Liever weer paspoortcontrole op vliegvelden Schengenlanden
Een aantal Europese landen maakte afspraken dat reizigers uit deze landen, de zogenaamde Schengenlanden, gemakkelijker over de grens kunnen reizen. Dat betekent dat je op luchthavens niet door de standaard paspoortcontrole hoeft. Ook luchtvaartmaatschappijen doen vaak geen identiteitscontrole bij het inchecken. Dat brengt echter ook risico’s met zich mee.
Het maakt het ook voor criminelen en terroristen relatief eenvoudig om een van die landen binnen te komen zonder dat ze gecontroleerd worden
De Universiteit van Leiden gaat nu onderzoeken waarom niet gecontroleerd wordt bij het inchecken en richt zich daarbij vooral op de conflicten die er mogelijk zijn tussen het Europees recht en het luchtvaartrecht. Jorrit Rijpma, universitair hoofddocent Europees recht van de Universiteit Leiden zegt tegen BNR: “Onder het Schengenrecht is er sprake van een vrij verkeer van personen en goederen maar onder het luchtvaartrecht kunnen er wel verplichtingen zijn om te controleren op identiteitspapieren.”
Grote luchtvaartmaatschappijen
Volgens BNR zijn er zeker tien luchtvaartmaatschappijen, ook grotere als KLM, Lufthansa, TUI en Easyjet, die binnen het Schengengebied de identiteit van de reiziger niet controleren. Voor vluchten vanuit landen buiten het Schengengebied worden de passagierslijsten gedeeld met de lokale autoriteiten. De roep om dit ook voor vluchten binnen het Schengengebied te doen wordt echter steeds groter. Rijpma: “We hebben met het Schengenverdrag gekozen voor open grenzen in Europa, maar misschien moeten we kijken of we luchtvaartmaatschappijen toch moeten verplichten om een identiteitscontrole uit te voeren.”
Dat je zonder paspoort, of met het paspoort van iemand anders gemakkelijk kunt reizen bleek maar weer eens in augustus dit jaar toen de Britse Michael Randall per ongeluk het paspoort van zijn vriendin had meegenomen en op Gatwick zonder problemen door twee veiligheidscontroles kwam. Pas in Berlijn werd de man goed gecontroleerd. Na een verhoor van 90 minuten waren de douaniers overtuigd van zijn onschuld en kreeg hij toestemming om een dag in Berlijn te blijven tot een vriend met zijn paspoort had gebracht.