Culinaire route centraal in Centraal Amerika

0.90384615384615 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Eten-Puuropreis
Eten-Puuropreis

Cultuur, natuur maar ook culinair vind je alles wat je wilt in Centraal-Amerikaanse landen als Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Honduras en Belize. Elk land staat garant voor een explosie van smaken, verschillende tradities en invloeden van de Spaanse en Afrikaanse keuken. Liefhebbers van unieke gastronomie komen dan ook volop aan hun trekken via een culinaire route door Centraal-Amerika.

De internationaal erkende producten, authentieke gerechten en gastronomische ervaringen brengen de reiziger dichter bij de lokale cultuur. Wereldwijd wordt de regio geroemd vanwege hun koffiebonen die perfect zijn in zuurgraad, dikte en kwaliteit. En de mais, een zeer beroemd lokaal ingrediënt, wordt ook wel het sterreningrediënt van de Maya-cultuur genoemd.

Guatemala en El Salvador

In San Martín Jilotepeque in Guatemala is het een must om Suban-ik te proberen. Dit gerecht wordt gemaakt met tomaat en maximaal vijf verschillende soorten pepers die in een bijagua-blad worden gekookt. Ook het korenbloemdrankje is een voorouderlijk recept dat je niet kan weigeren wanneer je in de regio bent. Op zoek naar nog meer authenticiteit in een gerecht? Probeer dan de krab in alguashte in El Salvador. Deze delicatesse wordt bereid met pompoenzaad, tomaat, ui, groene peper en knoflook

Nicaragua, Costa Rica en Honduras

In landen als Nicaragua, Costa Rica en Honduras is het gebruikelijk om Rundown soep te eten. Het belangrijkste ingrediënt is kokosmelk en het wordt meestal in combinatie met ingrediënten als ui, plantain, gerookt vlees of vis gebruikt. Plantain is een veelvoorkomende groente in Centraal-Amerika, die uiterlijk veel op een banaan lijkt en gekookt of gebakken wordt geserveerd.
Een ander niet te missen gerecht in Nicaragua is Vigorón. Geserveerd op een groen bananenblad, beter bekend als chagüite, met daarop gefrituurde varkenshuid en een overvloed aan gefrituurd varkensvlees met een sappige salade, gestoomde yucca en stukken zuur fruit.
Het palmhart Picadillo is een uniek gerecht uit Costa Rica. Verkregen uit het hart van de palm die perzikvruchten produceert en in combinatie met rijst, gekarameliseerde uien, boter en achiote-kleurstof. Voor het ontbijt eet je gallo pinta. De lokale bevolking eet de eieren het liefst met zwarte of rode bonen, twee soorten pepers, rijst en koriander.
Diverse Afrikaanse, Spaanse en inheemse invloeden hebben kleur gegeven aan de Centraal-Amerikaanse gastronomie. Erg bekend in Honduras is baleadas, een gerecht gemaakt van bloem tortilla’s gevuld met geroosterde bonen, kaas en room. Erg lekker als het geserveerd wordt met avocado of kip.

Belize

Culinair Belize heeft op haar beurt weer Noord-Amerikaanse, Britse, Caribische en Mexicaanse invloeden. Dit zorgt voor een grote variëteit aan smaaknuances. De meest gebruikte ingrediënten zijn kidneybonen, vlees en diverse kruiden, zoals tijm en baai.

Marktdagen

Lokale markten in Centraal-Amerika staan garant voor een ware explosie van kleuren en smaken. Een absolute must tijdens je rondreis door de regio is een bezoek aan de Chichicastenango markt in het zuiden van Guatemala. De meeste markten zijn geopend op donderdagen en zondagen. Zorg dat je in contact komt met de locals, koop een lekkernij, eet een volledig onbekend gerecht en verbaas je over de plaatselijke gewoonten, een echt unieke ervaring.

Paspoort en creditcard

Hebben we je lekker gemaakt voor een culinaire trip naar Centraal-Amerika? Vergeet dan niet om, naast een up-to-date paspoort, ook een creditcard mee te nemen. Die heb je altijd nodig om een huurauto of hotel te boeken. Heb je nog geen creditcard? Diverse banken en maatschappijen geven creditcards uit. Vaak zijn er leuke acties waarbij je een extraatje krijgt bij de aanvraag van je creditcard. Kijk welke creditcardacties er zijn en kies je kaart, zodat je tijdens je foodtrip al die lekkere dingen zonder problemen kunt kopen.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder