direct voor de porren. Alleen moeten we toch een tweede e-bike regelen, want hoe grappig het ons ook lijkt om mijn e-bike en haar gewone fiets met elkaar te vergelijken, we willen niet het risico lopen dat zij, ook al is ze een fervent fietster, mij niet bij kan houden. En andersom, dat ik de e-bike niet 'full speed' kan gebruiken. Gelukkig lukt het haar om een fiets te regelen en met verve gaan we aan de slag om een leuke ‘e-bike testdriveroute' te vinden. Het wordt Leerdam. Niet alleen omdat we daar allebei nog nooit geweest zijn, maar ook omdat een blik op de fietsroutekaart leert dat er twee leuke routes zijn in de buurt van de glasstad.

Anatomisch probleem

Puur op reis: fietstocht op e-bikeHet is zonnig als we de fietsen op de auto laden en naar ons startpunt in Leerdam rijden. Een beetje giechelig stappen we daar op. Sapjes in de fietstas, snackje mee voor onderweg. Ik had mijn fiets al uitgeprobeerd, dus volleerd zwier ik mijn achterste op het zadel. Vriendin volgt. En los zijn we.
De eerste kilometers vliegen letterlijk voorbij. Het is fantastisch om tegelijkertijd te kunnen fietsen, praten en lachen. Niks ademnood. En dat beetje tegenwind op de dijk trap ik lachend weg. De route is ongeveer 30 kilometer. Een mooie afstand voor zo’n eerste dag. Na een uurtje gaat het trappen nog uitstekend, maar begin ik te merken dat mijn onderlijf zo’n lange zadelzit niet gewend is. Hierbij speelt ook mee dat het zadel anatomisch geschikter is voor een man. We stoppen bij een fietswinkel voor een zadeldekje. Dat helpt. Een beetje. Omdat het frame van de testbike een beetje te hoog is voor mij probeer ik afstappen (afstruikelen) zoveel mogelijk te vermijden, en klamp mezelf vast aan stoplichten en hekjes als ik ergens even moet wachten. We Met nog volop energie in de accu van de fiets stoppen we bij een hotel. En ook ik heb nog energie genoeg om de dag af te sluiten met een wandeling. Goed tegen de zadelpijn ;-).

In het dagelijks gebruik

Puur op reis: molenPuur op reis: ooievaarDe volgende dag stappen we fris en fruitig op de fiets voor de tweede route. Die loopt langs de Linge en is veel leuker dan die van de vorige dag. We zien de leukste dorpjes en rijden over  mooie wegen en weggetjes. Onderweg is er veel te zien en we stappen, ik raak er al aardig aan gewend, dan ook geregeld af om een foto te maken, een theetuin in te duiken voor koffie en een potje honing te kopen bij een natuurboerderij. We bewonderen een ooievaar. We genieten. Van het fietsen, de route en elkaars gezelschap. 45 kilometer leggen we af voor we terug zijn in Leerdam. Hier duiken we als afsluiting het glasmuseum in en dan laden de we fietsen weer op de auto. Ook vriendin is om en besluit dat ze haar fiets gaat inruilen voor een e-bike. Ik mag mijn superbike gelukkig nog een paar dagen houden voor dagelijks gebruik. Zonder een centje pijn fiets ik dagelijks naar de postbus en doe andere boodschappen, waar ik normaal de auto voor zou nemen. De Shimano heeft superpower, want zelfs op een stormachtige dag lukt het me, dankzij de hoogste trapondersteuning, zonder enig probleem. En al fluitend op de fiets lijkt het wel of ik steeds meer e-bikes zie. Blijkbaar ontdekken jong en oud de voordelen van het fietsen met een beetje hulp.

Het is dan ook met pijn in mijn hart dat ik de e-bike weer afsta. Vanuit de schuur komt een zacht protest van mijn fiets. Ik luister niet. Een e-bike heb ik nog niet gekocht, maar dat zal vast gebeuren. Ik ben voorgoed verpest.

Fietskleding of fietsartikelen nodig? Kijk bij Zwerver buitensportartikelen en kaarten

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder