Croeso i Gymru: welkom in Wales

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Wales
Wales, hartelijk welkom

Heuvels, bossen en bergen. Een kilometers lange kuststrook, pittoreske dorpjes, stille meren, dertien miljoen schapen, duizenden draken, aardige mensen... dat alles vind je bij elkaar in Wales op 20.720 km2 , een oppervlakte half zo groot als Nederland. Van de drie miljoen mensen die in Wales wonen leven er twee miljoen in en rond Cardiff.  

 

 

Alles is tweetalig

Tweetalig bord
Tweetalig bord

Het Welsh is een zangerige taal en bestaat, net als 'ons' alfabet, uit 26 letters. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Zo ontbreekt de 'K' en kent het Welsh alfabet een dubbele 'Ll'. Het Welsh is een van de weinige oude talen die, ondanks overheersing en onderdrukking, nog steeds wordt gesproken en als taal erkend. Sterker nog, Welsh spreken wordt steeds populairder, ook onder jongeren. De beeldende taal zie je terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Zo betekent Aber 'riviermond' en Ystwyth de rivier. En dan krijg je simpelweg het dorpje Aberystwyth. Geen nood als je de taal niet nel beheerst: alles, van straatnaamborden tot menukaarten, is tweetalig.

Geschiedenis van Wales

Overheersing door Romeinen, Engelsen...het heeft de mentaliteit van de Welsh niet gebroken. Toch merk je nog steeds wat verbittering of in ieder geval licht hartzeer wanneer er gesproken wordt over de 'inlijving' bij Groot-Brittanië. 

Symbolen in Wales 

Zeg Wales en je zegt symboliek. De rode draak is het bekendste symbool van Wales. Een van de theorieën is dat de oude Keltische Britten de draak als afbeelding op hun legervaandel gebruikten na afloop van de Romeinse bezetting. Het argument voor deze theorie is dat het Engelse woord 'dragon' en het Welshe woord 'draig' van dezelfde Latijnse stam 'draco' zijn afgeleid. Je komt het draakje echt overal tegen: in wapens, op schilden, in logo's en zelfs in de kroeg, want een populair drankje is de biersoort ‘de Adem van de Draak’.
Een ander symbool is de prei. Volgens een populaire legende heeft St. David, beschermheilige van Wales, de Welshe boogschutters die in 1415 met Hendrik V meevochten tijdens de Slag van Agincourt in 1415 geadviseerd om een prei op hun hoed te spelden om elkaar zo te kunnen onderscheiden. Daarom worden nog steeds preien gedragen op St. David's Day.


Poppy
Poppy
De klaproos is het symbool van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op de 11e dag van de 11e maand om 11 uur. Iedereen in Wales draagt dan ook in de periode rond 11 november een klaproos op zijn kleren om de slachtoffers te herdenken. Op 11 november is iedereen om 11.00 uur ook één minuut stil.
Als teken van liefde gaven jonge mannen een door hen zelf uitgesneden houten lepel aan hun droommeisje. De lepel kon versierd zijn met symbolen, of juist heel eenvoudig. Nu hoef je geen moeite meer te doen om je liefde in het hout te kerven: je koopt je liefdeslepel gewoon in een souvenirwinkel.

Het weer in Wales

kleuren van wales
Kleuren van Wales
Ga je naar Wales? Neem dan vooral je paraplu mee! Maar ook je zonnebril want kan het in Nederland dagen achtereen ongelofelijk miezerig regenen, in Wales kun je verrast worden door een fikse plensbui en een uur later in de stralende zon lopen. De maanden april, mei en juni zijn de beste fiets- en wandelmaanden. Van september tot en met november geniet je in Wales van de Indian Summer. Het lijkt wel alsof iemand met een penseel de heuvels afwisselend groen, rood, goud en bruin heeft geverfd. De combinatie van deze herfsttinten is adembenemend.

Hoe kom je in Wales

Er is een directe vlucht van Amsterdam naar Cardiff. Vanaf de hoofdstad kun je Wales verder ontdekken met de auto, de trein of met de bus. Let wel: de kleine dorpjes zijn niet altijd even gemakkelijk en snel te bereiken. Goedkope buspassen vind je op national express. Met je eigen auto of camper per boot over en dan doorrijden naar Wales is uiteraard ook een optie. Kom je met het vliegtuig dan kun je een auto huren en zelf op ontdekkingstocht gaan. Wil je een dag of meerdere dagen door Wales met een zeer boeiende gids die over elk onderwerp wel iets weet en op alles ook een antwoord heeft? Bel dan gewoon Mike Davies.  

Blote duik

Okay, er is wat naturistische moed voor nodig, maar volgens skinnydipping kenner Kate Rew, auteur van 'Wild Swim', moet je echt een blote duik nemen in de waterval Lady Falls. De Sgqd Gwladys, zoals de waterval in het Welsh heeft, ligt in Breacon Bracons park. De omgeving is bijna mythisch en dat trekt ook veel wandelaars naar het gebied. Om het koele bergwater op je blote vel te voelen moet je dus wel een snelle duik nemen. Je vind de Lady Falls op ongeveer 6,5 kilometer vanaf de Angel Pub in Pontneddfechan langs de weg tussen Neath en Merthyr Tydfil. Meer blote duikmogelijkheden? Bekijk de Skinny Dip top 11.

Wales in feiten 

  • Wanneer je Wales plat zou kunnen maken is het groter dan Engeland.
  • In Wales wonen 13 miljoen schapen. Meer dan er mensen zijn. In eerste instantie voor de wol, later voor het vlees. 95 procent wordt geëxporteerd.
  • Wales zou eigenlijk geen hoofdstad mogen hebben maar sinds honderd jaar Cardiff vanwege de ligging aan een haven waardoor het leisteen uit de kolenmijnen gemakkelijk vervoerd kon worden. Cardiff is een bezoek zeker waard.
  • Veel stadjes en dorpjes hebben het woord 'Abe' in hun naam. Abe betekent: 'riviermond'.
  • De drie delen van Wales hebben ieder hun eigen landschappelijke kenmerken. Noord-Wales wordt overheerst door de ruige en machtige bergketen van Snowdonia. Met 1085 meter is Mount Snowdon, Yr Wyddfa in het  Welsh, niet alleen de hoogste bergtop van Wales, maar ook van Engeland. In Midden-Wales vind je de heuvels en hooglanden en de grote baaien aan de kust. Zuid- en West-Wales is prachtig vanwege de nationale parken Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast.
Boek je reis naar Wales
 
Kijk bij het aanbod van House of Britain
Ferry boeken bij DFDS Seaways
Boek een hotel bij Booking.com

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder