VAE: een jong land van 7 emiraten
De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven samenwerkende emiraten die zich verenigd hebben, samenwerken en zo één land vormen, met ruimte voor onderlinge verschillen. Hoewel de oudste nederzettingen binnen de emiraten al van eeuwen voor onze jaartelling stammen, is de Verenigde Arabische Emiraten als zelfstandig land relatief jong. Op 2 december 1971 werd de VAE na jaren Brits bewind, een zelfstandige staat. Jaarlijks wordt deze onafhankelijkheid uitbundig gevierd. Tot 1972 bestond de VAE uit zes staten, te weten het grootste emiraat Abu Dhabi, het bekendste emiraat Dubai en de kleinere emiraten Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn en Fujairah. In 1972 sloot ook Ras al-Khaimah zich bij de VAE aan.
VAE in het kort:
Het staatshoofd is president Khalifa bin Zayed Al Nahayan van de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi.
Regeringsleider is minister-president Mohammed bin Rashid Al Maktoem van de Maktoem-stam uit Dubai.
Het parlement bestaat uit één kamer, de Majlis al-Ittihad al-Watani. De helft van de leden wordt aangewezen door de emirs. De andere helft werd op 16 december 2006 voor het eerst gekozen door de mannelijke inwoners. De majlis heeft slechts een adviserende rol.
De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten te bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah.
In de VAE heerst geen politieke vrijheid.
Door de grote olievoorraad van het land betalen de inwoners geen belasting. De overheid betaalt de ziektekosten en de kosten van een universitaire studie, ook voor burgers van de VAE die in het buitenland studeren.
De totale oppervlakte van de Verenigde Arabische Emiraten is 83.600 km² . Er wonen bijna 5 miljoen mensen.
Spreektalen: Engels en Arabisch.
Munteenheid is de dirham.
Geloof
De Islam is de staatsgodsdienst en tevens de grootste religie van het land (76 procent). Het Hindoeïsme wordt beleden door 15 procent van de totale bevolking en ruim 9 procent hangt het Christelijk geloof aan.
Olie en andere inkomstenbronnen
Visum en paspoort
Let op: heb je een stempel van Israël in je paspoort dan kan de toegang tot de VAE worden geweigerd. Er bestaat de mogelijkheid om een tweede paspoort aan te vragen bij je gemeente. Dit is echter maar twee jaar geldig.
Veiligheid
De Verenigde Arabische Emiraten zijn heel veilig. De wetten zijn streng, de boetes hoog . Wij wilden in Dubai de weg oversteken op een plek waar dat niet is toegestaan. Direct kwam er een verkeersregelaar naar ons toe die ons hielp om op een andere plek over te steken en ons ervoor waarschuwde dat als de politie ons zou betrappen op een overtreding als deze, dat dit een boete van omgerekend 100 euro zou zijn. Ook is er vrijwel geen criminaliteit. Wij zagen in de Dubai Mall hoe een vrouw haar tas op een bankje legde en doodgemoedereerd een eindje verderop met iemand ging praten. Niemand bekeek de tas of probeerde hem te pakken. Als vrouw kun je, ook alleen, heel goed reizen in de Emiraten. Ben je alleen, dan kun je ervoor kiezen om in een speciale ‘vrouwentaxi’ te stappen. Ook heeft de metro in Dubai een speciale wagon waar alleen vrouwen in mogen. Het zijn niet alleen Arabische vrouwen die hier gebruik van maken, maar nodig is het absoluut niet.