Croeso i Gymru: welkom in Wales

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Welkom in Wales
Welkom in Wales
Heuvels, bossen en bergen. Een kilometers lange kuststrook, pittoreske dorpjes, stille meren, dertien miljoen schapen, duizenden draken, aardige mensen... dat alles vind je bij elkaar in Wales op 20.720 km2 , een oppervlakte half zo groot als Nederland. Van de drie miljoen mensen die in Wales wonen leven er twee miljoen in en rond Cardiff.  

 


  •  
  • Tweetalig 
Tweetalig bord
Tweetalig bord
Het Welsh is een zangerige taal en bestaat, net als 'ons' alfabet, uit 26 letters. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Zo ontbreekt de 'K' en kent het Welsh alfabet een dubbele 'Ll'. Het Welsh is een van de weinige oude talen die, ondanks overheersing en onderdrukking, nog steeds wordt gesproken en als taal erkend. Sterker nog, Welsh spreken wordt steeds populairder, ook onder jongeren. De beeldende taal zie je terug in bijvoorbeeld de plaatsnamen. Zo betekent Aber 'riviermond' en Ystwyth de rivier. En dan krijg je simpelweg het dorpje Aberystwyth. Geen nood als je de taal niet nel beheerst: alles, van straatnaamborden tot menukaarten, is tweetalig.

Historie

Overheersing door Romeinen, Engelsen...het heeft de mentaliteit van de Welsh niet gebroken. Toch merk je nog steeds wat verbittering of in ieder geval licht hartzeer wanneer er gesproken wordt over de 'inlijving' bij Groot-Brittanië. 

Symbolen in Wales 

Zeg Wales en je zegt symboliek. De rode draak is het bekendste symbool van Wales. Een van de theorieën is dat de oude Keltische Britten de draak als afbeelding op hun legervaandel gebruikten na afloop van de Romeinse bezetting. Het argument voor deze theorie is dat het Engelse woord 'dragon' en het Welshe woord 'draig' van dezelfde Latijnse stam 'draco' zijn afgeleid. Je komt het draakje echt overal tegen: in wapens, op schilden, in logo's en zelfs in de kroeg, want een populair drankje is de biersoort ‘de Adem van de Draak’.
Een ander symbool is de prei. Volgens een populaire legende heeft St. David, beschermheilige van Wales, de Welshe boogschutters die in 1415 met Hendrik V meevochten tijdens de Slag van Agincourt in 1415 geadviseerd om een prei op hun hoed te spelden om elkaar zo te kunnen onderscheiden. Daarom worden nog steeds preien gedragen op St. David's Day.


Poppy
Poppy
De klaproos is het symbool van het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 op de 11e dag van de 11e maand om 11 uur. Iedereen in Wales draagt dan ook in de periode rond 11 november een klaproos op zijn kleren om de slachtoffers te herdenken. Op 11 november is iedereen om 11.00 uur ook één minuut stil.
Als teken van liefde gaven jonge mannen een door hen zelf uitgesneden houten lepel aan hun droommeisje. De lepel kon versierd zijn met symbolen, of juist heel eenvoudig. Nu hoef je geen moeite meer te doen om je liefde in het hout te kerven: je koopt je liefdeslepel gewoon in een souvenirwinkel.

Het weer in Wales

kleuren van wales
Kleuren van Wales
Ga je naar Wales? Neem dan vooral je paraplu mee! Maar ook je zonnebril want kan het in Nederland dagen achtereen ongelofelijk miezerig regenen, in Wales kun je verrast worden door een fikse plensbui en een uur later in de stralende zon lopen. De maanden april, mei en juni zijn de beste fiets- en wandelmaanden. Van september tot en met november geniet je in Wales van de Indian Summer. Het lijkt wel alsof iemand met een penseel de heuvels afwisselend groen, rood, goud en bruin heeft geverfd. De combinatie van deze herfsttinten is adembenemend.

Hoe kom je in Wales

Er is een directe vlucht van Amsterdam naar Cardiff. Vanaf de hoofdstad kun je Wales verder ontdekken met de auto, de trein of met de bus. Let wel: de kleine dorpjes zijn niet altijd even gemakkelijk en snel te bereiken. Goedkope buspassen vind je op national express. Met je eigen auto of camper per boot over en dan doorrijden naar Wales is uiteraard ook een optie. Kom je met het vliegtuig dan kun je een auto huren en zelf op ontdekkingstocht gaan. Wil je een dag of meerdere dagen door Wales met een zeer boeiende gids die over elk onderwerp wel iets weet en op alles ook een antwoord heeft? Bel dan gewoon Mike Davies.  

Blote duik

Okay, er is wat naturistische moed voor nodig, maar volgens skinnydipping kenner Kate Rew, auteur van 'Wild Swim', moet je echt een blote duik nemen in de waterval Lady Falls. De Sgqd Gwladys, zoals de waterval in het Welsh heeft, ligt in Breacon Bracons park. De omgeving is bijna mythisch en dat trekt ook veel wandelaars naar het gebied. Om het koele bergwater op je blote vel te voelen moet je dus wel een snelle duik nemen. Je vind de Lady Falls op ongeveer 6,5 kilometer vanaf de Angel Pub in Pontneddfechan langs de weg tussen Neath en Merthyr Tydfil. Meer blote duikmogelijkheden? Bekijk de Skinny Dip top 11.

Wales in feiten 

  • Wanneer je Wales plat zou kunnen maken is het groter dan Engeland.
  • In Wales wonen 13 miljoen schapen. Meer dan er mensen zijn. In eerste instantie voor de wol, later voor het vlees. 95 procent wordt geëxporteerd.
  • Wales zou eigenlijk geen hoofdstad mogen hebben maar sinds honderd jaar Cardiff vanwege de ligging aan een haven waardoor het leisteen uit de kolenmijnen gemakkelijk vervoerd kon worden. Cardiff is een bezoek zeker waard.
  • Veel stadjes en dorpjes hebben het woord 'Abe' in hun naam. Abe betekent: 'riviermond'.
  • De drie delen van Wales hebben ieder hun eigen landschappelijke kenmerken. Noord-Wales wordt overheerst door de ruige en machtige bergketen van Snowdonia. Met 1085 meter is Mount Snowdon, Yr Wyddfa in het  Welsh, niet alleen de hoogste bergtop van Wales, maar ook van Engeland. In Midden-Wales vind je de heuvels en hooglanden en de grote baaien aan de kust. Zuid- en West-Wales is prachtig vanwege de nationale parken Brecon Beacons en Pembrokeshire Coast.

 

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder