Gletsjer IJslandWat is er in IJsland te zien en te doen? Heel veel. Te veel om op te noemen en veel meer dan we in die korte tijd hebben gezien en gedaan. Onze reis ging van de hoofdstad Reykjavik in het zuidoosten van IJsland richting het midden van de zuidkust met een uitstapje naar, en op, de Langjökull gletsjer in het binnenland. En natuurlijk namen we ook een kijkje bij 'de' vulkaan.
lavalandschapIJsland is het land van vulkanen en sinds de uitbarsting in 2010, waardoor het Europese vliegverkeer helemaal plat kwam, is de Eyjafjallajökul de meest bekende. De naam is nog steeds bijna niet uit te spreken en wordt in de volksmond dan ook afgekort tot E-vulkaan. Wie denkt een rokende, spuwende berg te zien: helaas.. Wij zagen niets, ook al omdat de top van de vulkaan letterlijk in nevelen gehuld was. Maar ook in de omgeving is van de uitbarsting vrijwel niets meer te zien: de boerderijen die eerst nog zwart waren van de as zijn weer wit en het land is dankzij de vruchtbare aslaag groener dan ooit. Dat betekent niet dat je geen lavalandschappen ziet. Integendeel. Grote stukken van het land zijn bedekt door eeuwenoude restanten van eerdere vulkaanuitbarstingen. Loop er niet overheen: de moslaag bedekt niet alleen de lava, maar ook metersdiepe kloven!
aardplatenEr zijn vier nationale parken: Jökulsárgljúfur, Skaftafell, Snaefellsjökull en Thingvellir. Wij bezochten dit laatste park waarin je op de overgang staat van het Europese naar het Amerikaanse aardplateau. Omdat de platen elk jaar een paar centimeter uit elkaar schuiven wordt IJsland steeds een stukje groter. Het ‘gewonnen’ stuk land ligt meters lager dan de plateaus. Imponerend om aan de rand van die kloof te staan, de diepte in te kijken en je te realiseren dat je op een bijzondere, natuurlijke grens staat.
Geiser in IJslandEen geiser is natuurlijke heetwaterbron. De naam geiser komt van de Geysir, de bekendste geiser in IJsland. De Geysir is niet meer zo actief sinds een aardbeving, en omdat mensen van alles in de krater hebben gegooid waardoor de geiser vrijwel doofde. Gelukkig spuit de naastgelegen geiser om de 8 tot 10 minuten. Het is indrukwekkend om te zien hoe het water zich kolkend tot een kokende bal vormt om daarna met grote kracht stoom wel 25 meter hoog de lucht in te spuwen.
Papegaaiduikers in IJslandPuffins, ofwel papegaaiduikers. Op een aantal plekken op IJsland zijn deze grappige dieren te zien. Wij zagen ze op de vogelrots bij Dyrhólaey waar we oog in oog met de diertjes stonden. Geweldig om op twee meter afstand deze vogels te kunnen fotograferen. Bij Dyrhólaey vind je ook het lavastrand. Bijzondere gewaarwording: waar je kijkt is het zwart. Vanaf de punt bij de vuurtoren heb je een schitterend uitzicht op de beroemde ‘Hoge Kaap’, de rots met het grote gat waar boten doorheen kunnen varen. Onze gids Siggi vertelde dat er zelfs eens iemand met een klein vliegtuig doorheen was gevlogen!
Waterval IJslandIJsland heeft veel snelstromende watervallen waarvan de Gouden Waterval, de Gulfoss een van de bekendste is. Het snelstromend water spat meters naar beneden. Een andere waterval is de Seljalandsfoss, waar je ook achterlangs kunt lopen. Wel een regenjas aantrekken want je wordt kleddernat.
Wat is er in IJsland te doen?
Blue Lagoon in IJslandEen must is uiteraard de beroemde Blue Lagoon bij Keflavik in het zuiden van IJsland. De naam is misleidend: het water is blauw, maar melkwit vanwege het silicium in het water. Op de rand van het zwembad staan grote bakken met het kiezelzuur, zoals silicium ook wel genoemd wordt. Het is ook nog eens goed voor huid, bloedvaten en nagels. Niet voor niets hebben psoriasispatiënten baat bij een kuur in de Blue Lagoon. Smeer je gezicht ermee in, laat het opdrogen en drink in het water aan de rand van het zwembad een drankje. Geniet in het warme water van het adembenemende uitzicht op de omgeving met het opstijgende stoom om je heen. Hemels!
In het noorden van IJsland vind je het Mývatn Natuurbad, geo. Het geothermisch natuurbad is op sommige plekken wel 2500 meter diep. Het is er minder druk dan in de Blue Lagoon maar ook vanaf hier een schitterend uitzicht op bergen en kraters.
Skiscooter op gletsjer in IJslandIJs voor je, achter je, naast je… het is een spectaculaire ervaring om met een snowmobile over een van de gletsjers te ‘scheuren’. Wij verkenden de Langjökull gletsjer. En over scheuren gesproken, die zitten in het ijs. Zeker in de zomer zijn de gaten en spleten wel een meter diep en moet je ervoor zorgen dat je er niet in terecht komt. Maar zelfs voor niet-helden (zoals ik) is het goed te doen, vooral met Siggi als gids. En ja, de ervaring is waanzinnig en een van de hoogtepunten van de reis. Bekijk het filmpje van de scootertocht.
Natuurlijk was een ritje met gids Siggi's fun car ook een avontuur. Lees er meer over in Siggi's fun package en Bekijk het filmpje met de fun car.
WalvisspottenWalvis spotten. Vanuit Reykjavik vertrekken dagelijks en op verschillende tijdstippen schepen. Zelf vond ik de ervaring wat tegenvallen, waarschijnlijk ook omdat het slecht weer was en we niet veel walvissen hebben gezien.
Paarden IJslandOp veel boerderijen kun je IJslandse paarden huren voor tochten in de omgeving. Overnachten kan vaak op de boerderij. Heel leuk is om onderweg even te stoppen en de paarden te fotograferen. De dieren zijn reuze nieuwsgierig en komen gelijk naar je toe.
Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.
Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.
Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.
Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.