Pover personeel nekt Suriname
De groei van het toerisme in Suriname stagneert door een gebrek aan goed opgeleid personeel. Die conclusie trekt onderzoeker Martin Panday na een enquête onder meer dan 600 werknemers in de toeristische sector. Van hen blijken er nog geen 100 een opleiding te hebben genoten, die iets met toerisme, recreatie en vrije tijd heeft te maken.
Volgens Panday moet het roer om, wil Suriname ooit beschikken over een bloeiende toeristenindustrie. Het ontbreken van een gerichte opleiding werkt naar zijn oordeel meteen in de praktijk door. “Bij velen ontbreekt het aan discipline. Mensen komen laat op hun werk en blijken geen notie te hebben van hoe dat doorwerkt”, zegt Panday tegenover de Ware Tijd.
De enquête is een initiatief van het Suriname Hospitality & Tourism Training Center (SHTTC). Het centrum wil meer opleidingen aanbieden om de toeristische industrie een impuls te geven. Dat is overigens ook de doelstelling van de overheid en de EU, die het centrum financierden.
De eerstvolgende opleiding is voor koks op hoger niveau. “We hebben tien jaar lang alleen met niveau één voor de kok gewerkt. Het is tijd dat we nu gaan naar twee en drie”, aldus SHTTC-voorzitter Rabin Boedha.
2x naar Suriname
Zin in een avontuurlijke vakantie? Maak dan eens een trektocht door het tropisch regenwoud van Suriname, waar je overnacht in hangmatten. Later vaar je met een korjaal naar Ston-eiland op het Brokopondomeer, breng je een bezoek aan Nieuw Nickerie en wandel je in het Brownsberg-reservaat tussen tropisch woudreuzen. De KLM brengt je rechtstreeks naar en van Paramaribo.
Een jungletocht door ongerept regenwoud, plus een kennismaking per fiets met het platteland van Suriname. En met wat geluk zie je aan de kust reuzenzeeschildpadden hun eieren leggen. Tijdens deze reis van 21 dagen wordt onder meer overnacht nabij traditionele dorpen langs de rivieren Marowijne en Tapanahony.