Croeso i Gymru: welkom in Wales
Heuvels, bossen en bergen. Een kilometers lange kuststrook, pittoreske dorpjes, stille meren, dertien miljoen schapen, duizenden draken, aardige mensen... dat alles vind je bij elkaar in Wales op 20.720 km2 , een oppervlakte half zo groot als Nederland. Van de drie miljoen mensen die in Wales wonen leven er twee miljoen in en rond Cardiff.
Alles is tweetalig
Geschiedenis van Wales
Symbolen in Wales
Zeg Wales en je zegt symboliek. De rode draak is het bekendste symbool van Wales. Een van de theorieën is dat de oude Keltische Britten de draak als afbeelding op hun legervaandel gebruikten na afloop van de Romeinse bezetting. Het argument voor deze theorie is dat het Engelse woord 'dragon' en het Welshe woord 'draig' van dezelfde Latijnse stam 'draco' zijn afgeleid. Je komt het draakje echt overal tegen: in wapens, op schilden, in logo's en zelfs in de kroeg, want een populair drankje is de biersoort ‘de Adem van de Draak’.
Een ander symbool is de prei. Volgens een populaire legende heeft St. David, beschermheilige van Wales, de Welshe boogschutters die in 1415 met Hendrik V meevochten tijdens de Slag van Agincourt in 1415 geadviseerd om een prei op hun hoed te spelden om elkaar zo te kunnen onderscheiden. Daarom worden nog steeds preien gedragen op St. David's Day.
De klaproos is het symbool van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op de 11e dag van de 11e maand om 11 uur. Iedereen in Wales draagt dan ook in de periode rond 11 november een klaproos op zijn kleren om de slachtoffers te herdenken. Op 11 november is iedereen om 11.00 uur ook één minuut stil.
Als teken van liefde gaven jonge mannen een door hen zelf uitgesneden houten lepel aan hun droommeisje. De lepel kon versierd zijn met symbolen, of juist heel eenvoudig. Nu hoef je geen moeite meer te doen om je liefde in het hout te kerven: je koopt je liefdeslepel gewoon in een souvenirwinkel.
Het weer in Wales
Hoe kom je in Wales
Blote duik
Wales in feiten
- Wanneer je Wales plat zou kunnen maken is het groter dan Engeland.
- In Wales wonen 13 miljoen schapen. Meer dan er mensen zijn. In eerste instantie voor de wol, later voor het vlees. 95 procent wordt geëxporteerd.
- Wales zou eigenlijk geen hoofdstad mogen hebben maar sinds honderd jaar Cardiff vanwege de ligging aan een haven waardoor het leisteen uit de kolenmijnen gemakkelijk vervoerd kon worden. Cardiff is een bezoek zeker waard.
- Veel stadjes en dorpjes hebben het woord 'Abe' in hun naam. Abe betekent: 'riviermond'.
- De drie delen van Wales hebben ieder hun eigen landschappelijke kenmerken. Noord-Wales wordt overheerst door de ruige en machtige bergketen van Snowdonia. Met 1085 meter is Mount Snowdon, Yr Wyddfa in het Welsh, niet alleen de hoogste bergtop van Wales, maar ook van Engeland. In Midden-Wales vind je de heuvels en hooglanden en de grote baaien aan de kust. Zuid- en West-Wales is prachtig vanwege de nationale parken Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast.