Boeing levert even geen 787’s

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Boeing staakt levering 787´s DreamlinerBoeing staakt voorlopig de levering van 787’s. Vliegtuigmaatschappijen krijgen hun Dreamliners pas als de problemen met de lithium-ion-accu’s zijn opgelost. Het Amerikaanse bedrijf gaat wel door met de productie van het paradepaardje, zo heeft een woordvoerder gezegd. Wereldwijd zijn meer dan 800 orders geplaatst voor de Dreamliner, van wie 25 door Air France-KLM.


De 49 Dreamliners die wereldwijd in gebruik zijn, staan sinds deze week aan de grond. Directe aanleiding zijn de branden die in twee Japanse toestellen zijn ontstaan, vermoedelijk na oververhitting van de accu’s. Eén toestel stond in Boston, het andere moest als gevolg van rookontwikkeling in de cockpit een noodlanding maken in Japan.

Accu´s

Onderzoek in Amerika richt zich vooral op de accu’s, die meer capaciteit hebben en sneller bijladen dan gewone exemplaren, maar wellicht ook minder betrouwbaar zijn. De oververhitting kan in de accu’s zelf liggen, maar ook in de elektronica van het vliegtuig. De betreffende lithium-ion-accu’s zijn gemaakt door het Japanse GS Yuasa.

Concurrent

Dergelijke accu´s zitten ook in het pronkstuk van concurrent Airbus, de A380. In dit toestel worden ze echter alleen gebruikt voor de noodverlichting. Het risico van oververhitting is hierdoor veel kleiner. In de nieuwe A350 van Airbus spelen de bewuste accu´s wel een grotere rol. Raymond Lahood, de Amerikaanse minister van Transport, heeft gezegd dat de Dreamliners pas weer mogen vliegen als de accu’s ‘met duizend procent zekerheid’ veilig zijn.

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder