Culinaire route centraal in Centraal Amerika
Cultuur, natuur maar ook culinair vind je alles wat je wilt in Centraal-Amerikaanse landen als Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Honduras en Belize. Elk land staat garant voor een explosie van smaken, verschillende tradities en invloeden van de Spaanse en Afrikaanse keuken. Liefhebbers van unieke gastronomie komen dan ook volop aan hun trekken via een culinaire route door Centraal-Amerika.
De internationaal erkende producten, authentieke gerechten en gastronomische ervaringen brengen de reiziger dichter bij de lokale cultuur. Wereldwijd wordt de regio geroemd vanwege hun koffiebonen die perfect zijn in zuurgraad, dikte en kwaliteit. En de mais, een zeer beroemd lokaal ingrediënt, wordt ook wel het sterreningrediënt van de Maya-cultuur genoemd.
Guatemala en El Salvador
In San Martín Jilotepeque in Guatemala is het een must om Suban-ik te proberen. Dit gerecht wordt gemaakt met tomaat en maximaal vijf verschillende soorten pepers die in een bijagua-blad worden gekookt. Ook het korenbloemdrankje is een voorouderlijk recept dat je niet kan weigeren wanneer je in de regio bent. Op zoek naar nog meer authenticiteit in een gerecht? Probeer dan de krab in alguashte in El Salvador. Deze delicatesse wordt bereid met pompoenzaad, tomaat, ui, groene peper en knoflook
Nicaragua, Costa Rica en Honduras
In landen als Nicaragua, Costa Rica en Honduras is het gebruikelijk om Rundown soep te eten. Het belangrijkste ingrediënt is kokosmelk en het wordt meestal in combinatie met ingrediënten als ui, plantain, gerookt vlees of vis gebruikt. Plantain is een veelvoorkomende groente in Centraal-Amerika, die uiterlijk veel op een banaan lijkt en gekookt of gebakken wordt geserveerd.
Een ander niet te missen gerecht in Nicaragua is Vigorón. Geserveerd op een groen bananenblad, beter bekend als chagüite, met daarop gefrituurde varkenshuid en een overvloed aan gefrituurd varkensvlees met een sappige salade, gestoomde yucca en stukken zuur fruit.
Het palmhart Picadillo is een uniek gerecht uit Costa Rica. Verkregen uit het hart van de palm die perzikvruchten produceert en in combinatie met rijst, gekarameliseerde uien, boter en achiote-kleurstof. Voor het ontbijt eet je gallo pinta. De lokale bevolking eet de eieren het liefst met zwarte of rode bonen, twee soorten pepers, rijst en koriander.
Diverse Afrikaanse, Spaanse en inheemse invloeden hebben kleur gegeven aan de Centraal-Amerikaanse gastronomie. Erg bekend in Honduras is baleadas, een gerecht gemaakt van bloem tortilla’s gevuld met geroosterde bonen, kaas en room. Erg lekker als het geserveerd wordt met avocado of kip.
Belize
Culinair Belize heeft op haar beurt weer Noord-Amerikaanse, Britse, Caribische en Mexicaanse invloeden. Dit zorgt voor een grote variëteit aan smaaknuances. De meest gebruikte ingrediënten zijn kidneybonen, vlees en diverse kruiden, zoals tijm en baai.
Marktdagen
Lokale markten in Centraal-Amerika staan garant voor een ware explosie van kleuren en smaken. Een absolute must tijdens je rondreis door de regio is een bezoek aan de Chichicastenango markt in het zuiden van Guatemala. De meeste markten zijn geopend op donderdagen en zondagen. Zorg dat je in contact komt met de locals, koop een lekkernij, eet een volledig onbekend gerecht en verbaas je over de plaatselijke gewoonten, een echt unieke ervaring.
Paspoort en creditcard
Hebben we je lekker gemaakt voor een culinaire trip naar Centraal-Amerika? Vergeet dan niet om, naast een up-to-date paspoort, ook een creditcard mee te nemen. Die heb je altijd nodig om een huurauto of hotel te boeken. Heb je nog geen creditcard? Diverse banken en maatschappijen geven creditcards uit. Vaak zijn er leuke acties waarbij je een extraatje krijgt bij de aanvraag van je creditcard. Kijk welke creditcardacties er zijn en kies je kaart, zodat je tijdens je foodtrip al die lekkere dingen zonder problemen kunt kopen.