De T.rex komt naar Leiden

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisVanaf 10 september is T. rex Trix het middelpunt van de tentoonstelling T. rex in Town. Afgelopen tijd is er hard gewerkt door Naturalis en het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota aan de gigantische vleesetende dino, de Tyrannosaurus rex. De T. rex werd in 2013 gevonden in Montana. Zij is geprepareerd, onderzocht en opgebouwd door experts in de VS in nauwe samenspraak met Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis. Naturalis is momenteel in de VS om de vorderingen aan het skelet te bekijken. Trix is bijna gereed voor haar reis naar Leiden.

Tentoonstelling T. rex in Town

Op 10 september 2016 opent Naturalis in Leiden de nieuwe tentoonstelling T. rex in Town. Je gaat dan 66 miljoen jaar terug in de tijd, naar het einde van het dinotijdperk. Het hoogtepunt van de expositie is Trix, het door Naturalis opgegraven skelet van de vleesetende dinosaurus Tyrannosaurus rex. De T. rex wordt op spectaculaire wijze opgesteld; nooit eerder kon je zo dichtbij komen. En als enige ter wereld is bij deze T. rex de echte, loodzware schedel op het echte skelet gemonteerd.

Dino’s komen tot leven

Je stapt letterlijk in de wereld van T. rex met dino-expert Anne Schulp als gids. Levensechte dinorobots brengen het geologisch tijdperk Krijt tot leven. Roofdinosauriërs knagen aan een Tenontosaurus en een Hadrosaurus verdedigt haar nest. Eén T. rex neemt een hap van zijn lievelingseten, een Triceratops. Een ander is in gevecht met een Ankylosaurus.
En dan sta je oog in oog met Tyrannosaurus rex. Het skelet is een van de drie meest complete skeletten ter wereld. Omdat een T. rexschedel loodzwaar is, werd deze nooit eerder op het skelet tentoongesteld. Bij Naturalis is dit voor het eerst in een museum wel het geval. Bezoekers zien wat de botten prijsgeven over het turbulente leven van het gigantische dier. Trix is volumineus en gaaf, haar botten zijn in zeer goede staat. 

Sneller fietsen dan T. rex

In de volgende zaal vol is de bezoeker zelf aan zet. Met speelse interactieve spelelementen kun je zelf of samen met onderzoekers op zoek naar antwoorden. Zo komen ouders en hun kinderen erachter of ze een goede dinosnack zijn. En hoe hard moeten ze fietsen om een hongerige T. rex voor te blijven?

Kijk live mee in het Dinolab en graaf in de dinotijd

Het lievelingsmaaltje van T. rex was Triceratops. Het onderzoeksteam van Naturalis graaft momenteel botten van maar liefst vijf triceratopsen op in Amerika. In het Dinolab werken de paleontologen aan het prepareren van deze fossielen. Je kunt deze paleontologen het hemd van het lijf vragen. Daarnaast mag je zelf gaan 'fossielgraven' en de vondst vergelijken met andere botten van vroeger en nu. In de weekenden en vakanties bouwen kinderen hun eigen dinowereld met speelgoeddino’s, planten, echte stenen en fossielen. Alle activiteiten, arrangementen en lesprogramma’s rond de tentoonstelling T. rex in Town zijn te vinden op t-rex.naturalis.nl.

En ben je in Leiden, knoop er dan nog een dag aan vast en boek een hotel bij:

Booking.com

Hotels.com

Hotelmoment

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder