Nieuwe tentoonstellingen in Rijksmuseum van Oudheden
Maar liefst vier nieuwe tentoonstellingen zijn vanaf vrijdag 1 april, nee geen grap, te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Drie daarvan in één geheel vernieuwde tentoonstellingszaal op de eerste etage. Zo loop je heel gemakkelijk van de ene bijzondere expositie naar de andere. De vier tentoonstellingen zijn zo opgesteld dat ze allemaal stuk voor stuk een verhaal vertellen. We lichten een tipje van de sluier op en vertellen hoe je entreekaarten kunt winnen.
Overleef de dood
In de expositie 'Egypte. Land van onsterfelijkheid'komen de opmerkelijke rituelen van de oude Egyptenaren rond dood en begraven aan bod . Alle tentoongestelde stukken komen uit de eigen collectie van het Rijksmuseum. Pronkstuk is het bronzen beeld van Osiris. Uiteraard zijn er ook een paar tweeduizend jaar oude mummies te bewonderen en liggen er in een vitrine sieraden die zo mooi bewaard zijn gebleven dat je ze bijna nu nog zou kunnen dragen. Maar ook die sieraden speelden een rol in het ritueel rond dood en begraven. Samen met de andere grafgiften, magische scarabeeën en rituele spreuken verzekerden ze de overledene van een eeuwig en aangenaam verblijf in het hiernamaals. Speciaal voor kinderen (8-12 jaar) is er een gratis speurtocht met Dummie de Mummie, bekend uit de boeken van Tosca Menten.
Te zien t/m 2 oktober 2016.
Over de kling
In de tentoonstelling ‘Vlijmscherp verleden’ schitteren zo’n tweehonderd bijzondere zwaarden in de een verhaal over de geschiedenis en de rituele- en symbolische betekenis van het zwaard, van de prehistorie tot in de twintigste eeuw. Er zijn pronkzwaarden, slagzwaarden en steekzwaarden uit bijna alle werelddelen. Een deel komt uit de eigen collectie van het museum, een ander deel is te leen uit binnen- en buitenland. Blikvangers zijn dezes magische bronzen zwaarden, die allemaal bij elkaar horen maar verspreid raakten over Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland. Nu, na 3500 jaar, zijn de zes zwaarden weer bij elkaar. Leuk detail: het omgebogen zwaard werd door een boer in Engeland jarenlang gebruikt als wig voor zijn schuurdeur! Ander pronkstuk is het Rijkszwaard, dat nooit in bruikleen wordt gegeven maar speciaal voor deze tentoonstelling in een vitrine ligt.
Te zien t/m 2 oktober 2016.
Daar aan de kust
De ‘Romeinse kust in Nederland' wel te verstaan. Aan de hand van een wandeling langs de Nederlandse kust in de Romeinse tijd, rond 200 na Christus, ontmoet je de inheemse bevolking en de Romeinen die er toen leefden. In de vitrines liggen wapens, kostbaarheden, huisraad en handelswaar. Samen met maquettes van forten, tempels en een schip, vertellen die het verhaal over strijdgewoel, scheepvaart, wonen, handel en religie. De tentoonstelling is zo ingericht dat je zowel in het zuiden, als in het noorden van Nederland kunt beginnen.
Voor kinderen is er een spel met Romeinse bootjes om de kust af te speuren. De tentoonstelling reist na Leiden door naar andere plekken in Nederland.
Te zien t/m 25 september 2016.
Baalbek bewonderd
Kunstenaar Teun van Staveren, opgeleid als architect, liet zich inspireren door de monumentale Romeinse ruïnes van de stad Baalbek, in het binnenland van Libanon. Zijn opleiding zie je terug in zijn schilderijen waarbij de focus ligt op de ongekende afmetingen van de eeuwenoude bouwwerken en de grote aandacht voor verfijnde architectonische details. In de expositie ‘Baalbek bewonderd’ op de begane grond van het museum presenteert Van Staveren twintig van zijn meest indrukwekkende Baalbek-werken. Te zien t/m 25 september 2016.
Over het Rijksmuseum van Oudheden
In 2018 bestaat het museum 200 jaar. Om dat in stijl te vieren vernieuwt het Rijksmuseum van Oudheden alle museumzalen in fasen. In 2013-2015 zijn de zalen over het oude Nabije Oosten en de Klassieke Wereld gerenoveerd. In oktober 2016 opent de geheel vernieuwde Egyptische afdeling. Als laatste zijn in 2017 de zalen over Nederland in de Romeinse tijd aan de beurt.
Win kaarten voor het Rijksmuseum van Oudheden
Wat moet je daarvoor doen:
A. Aangemeld zijn, of je aanmelden voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, de nieuwste prijsvragen en recente inspirerende reportages.
B. Antwoord geven op de volgende vragen:
- Welk pronkstuk is altijd te zien in het museum? Kijk hier voor het antwoord!
-
Hoe hoog is de top van de Sinaïberg? Kijk hier voor het antwoord!
Stuur de goede antwoorden vóór zaterdag 30 april 2016 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vergeet niet je naam en adres te vermelden.