Croeso i Gymru: welkom in Wales

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Welkom in Wales
Welkom in Wales
Heuvels, bossen en bergen. Een kilometers lange kuststrook, pittoreske dorpjes, stille meren, dertien miljoen schapen, duizenden draken, aardige mensen... dat alles vind je bij elkaar in Wales op 20.720 km2 , een oppervlakte half zo groot als Nederland. Van de drie miljoen mensen die in Wales wonen leven er twee miljoen in en rond Cardiff.  

 


  •  
  • Tweetalig 
Tweetalig bord
Tweetalig bord
Het Welsh is een zangerige taal en bestaat, net als 'ons' alfabet, uit 26 letters. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Zo ontbreekt de 'K' en kent het Welsh alfabet een dubbele 'Ll'. Het Welsh is een van de weinige oude talen die, ondanks overheersing en onderdrukking, nog steeds wordt gesproken en als taal erkend. Sterker nog, Welsh spreken wordt steeds populairder, ook onder jongeren. De beeldende taal zie je terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Zo betekent Aber 'riviermond' en Ystwyth de rivier. En dan krijg je simpelweg het dorpje Aberystwyth. Geen nood als je de taal niet nel beheerst: alles, van straatnaamborden tot menukaarten, is tweetalig.

Historie

Overheersing door Romeinen, Engelsen...het heeft de mentaliteit van de Welsh niet gebroken. Toch merk je nog steeds wat verbittering of in ieder geval licht hartzeer wanneer er gesproken wordt over de 'inlijving' bij Groot-Brittanië. 

Symbolen in Wales 

Zeg Wales en je zegt symboliek. De rode draak is het bekendste symbool van Wales. Een van de theorieën is dat de oude Keltische Britten de draak als afbeelding op hun legervaandel gebruikten na afloop van de Romeinse bezetting. Het argument voor deze theorie is dat het Engelse woord 'dragon' en het Welshe woord 'draig' van dezelfde Latijnse stam 'draco' zijn afgeleid. Je komt het draakje echt overal tegen: in wapens, op schilden, in logo's en zelfs in de kroeg, want een populair drankje is de biersoort ‘de Adem van de Draak’.
Een ander symbool is de prei. Volgens een populaire legende heeft St. David, beschermheilige van Wales, de Welshe boogschutters die in 1415 met Hendrik V meevochten tijdens de Slag van Agincourt in 1415 geadviseerd om een prei op hun hoed te spelden om elkaar zo te kunnen onderscheiden. Daarom worden nog steeds preien gedragen op St. David's Day.


Poppy
Poppy
De klaproos is het symbool van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op de 11e dag van de 11e maand om 11 uur. Iedereen in Wales draagt dan ook in de periode rond 11 november een klaproos op zijn kleren om de slachtoffers te herdenken. Op 11 november is iedereen om 11.00 uur ook één minuut stil.
Als teken van liefde gaven jonge mannen een door hen zelf uitgesneden houten lepel aan hun droommeisje. De lepel kon versierd zijn met symbolen, of juist heel eenvoudig. Nu hoef je geen moeite meer te doen om je liefde in het hout te kerven: je koopt je liefdeslepel gewoon in een souvenirwinkel.

Het weer in Wales

kleuren van wales
Kleuren van Wales
Ga je naar Wales? Neem dan vooral je paraplu mee! Maar ook je zonnebril want kan het in Nederland dagen achtereen ongelofelijk miezerig regenen, in Wales kun je verrast worden door een fikse plensbui en een uur later in de stralende zon lopen. De maanden april, mei en juni zijn de beste fiets- en wandelmaanden. Van september tot en met november geniet je in Wales van de Indian Summer. Het lijkt wel alsof iemand met een penseel de heuvels afwisselend groen, rood, goud en bruin heeft geverfd. De combinatie van deze herfsttinten is adembenemend.

Hoe kom je in Wales

Er is een directe vlucht van Amsterdam naar Cardiff. Vanaf de hoofdstad kun je Wales verder ontdekken met de auto, de trein of met de bus. Let wel: de kleine dorpjes zijn niet altijd even gemakkelijk en snel te bereiken. Goedkope buspassen vind je op national express. Met je eigen auto of camper per boot over en dan doorrijden naar Wales is uiteraard ook een optie. Kom je met het vliegtuig dan kun je een auto huren en zelf op ontdekkingstocht gaan. Wil je een dag of meerdere dagen door Wales met een zeer boeiende gids die over elk onderwerp wel iets weet en op alles ook een antwoord heeft? Bel dan gewoon Mike Davies.  

Blote duik

Okay, er is wat naturistische moed voor nodig, maar volgens skinnydipping kenner Kate Rew, auteur van 'Wild Swim', moet je echt een blote duik nemen in de waterval Lady Falls. De Sgqd Gwladys, zoals de waterval in het Welsh heeft, ligt in Breacon Bracons park. De omgeving is bijna mythisch en dat trekt ook veel wandelaars naar het gebied. Om het koele bergwater op je blote vel te voelen moet je dus wel een snelle duik nemen. Je vind de Lady Falls op ongeveer 6,5 kilometer vanaf de Angel Pub in Pontneddfechan langs de weg tussen Neath en Merthyr Tydfil. Meer blote duikmogelijkheden? Bekijk de Skinny Dip top 11.

Wales in feiten 

  • Wanneer je Wales plat zou kunnen maken is het groter dan Engeland.
  • In Wales wonen 13 miljoen schapen. Meer dan er mensen zijn. In eerste instantie voor de wol, later voor het vlees. 95 procent wordt geëxporteerd.
  • Wales zou eigenlijk geen hoofdstad mogen hebben maar sinds honderd jaar Cardiff vanwege de ligging aan een haven waardoor het leisteen uit de kolenmijnen gemakkelijk vervoerd kon worden. Cardiff is een bezoek zeker waard.
  • Veel stadjes en dorpjes hebben het woord 'Abe' in hun naam. Abe betekent: 'riviermond'.
  • De drie delen van Wales hebben ieder hun eigen landschappelijke kenmerken. Noord-Wales wordt overheerst door de ruige en machtige bergketen van Snowdonia. Met 1085 meter is Mount Snowdon, Yr Wyddfa in het  Welsh, niet alleen de hoogste bergtop van Wales, maar ook van Engeland. In Midden-Wales vind je de heuvels en hooglanden en de grote baaien aan de kust. Zuid- en West-Wales is prachtig vanwege de nationale parken Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast.

 

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder